Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria , asa cum a fost ...

Postări Recomandate

13 minutes ago, daniels said:

serviciul de garda e singura misiune de lupta pe timp de pace. 

Mai erau si alte misiuni de lupta pe timp de pace... dar stiu ca in armata erau singurii care aveau ''fasole'' pe teava in timpul serviciului.Mai erau locuri unde se purtau incarcatoarele (pline) in toc, si doar la nevoie/ordin se puneau la arma.

Link spre comentariu

Da ... Si mai tragic este faptul ca nici nu au stiut . Posturile de paza ( foisoare ) erau la gardul combinatului , oricum  nu intelegeau ce se petrece . Au murit si pompieri militari , fara legatura cu formatiunea civila de angajati a combinatului . Pe un zid parafoc au ramas doua decupaturi ... pe acolo au trecut doua masini de pompieri , aruncate de suflul exploziei . In fine , chiar nu e motiv de discutii in doi peri . Eu doar am expus ce stiu , nenorocirea a fost ca peste 2 ani s - a intamplat o alta tragedie , la instalatia de dezasfaltare . Acolo s - a prabusit o cladire cu etaj ... statia electrica , camera de comanda , laboratorul de analize chimice ... unde erau numai femei . In fine ...

P.S. - pentru dl . Daniels 

6 minutes ago, doru3160 said:

Mai erau si alte misiuni de lupta pe timp de pace... dar stiu ca in armata erau singurii care aveau ''fasole'' pe teava in timpul serviciului.Mai erau locuri unde se purtau incarcatoarele (pline) in toc, si doar la nevoie/ordin se puneau la arma.

Paza la intreprinderea in discutie era in principal pentru impiedicarea furturilor ... petrochimia mustea de " zeama " , si de alte chestii ... In anii respectivi , se fura orice . Cine nu crede , si n - a trait , mai bine sa se abtina . Ploiestiul era plin de Dacii cu tobe de inox , si alte gadgeturi ce nu erau pe oriunde ( inox , cazane de parfum etno , etc . ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu dumneavoastra ... era o chestie generica ... apar ( de obicei ) explicatiile ca nimeni nu - si tragea partea , ca totul era O.K . ... oamenii aduceau de - acasa , ca aveau prea mult ... , si din patriotism si constiinta , sa mearga fabricile si uzinele mai bine etc . Altfel , despre serviciul de garda ... vorbim o limba comuna . Doar ca eu am exersat - o ( un oic ) mai mult ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Din moment ce m-ati citat era evident ca nu va refereati la modul general.

Ce se facea la Ploiesti, nu e nimic nou pt cei care am trait acele vremuri.Si aici (Iasi) aveam nevoie de tobe din inox si erau destule intreprinderi unde se puteau face sau extrage doar material. Si asta era doar o mica parte din  cele care se duceau pe poarta sau peste gard, indiferent de paza. Asa erau vremurile, nu gaseai de cumparat, te orientai. Era si o forma de protest contra regimului restrictiv.Cred ca si regimul stia de gainariile astea, dar luau masuri  impotriva celor care nu se limitau doar cu cele necesare consumului propriu, si faceau comert. Numai moda glazvantelor  cat cornier si cheder a scos la lumina pe fatadele blocurilor, si alea erau la vedere.N-am auzit pe nici unul sa-i bata militia la usa si sa-l intrebe de unde a luat materialul...si nu ca militia n-ar fi vrut, erau victime sigure, dar n-au primit ordin, si s-au facut ca nu vad.La masini  mai umblau militienii cu magnet in buzunar, si daca aveau chef de un ban ''cinstit'' opreau si verificau cateva masini in trafic.Era imposibil sa se lipeasca la toate, dar una din 3 tot se nimerea sa scape magnetul jos.

Link spre comentariu

Ma rog ... credeti ce doriti . Eu am explicat ce si cum , postarea dvs . era cu serviciul de garda ... n - aveam ce sa comentez cu sustragerile pe aceasta tema . In fine ... Din ce am perceput eu , militia nu se facea ca nu vede . Trebuia sa aiba activitate , dupa cum la circulatie era plan de amenzi si permise retinute . Poate doar pe unii nu - i " vedeau " ... am vazut condamnari " la locul de munca " pentru o bucata de teava de sub 1 metru ... fier mort , sau ceva " petice " de la containerele cu deseuri ramase de la debitare . Sau pentru o traista de stiuleti ramasi dupa recoltare , chiar pe fostul pamant al familiei . Cazier , si tot ce cuprindea ... de obicei , alt loc de munca ( nu de birou ... ) unde era sub observatie ... prestata in general de cei care furau mai mult , ochii si urechile organelor . Erau vizati si cei neconvenabili , nu neaparat " politic " grav , stiu sefi de post care se razbunau pe cine vroiau , caralii de la circulatie care " vanau " anumite persoane  etc . Unii au sfarsit de moarte violenta , multi la revolutie . Nu i - a regretat nimeni ... nici oamenii cinstiti . Pe multi , nici familiile ( proprii ) . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 1 oră, daniels a spus:

scuze, a aparut sub postarea mea, nu trebuie sa se creada ca oamenii aia au murit ca nu aveau altceva mai bun de facut. Scuze inca o data.

acum am inteles de unde confuzia, nu stiu cit de neintentionata!

din contextul citat de mine, am crezut ca se intelege ca prin ''morti'' ma refeream la familia Ceausescu, nu la militarii respectivi. era mai simplu sa discutam si sa lamurim problema, nu sa va inflamati asa!

Acum 1 oră, doru3160 a spus:

nu se statea cu cartus pe teava in garda, nici macar la combinatul de la Ploiesti!

Link spre comentariu

Am mai spus, nu stiu ce era la Ploiesti, dar unde am facut eu armata, la intrarea in postul de garda, soldatul avea fasole pe teava, sau daca vreti sa fim mai corecti, incarcatorul cu munitie de razboi atasat la arma.Au fost numeroase incidente la iesirea din garda pe tema asta ( am prins si o sinucidere in timpul cat am facut armata) , deci nu vorbesc din auzite, si nici nu contrazic, daca altii spun ca in alte parti faceau de paza doar de forma, si in caz de ceva, aruncau doar cu pietre dupa ''intrus''.

Link spre comentariu

Absolut corect . Un incarcator in arma ... celalalt in port . Multe incidente , unele tragice ... s - au intamplat din cauza " jocului " cu armamentul . Asta o stie oricine a efectuat stagiul militar , versiunea normala . Adica cu instructia tragerii , executarea serviciului de garda , ceva paraituri pe la sedintele de tragere etc . Personal , mi - a iesit prin piele . Unitatea unde am purtat insemnele de militar in termen era cea mai "urata " de restul ( ceilalti ) , din cauza patrunderilor la obiectiv . Asadar , garda era executata ca la carte . Ca la mai multe carti , unele nescrise . "Razbunarile " se puteau petrece oricand , efectuate de echipe de la celelalte comandamente , mari unitati etc . De regula , alcatuite din ofiteri - subofiteri din grupurile de cercetare pe care le avea fiecare mare unitate . Destul de "buni ", unii foarte ... Nu aveau in compunere militari in termen , singura care folosea asa ceva era cea in care mi - am satisfacut stagiul militar . Eram cu ochii cat cepele , capul pe rulmenti si urechile cat damingenele . Chiar ( mai ales ) pe timp de zi . Sectorul era mare , gard si apoi camp . Ma rog , sosea nationala la ceva zeci de metri , vecinatate cu padure , drum de acces , pasune cu ciobani , unitate vecina in aceeasi curte , ambele sectoare pline de pomi si copaci , etc . Acolo am invatat ca nu e necesar sa umbli la armament DECAT daca ai hotarat sa - l folosesti . E un drum cu un singur sens , fara intoarcere , pe care trebuie sa ti - l asumi integral . Din fericire , o singura data l - am parcurs ... fara sa fie totusi nevoie sa apas pe tragaci . In fine , o chestie care m - a marcat ... mi - o mai amintesc cateodata si acum , la ( aproape ) 50 de ani dupa ce s - a petrecut . Trecand dupa aceea prin zilele Revolutiei , si alte chestii . Ma rog , de pe alta pozitie . In fine , nu e cazul si locul aici .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Din cate imi mai amintesc, cand se facea pregatirea schimbului, era afara un rastel la 45* unde se aseya arma cu tragaciul in sus. Pe rastelul asta, fara incarcator, se arma si se apasa pe tragaci astfel incat sa nu fi ramas cartus pe teava. Dupa asta primeam un incarcator, il puneam la arma si trageam siguranta, toate astea in prezenta comandantului garzii sau loctiitorul. Nu se baga glont pe teava. La intoarcerea din schimb se aseza arma pe rastel, se scotea incarcatorul, se tragea siguranta, se arma si se percuta din nou. Am facut oeratiile astea de nu le voi uita vreo data.

Link spre comentariu
11 minutes ago, daniels said:

Din cate imi mai amintesc, cand se facea pregatirea schimbului, era afara un rastel la 45* unde se aseya arma cu tragaciul in sus. Pe rastelul asta, fara incarcator, se arma si se apasa pe tragaci astfel incat sa nu fi ramas cartus pe teava. Dupa asta primeam un incarcator, il puneam la arma si trageam siguranta, toate astea in prezenta comandantului garzii sau loctiitorul. Nu se baga glont pe teava. La intoarcerea din schimb se aseza arma pe rastel, se scotea incarcatorul, se tragea siguranta, se arma si se percuta din nou. Am facut oeratiile astea de nu le voi uita vreo data.

Exact asa se si proceda ... n - am mai intrat in amanunte , le - am considerat cunoscute . O singura chestie preliminara faceam ( cu amprenta personala ) , dupa primirea munitiei ... sortam cartusele viabile , care intrau in primul incarcator ( cel din arma ) . Multe erau compromise , se misca glontul in tubul cartus , strambe , tubul lovit  etc . Rezultate ale curiozitatii militarilor . Noroc ca dupa o chestie ( neplacuta , cum altfel ... ) s - a schimbat munitia garzii . Fostele cartuse cu tub alama si glont cu camasa cupru , au fost inlocuite cu cele cu tub verde de otel , fosfatat si lacuit , si glont cu camasa otel cuprat . In fine ... amintiri . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
22 minutes ago, gauss said:

Exact asa se si proceda ... n - am mai intrat in amanunte , le - am considerat cunoscute . O singura chestie preliminara faceam ( cu amprenta personala ) , dupa primirea munitiei ... sortam cartusele viabile , care intrau in primul incarcator ( cel din arma ) . Multe erau compromise , se misca glontul in tubul cartus , strambe , tubul lovit  etc . Rezultate ale curiozitatii militarilor . Noroc ca dupa o chestie ( neplacuta , cum altfel ... ) s - a schimbat munitia garzii . Fostele cartuse cu tub alama si glont cu camasa cupru , au fost inlocuite cu cele cu tub verde de otel , fosfatat si lacuit , si glont cu camasa otel cuprat . In fine ... amintiri . 

Acum ..pun si eu o intrebare..daca aveai cartuse...''compromise'',in caz de o alarma reala ..??:pandaci Actionati ..''la baioneta'' sau ii ''trozneati'' cu ..puscociul ..presupun AK 47..??:bataie Sau,tu aveai..ZB..??

Link spre comentariu

5 minutes ago, morocanosul said:

Acum ..pun si eu o intrebare..daca aveai cartuse...''compromise'',in caz de o alarma reala ..??:pandaci Actionati ..''la baioneta'' sau ii ''trozneati'' cu ..puscociul ..presupun AK 47..??:bataie Sau,tu aveai..ZB..??

Se vede ca n-ai facut armata...am vazut, mai bine zis auzit a doua zi ca vuia unitatea, maior culcat la pamant  si tu intrebi asa ceva? pai stiind ca soldatelul care te soma avea munitie de razboi, aveai curajul sa risti, in speranta ca la rand era un cartus compromis? Esti tare in cazul asta, ori ai ganduri sinucigase sa stai in fata sulii cu curul dezgolit.:rade:

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări