Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria , asa cum a fost ...

Postări Recomandate

3 hours ago, Faust2018 said:

Bade, pe vremea cizmarului , cam din 1987 nu prea mai aveai pe unde să tai frunză cainilor ( asta făceau mulți la job ) , adică nu prea se mai dădeau repartiții după ce terminai liceul sau profesionala , multi care terminau licee primeau repartiții prin Valea Jiului sau ADP , in special cei care faceau licee de mate fizică sau filologie , nu știi astea .......

Știi unde am primit eu repartitie după ce am terminat liceul ? La mina Vulcan ,

Uite ca eu m-am angajat instant, ba chiar inainte de termen, nu aveam inca 18 ani (am dat semnatura ca fac "practica" la locul de munca dar eram deja angajat full).

Si nu pe meseria pentru care terminasem profesionala.

Un control medical mai indemanuntit inainte de angajare (ca asa se facea atunci inainte de angajare), mi-a observat un suflu sistolic avut in copilarie (vindecat), dar pentru meseria la care optasem, nu aveam voie sub nicio forma sa profesez cu foste/actuale probleme respiratorii.

Am insistat ca este vindecat, am fost cu acte care atestau inca de prin 1982  (era o policlinica mare pe Calea Dorobantilor unde mergeam bilunar cu bunica-mea, nu mai stiu cum se numeste/numea acea policlinica), insa am primit un NU categoric, "nu aveti voie sa practicati aceasta meserie, nimic in acest domeniu".

Si uite asa am ramas cu inca o meserie invatata si cu un contract de 11500 lei reziliat (nu am platit nimic), pe vremea aia daca faceai profesionala si nu vroiai sa te angazezi pe meseria respectiva, plateai contractul integral, nimeni nu investea in curu' tau sa stai sa "tai frunze la ciini".

Si in citeva luni am ajuns sa iau 2240 lei salariu la noul loc de munca, asta prin 1988.

Am avansat intre timp dar dupa lovilutie (prin anul 1990-1991, nu mai stiu exact, inclin spre 1991) a fost chestia aia cu restructurari de personal si s-a facut o sedinta mare cu toti oamenii prezenti in hala, unde directorul a explicat ca trebuie redus personalul; si ca sint multi oameni care sint in pragul pensiei, daca ii pune pe liber e grav cu treaba pentru pensie.

A facut directorul un fel de "voluntariat", care se ofera "sa fie dat afara".

Cum eram Dj de ceva timp la o discoteca din Bucuresti (Power Of DM), "zalomit" de pe strada Petofi Sandor, si cistigam triplu cit la serviciu (cu dedicatii cu tot), m-am oferit printre voluntari.

Apoi in 1992 am plecat in armata cind aveam deja 115000 lei pe cartea de munca la discoteca Mozaic, din Pasagiul Victoriei, insa amicul cu care lucram, fiind doar 4 zile pe saptamina (Joi-Vineri-Simbata-Duminica), a luat si salariul meu, dar imi dadea lunar 40000 lei, doar sa vin sa fac revizia la scule.

Dupa "perioada de 45 zile", nu stiu daca au existat 2-3 weekend-uri in care nu am fost prezent la disco Simbata si Duminica, luam jumate-jumate dedicatiile facute +acei 40000 lei (chiar daca nu veneam deloc).

Insa nu puteam rata o seara de disco, erau bani frumosi si o groaza de gagicute ce trebuiau "trecute pe lista".

Daca as fi tinut "inventarul pe caiet" cred ca si Ilie Nastase ar fi invidios pe mine...

Dar sa revin:

Lasa vrajeala cu licee de mate-fizica repartizati la ADP, asta o crede mutu' lui surdu'.

Arata-mi macar un singur act de repartitie de la un liceu de mate-fizica absolvit cu bacalaureat, unde dupa terminaea lui, absolventul a fost repartizat la ADP, si te cred.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

"

Lasa vrajeala cu licee de mate-fizica repartizati la ADP, asta o crede mutu' lui surdu'.

Arata-mi macar un singur act de repartitie de la un liceu de mate-fizica absolvit cu bacalaureat, unde dupa terminaea lui, absolventul a fost repartizat la ADP, si te cred."

Pai tu nu ai de unde să știi că nu ai avut tangențe cu cei care au terminat " mefe 3 " , Lazăr , Spiru Haret , TV, Caragiale,   si alte licee zise " umane " 

Știi unde se mai gasea de muncă ? Pe șantierele comuniste , in construcții , dar cine dracu se ducea să muncească acolo ??? 

Poate ne spun si altii care au terminat licee industriale din București , prin anii 86..89 , unde au primit repartiții sau pe unde s-au angajat după liceu , interesant ar fi să ne spună pe unde au primit repartitie de angajare si cei care au terminat liceele nominalizate mai sus .

Tu nu gindesti sau gindesti extrem de simplist , pai si tu ai facut o profesională pentru o meserie si ai fost angajat in altă parte , de ce ? Pai nu aveau unde să te incadreze pe meseria învățată in profesională.

Tin minte că toate liceele si profesionalele scoteau pe bandă rulantă sculeri matriteri ,prelucratori prin aschiere , lăcătuși mecanici , unde dracu să ii angajezi pe toți ?????

Editat de viobio
Link spre comentariu

Da mai Vio, stiu, eu eram prostul prostilor, iar tu, ala cu liceu, educatul, scolitul...

La liceu probabil ca "tot pe pilele lui tati" ai intrat... :dsaf

De aia te-ai "privatizat" in final cu "10000$"  ai lui al' batrin, si nu din salariile strinse de tine (tot te laudai ca, cistigai gras)...

Shame!

Eu macar tot ce am facut pina acum si tot ce detin, sint facute numai si numai pe circa mea, singur-singurel, fara niciun "ajutor financiar" parintesc, de niciun fel, asta e, familia mea a fost una modesta, n-am avut tata sa-mi dea 10000 parai sa ma "privatizez".:57

Citeste atent de ce nu am avut voie sa ma angajez in meseria aleasa de mine, loc de munca era berechet, erau 3 centre care ma doreau in cadrul lor!

Dar, voi, "scolitii", cei "din rangul superior", nu stiti d-astea, erati din "lumea buna, de sus"...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca banii (10.000$) nu proveneau din furt (si stii bine ca nu proveneau din furt) nu vad de ce ar trebui sa ii fie rusine lui Vio ca l-a ajutat tatal lui. 

Leco din ce spui (daca este adevarat) ai avut castiguri foarte mari dupa revolutie. Cum se face ca tot pe cizmar il lauzi? O alta intrebare ar fi: cu atatia bani in 1991 si 1992 cum de nu ai reusit sa te ridici? 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 23 minute, DjLeco a spus:

Da mai Vio, stiu, eu eram prostul prostilor, iar tu, ala cu liceu, educatul, scolitul...

La liceu probabil ca "tot pe pilele lui tati" ai intrat... :dsaf

De aia te-ai "privatizat" in final cu "10000$"  ai lui al' batrin, si nu din salariile strinse de tine (tot te laudai ca, cistigai gras)...

Shame!

Eu macar tot ce am facut pina acum si tot ce detin, sint facute numai si numai pe circa mea, singur-singurel, fara niciun "ajutor financiar" parintesc, de niciun fel, asta e, familia mea a fost una modesta, n-am avut tata sa-mi dea 10000 parai sa ma "privatizez".:57

Citeste atent de ce nu am avut voie sa ma angajez in meseria aleasa de mine, loc de munca era berechet, erau 3 centre care ma doreau in cadrul lor!

Dar, voi, "scolitii", cei "din rangul superior", nu stiti d-astea, erati din "lumea buna, de sus"...

Leco , salariul ăla baban nu imi ajungea , rupeam in doua discotecile si mă distram , mă mai subventiona si tata , avea firmă de construcții , avea de unde .Ti-am mai spus , mă doare undeva ( știi unde ....) că ti-ai rupt tu circa , fiecare cu norocul lui ...... și eu am stiut să imultesc aia 10000$ .

Pină la urmă un parinte trebuie să își ajute copilul dacă are cu ce  și eu o să fac asta la rindul meu , să plece cu ceva în viața .

Cu intratul la liceu ce să zic ....atit te duce capul ..... atît poți .....am trait in medii diferite , educație diferita , tu ai ramas si la 47 ani un golanaș combinator , birfitor ,mincinos ( inventezi minciuni )  , care umblă cu vorba aiurea , cineva de pe forum te caracteriza altfel , nu mai dezgrop morții.

Eu ti-am spus " că ca tine nu ma ezistă altul " , esti un " superlativ " 

Sunt tare curios ce o sa-i spui sau o sa-i explici copilului cind va merge la școală , vezi că meditatiile sunt scumpe ! 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 34 minute, adrian_pic a spus:

Daca banii (10.000$) nu proveneau din furt (si stii bine ca nu proveneau din furt) nu vad de ce ar trebui sa ii fie rusine lui Vio ca l-a ajutat tatal lui. 

Leco din ce spui (daca este adevarat) ai avut castiguri foarte mari dupa revolutie. Cum se face ca tot pe cizmar il lauzi? O alta intrebare ar fi: cu atatia bani in 1991 si 1992 cum de nu ai reusit sa te ridici? 

De ce să imi fie rușine ??? Leco este un aberant in gindire ! După mintea lui poate că si un dezvoltator imobiliar ( este doar un exemplu ) care se împrumută la o bancă pentru afacere ......este de rîs , dacă nu ai si vrei să faci o afacere te împrumuți , ceri sprijin.

Tata mi-a dat 10000 $ dar aia au fost singurii bani ceruți lui , m-am casatorit , am stris bani , am cumparat citeva apartamente , cind  tata nu a mai putut să țină firma de construcții ( apăruseră marile firme de construcții ) a inchis mustăria , se si imbolnavise de diabet , boală care la afectat grav ( in special vederea ) , l-am operat de citeva ori la o clinică din Viena  csă nu orbească , in București nu facea nimeni asemenea operatii ,dacă eu nu aveam bani să il operez la Viena ....ce facea ....orbea . Acum aproape opt ani s-a prapadit , eu eram ingrijorat de diabet dar a murit de cancer , in opt luni , in alea opt luni am cheltuit peste 20000 euro doar că să ii prelungesc viața , doctorii imi spuseseră că nu se poate face nimic , cancer la stomac inoperabil .

Dacă nu imi dadea banii aia nici eu nu aveam cum să ma dezvolt și să pot avea grijă de el si de alți membri ai familiei .

Să aibe si " superlativul " curajul să își vândă casa acum ( probabil cumpărată pe nimic de la stat sau moștenită ) si cu banii obtinuti pe casă să se apuce de o afacere , dupa.....vorbim .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Mi-a placut distractia mai mult decit altora, easy money, easy go, de aia m-am insurat intiia oara in anul 2000, a doua oara in 2012 (divortat din 2006), si copil facut tirziu (2013).

Nu m-am plins si nici n-am sa ma pling vreodata de bani, nici in lumea reala nici pe forum.

Subtilitatea cu "10000 para" era alta, nu v-ati prins niciunul...

Ce te face sa crezi ca nu m-am ridicat (in felul meu), adriane pic?

Il laud pe "cizmar" pentru ca si pe vremea lui mi-a fost ok, chiar foarte, reparam Tv-uri, faceam "statii" la lautari, aveam alocatie 320 lei de la stat, nu mizeria de "80 lei" de acum, aveam multe, dar cel mai principal, aveam siguranta zilei de miine, pentru care la unii dintre voi este "worst nightmare living real".

Uffff, verbul asta al vostru "a avea", a detine, mi-e scirba...

Omul nu se masoara in "ce are", "ce detine"...

Cit despre meditatii, Viorele, nu-ti face tu grij, nu astea sint baza.

Cunosc familii modeste care au copiii prin facultati, fara meditatii, oameni simplii "de la tara", si altii cu mega meditatii bagate in curu' la copii si oha, vorba ta "taie frunze la ciini" (pe banii parintilor in continuare).

Totul tine de copil...

Viorel, sincere condoleante...

Mai facem noi caterinca, ne mai "impungem", dar acum sincer si serios, imi pare rau pentru tatal tau.

Dar revenind:

Casa mea in care locuiesc acum, am achitat-o personal pina la ultimul leut, in 1991, 125700 lei.

Cit despre vinzarea casei ca sa ma apuc de afaceri, e o diferennta, ba sint chiar 2, principale:

Prima, trebuie sa fii IDIOT sa iti vinzi casa ca sa te apuci de o afacere, acum in Romania; tu ai primit un "ajutor" de 10000$ daca ii pot spune asa, de la tatal tau, cind Romanii "erau prosti", cind abia se trezissera din "visul urit"  (cum ziceti voi), ai facut o afacere si a mers, bravo tie.

A doua, hai sa nu comparam anii 90 cind "te-ai lansat tu" in "afaceri" cu 2018, nici ca vremuri (oameni, stil de viata, necesitati), nici ca "valoare a banului", oportunitate in afaceri, etc.

Acum sa vinzi o casa sa te apuci sa aduci trancote de afara sau altceva (dau un exemplu), pai nu-ti ajunge nici sa cumperi ce trebuie sa aduci incoa ca ai si pierdut banii.

Pe vremea aia, daca vindeai o casa, faceai multe cu banii (avea valoare, casa).

Intelegi tu cam cum stau lucrurile?!?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Leco , rabdare , o să vezi tu cind ajunge juniorul la școală , acum este prea devreme să-ți dai cu parerea .

Să vezi cum nu le explică nimic și la ședințele cu părinții îți dau de inteles că ar fi bine să facă meditații cu profesorul X sau Y .

Link spre comentariu

Om trai si om vedea.

Deci sa inteleg ca tot mai bine se facea scoala pe vremea lui Ceausescu, nu?

Da, stiu, este adevarat!!!

Inca un aspect pentru care regret anii dinainte de 1989.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 5 minute, DjLeco a spus:

Om trai si om vedea.

Se facea o laie scoala mai bună ......in liceu la sfarsit de trimestru cel putin 40% din colegii mei de clasă trebuiau să se milogească de profesori să ii treacă .... să nu mai vorbesc de aia care ramaneau corijenți pe vara.

Din generatia mea 1989 doar doi din cinci clase au intrat la facultate , o colega din clasa mea la agronomie si inca unu de la altă clasă la TCM .

Am mai povestit , eu am dat la construcții , am dat este impropriu spus .... că la un examen nici nu m-am mai dus , m-am dus la bere cu niste prieteni , știam că nu scrisesem nimic .....:85

Existau citeva licee unde se făcea școală si elevii învațau , in " industriale " nu se făcea școală .

Link spre comentariu

"Deci sa inteleg ca tot mai bine se facea scoala pe vremea lui Ceausescu, nu?

Inca un aspect pentru care regret anii dinainte de 1989."

Cum poti sa evaluezi calitatea învatamântului daca, dupa cum zici, nu prea ai avut parte?

1 hour ago, DjLeco said:

Si in citeva luni am ajuns sa iau 2240 lei salariu la noul loc de munca, asta prin 1988.

Fara suparare dar cam în aceeasi vreme luam triplu. Fara sporuri, fara santier, mina, ore suplimentare (n-aveam timp, eram studinte la seral), etc. Dupa munca (acord) mi s-ar fi cuvenit cel putin înca odata pe-atât. Dar nu se putea pt. ca lege si dreptate era numai pe hârtie.

Link spre comentariu

Franz, eu am recunoscut ca nu mi-a placut scoala, am preferat munca.

Generatiei actuale nu prea ii place nici una nici alta (din pacate din ce in ce mai multi).

Eu am ales exact ce si cum am dorit, si nu regret absolut deloc alegerea facuta atunci, in 1987-1988.

Ala a fost salariul meu la angajare, imediat ce am luat "2 baza", nu imi este rusine sa il spun.

Apoi s-au schimbat lucrurile, evident in bine.

Este absolut normal sa fie diferente salariale , un "inginer" cistiga mai mult decit unul cu "2 baza".

Poti sa ne spui ce "salar" aveai si ce meserie "prestai", cit si in ce an luai triplu fata de mine, un amarastean?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Casa mea in care locuiesc acum, am achitat-o personal pina la ultimul leut, in 1991, 125700 lei.

Cum am mai spus de citeva ori , apartament cumparat pe nimic , nici 2000$ in 1991 . Nu te mai bate in piept cu asta , ăla nu a fost prețul real al acelei case , a fost pleașcă , noroc .

Link spre comentariu
30 minutes ago, DjLeco said:

Iti zic eu ca nu ai ce regreta. Tu crezi ca la scoala nu era acelasi sistem ca peste tot? Erai fiul lui X-ulescu ieseai sef de promotie chit ca erai prost de bubuiai. 

Si ca sa vezi ca nu vorbesc prostii iti dau si un exemplu:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Covic

Masa era sef de clinica la Spitalul Parhon. De prisos sa-ti spun cata carne si-a tras de la pacientii pe care i-a punctonat in perioada cand "trebuia sa invete". Toti fugeau de el. Nu mai spun ca s-a intors cu coada intre picioare din USA (degeaba te duci cu bani si cu ifose ca acolo primeaza valoare) si a motivat ca este patriot! Cauta sa vezi pe net ce zicea cand s-a intors. Musai sa ai si o lamaie la indemana daca vrei sa citesti pana la capat. 

Ti se parea ok (practica de pe vremea lui ceasca dar care s-a pastrat si dupa)  ca profesorul sa telefoneze domnului X-ulescu si sa ii zica: maine il ascult pe baiatul dumneavoastra, daca il puteti anunta. 

Examenele de admitere nu stiu daca ai aflat cum erau manarite. La medicina din numarul total de locuri un bun procent deja era ocupat inainte de examen. Castele care exista astazi in medicina (nu devii cadru universitar daca nu faci parte din familia X sau Y) de pe vremea lui ceasca s-au format. Deci nu te mai amagi aiurea. In plus ce materii faceai tu prin facultati pe timpul lui ceasca? Ani buni dupa 89 profesorii au primit de la inginerii plecati in vest (mai ales peste ocean) documentatie pentru a putea sa construiasca un curs cat de cat calumea. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Eu ma refeream la interesul profesorilor in a-si face datoria fata de elevi.

Bai cum vad unii doar ce le convine/place lor...

Imi pare rau dar trebuie sa te trec la ignore.

Frate, daca era atit de negru dracul pe vremurile alea, de ce nu v-ati sinucis?

De ce nu l-ati asasinat voi pe Ceausescu?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări