Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SNB400 defect. Solicit putin ajutor.

znecula

Postări Recomandate

Astazi au cedat niste roti dintate care imi misca cutia de avansuri.

Pun o poza pe care am reusit sa fac ceva inscriptii.

Cu sageata galbena am evidentiat piesa rupata din fonta se pare.

Rog un strungar adevarat sa-mi spuna cum se numeste.

E o piesa in forma de triunghi care sustine cateva roti dintate care se pot deplasa pe ea pentru a regla jocurile cred si a imperechea rotile.

In poza am incadrat intr-un chenar ruptura acestei piese.

Am citit ca aici se schimba rotile cumva pentru a putea realiza filetul in toli de 19 ganguri. Cred ca nu am aceasta roata. Restul filetelor se pot face asa cum a fost echipat pana acum.

Toate rotile dintate ce alcatuiesc acest grup trebuie inlocuite pentru ca dantura e compromisa (dinti rupti sau indoiti).

Daca as gasi acest grup in intregime l-as schimba cu totul ca sa nu fiu nevoit sa fac toate aceste roti.

Acum nu stiu daca defectul nu este cumva in cutia de avansuri.

Nu-mi explic de ce a cedat aceasta piesa. Tot timpul am uns aceste roti cu vaselina, ele nefiind unse cu ulei de pompa strungului. Deci nu frecarile le-au solicitat.

Am desfacut capacul de deasupra (se vede si in poza), dar nu vad decat cutia de viteze pentru universal.

Maine incerc sa demontez un capac ceva sa ajung sa ma uit in cutie de avansuri.

Se pare ca trebuie sa demontez placa frontala prin care trec toate manetele de selectie a filetelor.

Ar trebui sa tin cont de ceva daca desfac acest capac?

Exista acces prin alta parte?

Stiti careva un strung ca al meu pentru dezmembrat care sa poata ceda acest subansamblu?

snb400.bmp

Link spre comentariu

In mod normal, rotile de schimb,n-ar avea motive sa se deterioreze. Rotile nu au ungere,cel mult se poate pune vaselina pe ele. Singura explicatie ar fi tamponarea caruciorului din neatentie. Singura rezolvare ar fi confectionarea altor roti. Danturarea poate fi facuta pe o masina de frezat cu cap divizor, caz in care trebuie sa ai si freza(freze) cu modulul potrivit,nu neaparat pe o masina de danturat.

Link spre comentariu

Asta e piesa rupta.

Nu mai fac poze danturii rotilor ca sunt varza.

Stiti unde as putea gasi aceasta piesa? Eventual si rotile?

Problema insa vine din cutia de avansuri. Dupa ce am demontat acest subansamblu, am incercat sa invart pinionul care se afla pe arborele principal al cutiei de avansuri. E blocat. De asta cred ca a cedat piesa din poza.

Trebuie sa vad ce surpriza ma asteapta in cutia de avansuri.

Poate ar trebui casat strungul?

Mai vedem

Stima.

post-178244-0-84611200-1493451485_thumb.jpg

Link spre comentariu

Piesa, rupta se numeste lira si ajuta la cuplarea rotilor de schimb,cu diametre diferite.

Scuze, dar am scris cam in acelasi timp cu colegu' @pcostica. Colegu',a postat mai repede.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Nu cred ca la functionare normala efortul este asa mare in lira, prin urmare nu ar merge sudata?

Intradevar ,efortul nu este mare si ar merge sudata,dar e posibil sa fie vreo problema in cutia de avansuri. Eu i-as recomanda posesorului strungului, sa verifice cutia de avansuri,nu de alta, dar sa nu mai ''beleasca'' inca odata lira. Lira nu s-a rupt,nu s-a rupt de florile marului.Acum, fiecare face ce vrea.

Link spre comentariu

Da lira o voi suda.

S-a rupt deoarece s-a blocat ceva in cutia de avansuri.

Urmeaza sa dau capacul jos sa vad ce e acolo.

Stima.

Link spre comentariu

e greu de crezut ca se pot cupla doua angrenaje diferite in acelasi timp, mai repede as merge pe corp strain intre dintii a doua pinioane, ceva de genul bucata de dinte rupta dintr-un pinion, o bila de rulment cazuta sau un stift iseit dintr-un ax.

Si eu as merge pe ideea sudarii lirei insa in caz ca nu se doreste asta se poate opta penutru confectionarea unei lire noi din tabla de otel prelucrata la masina de frezat. Totusi cred ca cel mai simplu e sa fie cumparata alta de la un strung dezmembrat.

Link spre comentariu

Sudarea lirei ar fi solutia cea mai simpla si mai putin costisitoare. Din pacate o piesa din fonta,sudata, nu va mai avea aceeasi rezistenta ca si cind a fost intreaga,structura materialului, in zona sudata, fiind diferita. Daca piesa va fi incalzita,sudata si apoi introdusa intr-un cuptor,incalzit in prealabil si lasata sa se raceasca odata cu cuptorul,piesa poate se reziste mult si bine,cu conditia ca dupa sudare si racire, sa fie prelucrata pe freza,pentru ca suprafata de asezare, sa fie plana. Altfel exista riscul ca piesa sa se rupa.

Link spre comentariu

Am sudat lira.

In cutia de vansuri am avut un pinion cu doi dinti rupti.

I-am dat la incarcat cu sudura si apoi am prelucrat cu flexul si pila.

Am dat la refacut doua pinioane care vin montate pe lira.

Aveau multi dinti rupti si nu merita sa fie refacuti prin incarcare cu sudura.

Maine sper sa le am gata.

Toata tarasenia s-a intamplat deoarece s-a spart un rulment de pe surubul de avans (la iesirea din cutia de avansuri) si a blocat surubul, deci a blocat toata cutia de avansuri si din cauza asta tot deranjul.

Cu ocazia asta am schimbat toti rulmentii din cutia de avansuri, simeringurile, am schimbat uleiul, revizie la pompa de ulei.

Sper sa mai tina o vreme.

Daca-mi pica vreodata o lira o voi cumpara si o voi schimba.

Editat de znecula
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări