Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie

mihai1953

Postări Recomandate

Buna sa va fie ziua domnilor! Am o problema si nu am cunostintele necesare. Doresc sa stiu daca ci cat influenteaza o sursa in comutatie diferite montaje radio sau aparate radio cu tuburi sau tranzistori. Introduce peste brumul din retea si alte zgomote?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai1953

2

• sesebe

1

• alcon

1

• alinstegaru

1

Top autori în acest subiect

Sursele in comutatie (SMPS) sunt destul de greu si anevoios de realizat in regim diy datorita zgomotului produs.
Cele produse industrial folosesc diferite metode, destul de greu accesibile amatorilor, de inabusirea zgomotelor.
Iata o modalitate greu realizabila acasa, ca sa dau si un exemplu.

Ferita.jpg
take a screenshot

Link spre comentariu

Toate sursele in comutatie bruiaza intr-un spectru foarte larg - sute de mega chiar.

Sa faci o sursa in comutatie nu mai este asa de dificil acum, chiar si de ordinul kilowatilor, dar sa o faci sa nu bruieze tare, sa poate trece testele standard de acreditare - asta nu mai este asa te usor poti spune ca este aproape o arta.

Un exemplu: pt comutatie cu pierderi mici trnzistoarele trebuie comandate cu niste curenti de poarta/baza foarte mari cu slope cit mai mare DAR cu cit slope-ul este mai mare cu atit radiaza si bruiaza mai tare si intr-un spectru mai larg.

Link spre comentariu

Un alt avantaj, care poate fi la sursele rezonante, e sa bobinezi traful cu primarul despartit de secundar cu 4-5mm. In cazul asta toate mizeriile transferate capacitiv intre primar si secundar sunt reduse foarte mult sau chiar zero in comparatie cu trafurile bobinate normal

IMG_20170405_220038.jpg IMG_20161208_184434.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări