GEO 53 BN Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Are dreptate @doru3160 cind spune ca poti gasi o gramada de scheme de incarcatoare auto. Cauta cartea Electronica auto scrisa de Andrei Ciontu si o sa gasesti mai multe scheme de incarcatoare de acumulatori de la cele mai simple si pina la cele mai elaborate. Nu-ti mai bate capu' se ''descilcesti '' o schema, in care n-ai certitudinea ca cele doua piese sint tranzistori, sau altceva. Apoi nici nu stii ce tip de tranzistori sint, mai ales ca ai spus ca au fost pulverizati. Bijbiind n-o sa-i dai de cap degraba. Parerea mea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 (editat) Ca tot veni vorba de alta schema, se face o incarcare buna pentru un acumulator plumb-acid, de la o sursa variabila de tensiune cu limitare de curent? Editat Mai 10, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Apoi nici nu stii ce tip de tranzistori sint, mai ales ca ai spus ca au fost pulverizati. Eu zic ca sunt npn ambii.Primul are o referinta in emitor si reglajul in baza,iar celalalt este comanda tiristorului.In astfel de scheme,daca nu este prevazuta limitare in curent,exista riscul ori sa crape calul,ori sa se rupa hamul.Singura limitare palpabila ar fi pe traf,deci...tura asta a avut noroc sa cedeze tiristorul si tranzistorul de comanda(fiind cuplate galvanic,posibil si celalalt tranzistor sa fi transpirat odata cu cel de comanda).E usor de ghicit ce va pocni tura urmatoare cand piesele astea vor fi corect sau supradimensionate. Nu va ganditi la sigurante,astea se ard ultimele,si oricum,nu functioneaza cu fum ca celelalte componente Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Ca tot veni vorba de alta schema, se face o incarcare buna pentru un acumulator plumb-acid, de la o sursa variabila de tensiune cu limitare de curent? Din cite am aflat eu citind, cea mai buna incarcare se face in impulsuri. Dar parerile sint impartite. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 E loc putin de manevra,mai ales daca tensiunea pe secundar este de numai 14,5V cum am dedus din materialele postate.E o varianta comerciala,deci fiabilitatea a fost ultimul criteriu in proiectare.Si eu as opta pt o schema in impulsuri daca se pastreaza tiristorul ca element serie,sau si mai bine,poate renunta la tiristor in favoarea unui MOS(mai reduce din caderea de tensiune). Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 E loc putin de manevra,mai ales daca tensiunea pe secundar este de numai 14,5V cum am dedus din materialele postate.E o varianta comerciala,deci fiabilitatea a fost ultimul criteriu in proiectare.Si eu as opta pt o schema in impulsuri daca se pastreaza tiristorul ca element serie. Tiristorul este mult mai robust,decit tranzistorii. O schema cu tiristor de cel putin 20A,citeva rezistente,diode normale si Zenner, semireglabil,condensator electrolitic, eventual un LED(pentru ''impresionat'' admiratorii),i-si face datoria cu brio. Trebuie doar cautat pe net sint o sumedenie de incarcatoare. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Si eu sunt adeptul montajelor cu tiristor,fie si numai pt ca nu mai am la ce altceva sa le folosesc Link spre comentariu
dan-a2 Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Poate te ajuta >> https://www.steinhoff-web.de/w/index.php?title=Einhell_BT-BC_10_E Link spre comentariu
Vizitator genucu Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Mai astept poate apare totusi vreo schema,ar fi pacat sa renunt la el a functionat fara probleme pana acum! Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Poate te ajuta >> https://www.steinhoff-web.de/w/index.php?title=Einhell_BT-BC_10_E Cam asa mi-a dat si mie(acum ca am vazut schema,am observat o greseala la mine),numai ca rezistenta din colectorul tranzistorului de comanda, dupa cablaj,ar fi de 22 ohmi,nu de 2k2 si una din cele doua rezistente de 5k6 e de 4k7. https://postimg.org/image/wzv5fc8d5/ In poza asta,e a doua si a 6-a de sus in jos http://www.elforum.info/uploads/monthly_05_2017/post-236271-0-30451500-1494308212.jpg Link spre comentariu
Vizitator genucu Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 D-le dan-a2 cred ca pot rezolva problema mea cu ajutorul Dvs., am sa pun tranzitorii din schema(bc548x2buc),multumesc si celorlalti care au alocat din timpul lor!! Am sa revin cu rezultate Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 D-le dan-a2 cred ca pot rezolva problema mea cu ajutorul Dvs., am sa pun tranzitorii din schema(bc548x2buc),multumesc si celorlalti care au alocat din timpul lor!! Am sa revin cu rezultate Ai rezolvat problema? Vad ca n-ai mai zis nimic Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 Daca n-o rezolva,sigur ne tinea companie... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 (editat) Daca n-o rezolva,sigur ne tinea companie... ..........sau a abandonat ''lupta''. Intr-o alta ordine de idei,atunci cind un montaj crapa, fara motive aparente,in mod sigur ceva ''pute''. Cred ca politica producatorilor ,este de a face scule cit mai putin fiabile,motivele, fiind usor de ghicit. Nu cred ca tranzistorii respectivi sa fi fost asa de ''slăbănogi'' incit sa cedeze asa de usor ''psihic''.Ori poate sint niste ''petarde''no name. Sint atitea scheme de incarcatoare pentru acumulatori,verificate si rasverificate, care functioneaza din ''prima''.Apoi pretul componentelor este unul mai mult decit bun. Nu inteleg de ce se cramponeaza in a repara o scula, care, poate, cedeaza iar dupa un anumit numar de ore de functionare. Poate ca vrea cu tot dinadinsul sa repare scula,ceea ce este pina la urma,un lucru laudabil. Editat Mai 14, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum