Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor de curent continuu

Vizitator cercel marius

Postări Recomandate

Va multumesc pentru sfaturi. chiar tin cont de ele. Astazi am inlaturat modulul acela cumparat din china si am sa incerc sa fac eu singur unul,pentru a incarca bateria de 12 v de la panou. Mai am o intrebare daca imi puteti raspunde. Cu generatorul acela micut vreau sa incarc 4 acumulatori de 1.2 v sunt acumulatori dinaceia de la lampile de gradina .Motorul meu poate genera 6 v in sarcina . intensitatea este undeva la 60 70 mA. este posibil sa ii incarc, din punct de vedere al intensitatii ? acumulatorii sunt legati in serie pentru a avea tensiunea aproximativ necesara pentru a incarca un telefon.

Crezi ca,curentul de aer produs de motorasul cu elice,alimentat de la baterie,o sa poata sa invirta elicea de la motorul generator? In sarcina,cu acumulatorii conectati direct la generator,chiar legati in serie, o sa opuna ceva rezistenta. Ce capacitate au acumulatorii? Acumulatorii o sa ia un curent cu atit mai mare, cu cit sint mai descarcati. Cu cit curentul abosrbit este mai mare, cu atit rezistenta opusa va fi mai mare,facind ca elicea sa se invirta mai incet, sau chiar sa se opreasca.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

6

• GEO 53 BN

5

• Ticu

4

• gabitzu2006

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator cercel marius

Invarte. Motorul care produce vântul este de 10 w aproximativ. Produce vând de cel mult 35km/h, este suficient pentru a invartii generatorul in sarcina . Acumulatori sunt de 600 mAh fiecare .

Link spre comentariu

600mAh este un curent marisor. Elicea mi se pare mica si cu pale putine(3 parca). Eventual o elice mai mare si cu pale mai multe ar putea invirti generatorul. Acumulatorii descarcati, vor lua un curent mare la inceput si va incepe sa scada pe masura ce acumulatorii se incarca. Pentru a evita oprirea elicei, poti inseria cu cu acumulatorii,o rezistenta care va reduce curentul de incarcare. Evident timpul de incarcare a acumulatorilor se va mari.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Cu generatorul acela micut vreau sa incarc 4 acumulatori de 1.2 v sunt acumulatori dinaceia de la lampile de gradina .Motorul meu poate genera 6 v in sarcina . intensitatea este undeva la 60 70 mA. este posibil sa ii incarc, din punct de vedere al intensitatii ? acumulatorii sunt legati in serie.

E posibil. Incarcarea completa ar dura 600mAh/60mA=10 ore, dar se adauga 20-40% pentru ca randamentul nu este 1.

Ce inseamna ca ai 6V in sarcina? Ce ai legat la bornele generatorului ca sarcina?.

Fa o incercare practica cu acumulatorii, fiindca ai deja tot ansamblul mecanic, si masoara curentul cu ampermetrul in serie cu ei.

Link spre comentariu

Acumulatorii din lămpile de grădină numai 600mAh reali nu au, ăia nu au mai mult de 300mA după părerea mea. Nu căuta motorașe ce pot fi folosite ca generator în imprimante, acolo sunt doar motoare stepper, care pot fi folosite ca generator, dar au un cuplu mare de frânare din cauza rotorului cu mulți poli și întrefier mic. Cele mai potrivite motoare de curent continuu ar fi cele din casetofoane sau uscătoare de păr, ori chiar din unități optice CD sau DVD, dar acelea care scot platanul, nu cele care antrenează discul, fiindcă multe sunt tot stepper.

Link spre comentariu
Vizitator cercel marius

Mulțumesc pentru sfaturi. Ca sarcina am legat un alt motor identic cu cel folosit ca generator. Astăzi am refăcut modulul de încărcare a bateriei de 12v.

Am sa desfac un uscător de păr și o unitate optica să văd care are un randament mai bun.

Link spre comentariu

Ti-as fi zis de un dinam de bicicleta, dar sunt aproape sigur ca nu va putea fi invartit de curentul de aer generat de ventilator

Link spre comentariu
Vizitator

Un generator bun am vazut in motorasul care invarte farfuria de la cuptorul cu microunde. Are si un angrenaj dar ii dai jos 1-2 rotite ca sa mearga mai usor (sau pe toate) . Bormasinile cu acumulator pot fi folosite .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Motorașul de la platanul cuptorului cu microunde e unul sincron, va debita curent alternativ, iar rezistența internă foarte mare (sârmă subțire) va limita puternic curentul maxim....

Link spre comentariu

Apropo, si intre generatorul de curent continuu si acumulatori trebuie inseriata o dioda (preferabil Schottky) ca sa nu se descarce prin generator cand sta vantul.

Raportul puterilor consumata / obtinuta (10W/0,4W) este cam 25 si spune cat de slab este transferul "aerian" la jucaria noastra. Si nu te poti astepta la imbunatatirea lui schimband doar generatorul.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări