Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GM 70 Single Ended

gedd

Postări Recomandate

Da. Este o solutie mai buna si practic nu implica costuri suplimentare.Oricum gedd trebuie felicitat pentru aceasta abordare a lui GM70.Ei uite ca se poate discuta si civilizat , la obiect , fara copilarii si injurii.Stimati colegi , folositi-va energia si inteligenta in scopuri mai nobile, nu va faceti decat rau unii altora.E pacat! Traim intr-o lume si asa destul de rea.

Cand eram mai tanar imi doream din toata fiinta mea sa fac mai buna lumea in care traiam dar mi-am dat seama ca era o utopie.Acum incerc prin tot ce fac sa nu fac rau in nici un fel si tot e greu.Asa suntem noi oamenii, egoisti , impusivi, invidiosi dar in toate trebuie sa primeze bunul simt.

Scuze pentru off...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Rezistoarele in paralel cu diodele vor mari riplul pentru ca sunt un consumator din puterea utila.

E echivalent cu scaderea capacitatii condensatorului de filtraj. Numai ca se mizeaza ca se pierde ceva si se cistiga altceva mai valoros.

Si rezistoarele din paralel cu condensatoarele electrolitice de filtraj produc acelasi efect fiind consumatoare de curent/energie. Maresc riplul. Insa se considera ca e un pret mic fata de ceea ce se cistiga, fiind scumpe condensatoarele de filtraj cu tensiuni de lucru peste 1000V. Doua condensatoare de 73uF/1500V si 156/1500V costa o mica avere.

Acolo nu prea exista alternativa ca sa obtii 1130Vcc.

In cazul redresorului lui gedd exista alternativa si anume sa nu fie inseriate puntile si respectiv secundarele trafului ci sa fie facute doua redresoare si filtrare independente iar abia apoi inseriate pe partea de cc. Asta e o solutie chiar mai buna decit solutia cu rezistoare.

Solutia lui gedd nu e cea mai fericita. Functioneaza dar era loc de mai bine. Nu e tirziu sa modifice desi nu stiu ce tip de punte redresoare a folosit. Chiar daca sunt punti ce rezista tot e bine sa lucrezi cit mai elegant si sa alegi solutia cea mai buna si sigura.

Chiar daca merge si asa, timpul pina la prima defectiune poate face diferenta.

Doua redresoare inseriate am folosit si eu la un PP cu KT88 , Ua 535V , eu am folosit acest artificiu pentru ca asa am avut disponibil traful de alimentare si eu vroiam sa-i spun lui gedd ca era mai bine sa redreseze si filtreze fiecare tensiune , apoi sa le insumeze , vazind imaginile cu montajul la gata am considerat ca nu mai are rost .

Si asa topicul este exploziv .

Rezistentele de echilibrare montate pe condensatori ( 220k...330k ) introduc un riplu insignifiant , curentul consumat de ele fiind infim , riplul este sa zicem la nivel teoretic .

post-176980-0-38622300-1493538242_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Priviti ce rezulta dintr-o simulare pe care oricine o poate verifica in cele doua cazuri expuse mai sus : varianta A,cea prezentata de initiatorul topicului si ultima varianta, B,recomandata de colegul @dolarugaurit (#95) si @viobio (#120) care a realizat-o si practic..

..........!!!

Varianta_A.png

Varianta_B.png

Riplu_tensiune.png

Riplu_curent_prin_sarcina.png

Formele de unda sunt masurate la intrarea in drosel,unde am cuplat si sarcina,nu am avut datele droselului pentru a-l putea include in simulare.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

asadar s-a lamurit misterul sursei de alimentare??

puntea redresoare avand 1000V tensiune de lucru si fiind 2 punti in serie...rezista sau nu?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

MOMENTUL ADEVARULUI.....sa începem cu oscilogramele SQR

mai departe...

.

si oscilogramele SINUS..ma rog,astea sunt mai putin interesante....o sa postez doar trei

Asadar,avem la 50Hz sinus o tensiune de iesire indicata de multimetrul Fluke de 12,94V x 12,94V=167,4436V care impartit la 8Ohm da exact 20,93W,ca sa rotunjim "in jos" mizez pe 20W CURATI!! Puteam sa scot mai mult dar mi-e lene sa il mai desfac si sa mai umblu la driverul de atac...Asadar,eu cred ca osclogramele vorbesc de la sine pentru cine e ahtiat dupa asa ceva....sa nu uitam ca e un amplificator SE cu 1165V anodica (masurat cu multimetrul-DA CHIAR MASOARA peste 1000V) nu are brum nu fas nu bazz....

PS. am inlocuit(uite de al naiba ce sunt) pe cablaj puntile redresoare(cele pentru anodica) pe care le facusem din diode ultrarapide,cu PUNTI REDRESOARE ORDINARE de 1000V/4A....asta apropo de toata prostia disecata in jurul schemei sursei de alimentare in difuzoare nu se aude nicio diferenta ca zgomot sau mai stiu eu ce....de aia zic ca unii sa lase prostiile si sa puna mana pe carte iar altii sa nu mai modeleze amplificatoare in PAINT....

si FFT-ul...

PPS. TOATE MASURATORILE S-AU FACUT LA PUTERE MAXIMA..NU LA 0,001W SAU MAI STIU EU CE PROSTIE AR MAI PUTEA DEBITA UNII......

post-174759-0-09663500-1494925918_thumb.jpg

post-174759-0-94128900-1494925925_thumb.jpg

post-174759-0-35572500-1494925932_thumb.jpg

post-174759-0-90696800-1494926048_thumb.jpg

post-174759-0-99041400-1494926053_thumb.jpg

post-174759-0-08200900-1494926059_thumb.jpg

post-174759-0-26813300-1494926193_thumb.jpg

post-174759-0-37675900-1494926205_thumb.jpg

post-174759-0-28287000-1494926292_thumb.jpg

post-174759-0-43498200-1494926298_thumb.jpg

post-174759-0-87245800-1494926307_thumb.jpg

post-174759-0-50953500-1494928047_thumb.jpg

Editat de gedd
Link spre comentariu

Nu exista....niste id...domni se dadeau de ceasul mortii ca o fi ca o imparti....hai sa mai vad acum vitejii din spatele Paint-ului....si pseudoinginerii care ajung la concluzii SF....

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Uitasem...NU EXISTA REACTIE NEGATIVA!

Daca o sa faci un circuit de reactie negativa , o sa corectezi asimetria .

Sper ca nu te deranjeaza interventia mea , m-am gindit ceva timp ...daca sa scriu ceva sau nu .

post-176980-0-42231800-1494944865_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

da...l-am dus aproape de clipping....daca micsorez puterea sinusul e perfect...cum ziceam am aproape 21W daca il reduc la 20W totul e ok...de aceea nu am vrut sa pun oscilogramele la puteri mici deoarece un anumit domn zicea ceva de 0.001W...0.5W...etc....deci pentru cei 20W curati eu sunt foarte multumit...evident ca se poate si mai mult dar,repet,trebuie sa maresc atacul din driver iar pentru configuratia asta,6N6P chiar e ok

stiu pe cineva care a scos din GM70,30W...da,e posibil..in anumite conditii

Link spre comentariu

să privim cu mare atenţie această conctare "inspirată" a sarcini

pentru un HT apreciabil(1100V) o lipsă a sarcini de doar câteva milisecunde în prezenţa semnalului la intrare poate provoca dezastre

rezistenţa de sarcină trebuie să stea ne atinsă datorită conexiuni instabile(firul ăla de conexiune traversat prin gaură/răsucit)

sarcina rezistivă stă rece peste cabluri chiar cu încărcare 20W

la cât a tuns iarba nu suflă o vorbă http://www.elforum.info/uploads/monthly_05_2017/post-174759-0-50953500-1494928047.jpg

posibil nu funcţionează tasta PrtScr (print screen)

303bre9.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

daca taceai filosof ramaneai...in caz ca nu stii am pus pe iesire sub capac,rezistente de 100ohm 5W...asa ca mi-au placut mie cum arata....

iar daca te uiti mai bine ai sa vezi ca firul e lipit cu cositor.....ti-am zis ca nu stii carte...apropos,ti-ar fi utila si o carte de gramatica!Auzi,dar despre raspunsul sqr la 40Hz si putere maxima......nu zici nimic nimic?? dar la 30Hz...sau la 20....😂😂😂 ai mai invatat ceva despre clasele de functionare? Pun pariu ca o sa spui ca patura aia galbena influenteaza raspunsul ampului in domeniul FM...sau AM...daca ar fi sa testez ampul asa cum se testeaza de marii producatori,adica la 1W sau la 5W crede-ma ca ar fi un amp aproape de perfectiune....asa ca mai lasa-ma dom'le cu prostiile tale...hai sa te vad ce mai zici acum...am 10K Ra,am 1165V si raspunsul in frecventa asa cum arata pe osciloscop...ia sa te vad ce mai ai de comentat...ca tu si ecoul tau adicâh va dadeati de ceasul mortii ca schema e asa si pe dincolo...ca nu tin puntile...ca tensiunea inversa da rateuri...ca razele de luna produc o defazare a semnalului cu 666 grade....etc...numai bazaconii scoateti din voi fara sa faceti ceva concret si palpabil...v-am demonstrat ca 2 punti ordinare se comporta binemersi in connfiguratia sursei de alimentare pe care am folosit-o eu...inca odata stimati tovarasi puneti mana pe carte,pe manualul din liceu ca nu e o rusine sa mai invatati ceva chiar la o varsta inaintata....succes(uri)...mai discut cu voi(tu si adigh) cand o sa va completati cunostintele de baza

Editat de gedd
Link spre comentariu

când eşti foarte slab pregătit ştii mai nimic poţi considera/crede că rezistenţa de 100Ω/5W cazul de faţă poate proteja etajul final (HT1100V)

greşit rezistenţa aia 100Ω se multiplică cu raportul de transformare la pătrat bre

pentru protecţie la vârfuri acidentale (lipsa sarcini din secundar) se pun diode anod-masă

cu altă ocazie conectează sarcina stabil şi ai grijă la poziţia cablurilor să nu stea sarcina rezistivă(cu încărcare 20W) peste cabluri evident dacă masori la 1W nu mai contează

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

...da..probabil ca de aia japonezii aia prosti foloseau metoda asta ca sa protejeze traful...da...japonezii sa vina dom'le la Ploiesti sa invete carte...deci valderama,cand te apuci de ampuri serioase ai etalonul postat de mine...te ajuta,crede-ma! Dom'le,dumneata esti orb? nu vezi ca am scris ca firele sunt cositorite(nu sunt infasurate-intelegi limba romana?) la bornele rezistentei de 8 ohmi...aia verde...serios...deja esti penibil in ceea ce tot sucesti si o tot invartesti ca sa fie tot ca tine...ei uite ca nu e...

REPET,FIRELE SUNT LIPITE CU COSITOR LA BORNELE REZISTENTEI VERZI!DECI NU SUNT TRECUTE PRIN GAURA...VEZI ACUMA CE AM SCRIS? AI INTELES?

Editat de gedd
Link spre comentariu

.....l-am dus aproape de clipping.....am aproape 21W daca il reduc la 20W totul e ok..

Spune cui vrei asta dar nu noua, ca daca reduci mai putin de 1W totul arata bine.

In ce priveste oscilogramele nu ma pronunt ca nu se intelege nimic din poze.

In unele poze partea de interes reprezinta doar 10% din poza. In rest se vad de toate.

Nici nu stiu de ce ai numit pozele "oscilograme". Puteai sa le spui "natura moarta cu becuri".

Astept niste poze mai bune. Nici nu iti trebuie aparat de pozat performant ca poti sa faci un print screen.

Link spre comentariu

aha...sigur..asteapta tu poze...va las sa va bagati linistit unghia in gat...te-ai lamurit cum e cu puntile? se strapung sau nu? 😂😂😂 hai ca m-am distrat destul..era si normal ca tu sa nu intelegi nimic nici macar din poze...e bine ca recunosti,nu e nicio rusine...de fapt daca te-ai uita mai bine ai vedea ca e in clipping si scoate mai mult de 21W...deja imi bat capul de pomana...pai daca sunt becuri,sa lumineze dom'le....vreau sa vad si eu ceva facut practic de tine adigh...

adigh nu stie ca 2 punti se pot pune in serie si daca nu depasesti parametrii dati de fabricant...NU SE INTAMPLA NIMIC...repet,pune si tu mana pe carte!

Editat de gedd
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări