Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GM 70 Single Ended

gedd

Postări Recomandate

asigh...raspuns de balamuc...bai baiatule tu ai probleme mari de intelegere si exprimare...bai nene,ia arata-mi o "INDUCTANTA SATURABILA"....te-am citat..."mai draga" tine minte ca nu inductanta e saturabila ci MIEZUL ei...e clar ca nu cunosti....repet,daca fac o "inductanta" din sarma bobinata in aer..ia explica-mi cum se va satura acea bobina...vai de teoria noastra!

Asa cum rezistenta e o proprietate a unui rezistor asa si inductanta e o proprietate a unei bobine. Daca ne legam de astfel de nuante... nu prea ajungem nicaieri.

Din categoria bobinelor e clar ca doar cele cu miez se vor satura la o intensitate mai mica sau mai mare a campului magnetic. Nu cred ca asta e scopul topicului.

Link spre comentariu

........ nu inductanta e saturabila ci MIEZUL .........

Bineinteles ca miezul. Miezul e o componenta a transformatorului. Astea sunt expimari pe care le facem tot asa cum spunem rezistenta rezistorului iar rezistenta e proprietatea rezistorului. Sunt erori de exprimare acceptate in domeniu. Numai cine nu intelege nimic, zice ca nu pricepe la ce s-a facut referire.

Editat de adigh
Link spre comentariu

adigh,doar cine nu cunoaste elementele de baza spune prostii asa ca tine...eu am citat strict DIN CE AI SCRIS TU STIMABILE!!!

-pentru valderama...ai spus ca o sa imi sara condensatorii aia in aer,daca te uiti atent pe schema o sa vezi faptul ca,intrerupatorul ala dintre tensiunile de 450V este TEMPORIZAT(2 minute delay),deci niciodata,dar niciodata iesirea nu va fi in gol...te-ai prins acum despre ce e vorba?Releul corespunzator intrerupatorului,este comandat cu microcontroller,daca te uiti mai atent pe poze o sa il vezi....

Nuantele de exprimare intr-un domeniu exact(electronica,matematica etc NU CONFUNDAM MARFA CU AMBALAJUL) nu exista deoarece nu facem literatura si comentarii filosofice(desi unii filosofeaza in electronica),in manualul de liceu se specifica foarte clar componemtele,marimile,unitatea de masura etc...(putin gravida nu exista)

Deci valderama nu mai scoate din context lucruri ca sa iti justifici bazaconiile ca nu e cazul...INTRERUPATORUL ala e temporizat iar sursa nu va ramane fara sarcina...PUNCT!

Editat de gedd
Link spre comentariu

Buna seara,

Am o intrebare, cu ce ajuta grupurile de conzi in serie gen c4 c5 c6. Practic, fiind inseriati nu scade capacitatea de filtraj? Rezistentele puse in paralel cu acesti conzi sunt pentru descarcarea conzilor?

Apreciez rsp. vostru!

Alex.

Link spre comentariu

Rostul principal al acelor rezistente este echilibrarea caderilor de tensiune pe condensatori....pentru ca ,intre capacitatile celor 3 conzi de 220 micro, apar diferente de valori in limitele tolerantelor constructive si caderile de tensiune pe fiecare capacitate in parte pot fi diferite...si atunci egalizarea acestor tensiuni se face prin punerea in paralel pe fiecare capacitate a rezistentei respective...

Intr-adevar capacitata totala a celor 3 conzi inseriati este 73 micro,aproximativ....

...dar sa incetam cu off-topicul,subiectul este altul!

Link spre comentariu

nu contează temporizarea int-HT coişpe minute http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2017/post-174759-0-00965200-1492798397.jpg dacă sarcină pentru bara de +450V se modifică (filment întrerupt, tub blocat , contact imperfect soclu, etc) condensatoriI C10-C11 sunt afectaţi ireversibil

de regulă nu se pune bază pe o sarcină constantă în +450V(contact închis HT)

chiar cu temporizarea HT rămâne un bloc de alimentare uşor UTOPIC de tip gedd, o prostie tehnică care probabil suportă un dezechilibru de sarcină +450V "un timp extrem de scurt(câteva minute)"

gedd a mărturisit că amplificatorul a funcţionat doar "un timp extrem de scurt(câteva minute)" dar este sigur de calculul savant L=Ra/(2*pi*fmin) în condiţiile unei configuraţii finale GM-70 SE cu un ia_0 apreciabil

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

valderama e clar ca nu stii cum functioneaza schema...daca contactul temporizat cu "coispe" minute este DESCHIS adica daca nu am sursele IN SERIE tensiunea de iesire a sursei este....IA SPUNE DUMNEATA CAT ESTE!!.....hai sa te vad...utopic vorbind...hai...acum e acum...

Editat de gedd
Link spre comentariu

spune valderama...ce tensiune avem la iesirea sursei cand intrerupatorul e DESCHIS!! daca nu spui inseamna ca esti ori habarnist(cel mai probabil) sau prost/rau intentionat si arunci cu rahat in stanga si dreapta.....DECI SPUNE valderama CE TENSIUNE AVEM LA IESIRE când intrerupatorul ala e DESCHIS....nu vei spune niciodata deroarece iti dai iar cu stangul in dreptul si te faci IAR de cacao....

P.S. inca mai astept explicatile tale legat de clasa A2...

Link spre comentariu

De-acolo se-mprastiara-n lume moldovenii? :rade:

@Gedd: eu n-am nimic de comentat ca nu ma pricep la nivelul comentariilor, dar imi place monstrul de amplif. Felicitari pentru munca depusa in realizarea lui!

Cat despre optimizare, nimic/nimeni din lumea asta nu e atat de bun incat sa nu necesite optimizare/perfectionare.

Link spre comentariu

De fapt ca sa fiu mai exact pe schema de alimentare GM70 a lui gedd pe fiecare semialternanta sunt inseriate cite 4 diode. si respectiv suporta tensiunea inversa tot cite 4 impreuna.

Spusesem ca trebuie "imperecheate" cite doua gindindu-ma la imperecherea intre punti si ca o asemenea imperechere cu rezistoare intre diodele de pe aceeasi punte nu e necesara.

Insa ori se pun rezistoare in paralel cu diodele din amindoua puntile ori nu se pun deloc.

post-187390-0-60757500-1493478395_thumb.jpg

In aceasta schema e o iluzie sa credem ca fiecare punte se ocupa de redresarea unei singure tensiuni de 450V provenita din secundare diferite.

In realitate cele doua infasurari sunt inseriate si lucreaza ca si o singura infasurare de 900V.

Cu alte cuvinte, cu doua punti fara rezistoare in paralel cu diodele, unele diode vor bloca mult mai multa tensiune decit altele. Cu acele rezistoare de care vorbeam se va distribui egal tensiunea inversa pe fiecare dioda.

De fapt e una din metodele folosite pentru a obtine o dioda redresoare de inalta tensiune din mai multe diode de joasa tensiune.

https://www.quora.com/If-two-diodes-are-connected-in-series-with-equal-voltage-sharing-why-do-the-diode-leakage-currents-differ

post-187390-0-98609100-1493479306_thumb.jpg

Doua punti de 500V fiecare pot redresa independent cite o tensiune de 450V fiecare, insa cuplate in serie e foarte riscant sa redreseze o tensiune de 900V fiindca nu se repartizeaza egal tensiunea inversa (in lipsa rezistoarelor).

Editat de adigh
Link spre comentariu

Cu riscul de a mi-o lua in freza...

1.Cum credeti ca se vor comporta rezistoarele in paralel cu diodele, vor mari riplul la o valoare inacceptabila sau cum.

2.Cum credeti ca modifica faza o dioda semiconductoare ca sa apara diferente asa de mari la tensiunea inversa (banuiesc ca la asta va referiti deoarece nu cred ca mai exista dispersie asa de mare a Uinv !)Stiti cu siguranta ca la redresarea FIT in tv sunt tensiuni mult mai mari si se folosesc 3 diode split cu 3 infasurari separate si nu sunt probleme , desi acolo frecventele nu sunt 50-60Hz cat are reteaua pe aici sau pe alte continente.Ce spuneti ?

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Rezistoarele in paralel cu diodele vor mari riplul pentru ca sunt un consumator din puterea utila.

E echivalent cu scaderea capacitatii condensatorului de filtraj. Numai ca se mizeaza ca se pierde ceva si se cistiga altceva mai valoros.

Si rezistoarele din paralel cu condensatoarele electrolitice de filtraj produc acelasi efect fiind consumatoare de curent/energie. Maresc riplul. Insa se considera ca e un pret mic fata de ceea ce se cistiga, fiind scumpe condensatoarele de filtraj cu tensiuni de lucru peste 1000V. Doua condensatoare de 73uF/1500V si 156/1500V costa o mica avere.

Acolo nu prea exista alternativa ca sa obtii 1130Vcc.

In cazul redresorului lui gedd exista alternativa si anume sa nu fie inseriate puntile si respectiv secundarele trafului ci sa fie facute doua redresoare si filtrare independente iar abia apoi inseriate pe partea de cc. Asta e o solutie chiar mai buna decit solutia cu rezistoare.

Solutia lui gedd nu e cea mai fericita. Functioneaza dar era loc de mai bine. Nu e tirziu sa modifice desi nu stiu ce tip de punte redresoare a folosit. Chiar daca sunt punti ce rezista tot e bine sa lucrezi cit mai elegant si sa alegi solutia cea mai buna si sigura.

Chiar daca merge si asa, timpul pina la prima defectiune poate face diferenta.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Cu riscul de a mi-o lua in freza...

1.Cum credeti ca se vor comporta rezistoarele in paralel cu diodele, vor mari riplul la o valoare inacceptabila sau cum.

2.Cum credeti ca modifica faza o dioda semiconductoare ca sa apara diferente asa de mari la tensiunea inversa (banuiesc ca la asta va referiti deoarece nu cred ca mai exista dispersie asa de mare a Uinv !)Stiti cu siguranta ca la redresarea FIT in tv sunt tensiuni mult mai mari si se folosesc 3 diode split cu 3 infasurari separate si nu sunt probleme , desi acolo frecventele nu sunt 50-60Hz cat are reteaua pe aici sau pe alte continente.Ce spuneti ?

Nu te teme. Nu o iei in freza. Indiferent de intrebare, daca e gresita sau nu, indiferent de raspuns, daca e corect sau nu eu nu intervin. Intervin doar cand anumiti indivizi, incearca sa se impuna prin limbaj si exprimare nepermisa. (de mine) Adica daca acele cuvinte mi le-ar fi spus omul in fata, la o intalnire reala, i-as fi intors spatele (sau ... nu se stie).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări