Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GM 70 Single Ended

gedd

Postări Recomandate

...sper ca stie sa citeasca si bardul din Ploiesti...adica sa citeasca si sa poata sa inteleaga....eu vad ca nu e capabil de intelegere...!Pune dom'le mana pe carte si mai studiaza!!!

Link spre comentariu

Insa daca tratam OT si ca generator atunci e de la sine inteles de ce se intimpla asta, acumularea de energie in OT si respectiv livrarea ei in secundar depinzind de LI².

da, practic cam asta se poate vizualiza la ieşire în sarcină dintr-o cofiguratie SE relativ reuşită pentru 20Hz (a doua imagine)

în multe situaţii poate fi mai rău de atât (20Hz cfg SE) ca atare nu se prezintă oscilograme-reale 20Hz(-3db)

poate o să vedem ocilograma 20Hz(-3db)

prima imagine un set de oscilograme vechi prezentate aici pe forum(cu ani în urmă) buclă închisă + local cfb

2m5mmhy.jpg

ff1q81.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da Valderama, se vede cu albastru semnalul de iesire. Cele doua pante ale sinusoidei sunt diferite. Pe una se incarca traful cu energie iar pe cealalta se descarca. Actioneaza limitativ in frecventa in moduri diferite atunci cind OT e sarcina si respectiv generator ce descarga o energie in secundar.

Lui gedd nu i-au reusit trafurile. Cind sunt bune oscilogramele sunt primele pe care le arati. Cind nu ies, nu le arati.

Se mai poate si sa i se fi terminat bateria de la aparatul de pozat.

@LMOlimpiu, gedd, Popa Marius,

Nu am inteles de ce ridicati in slavi documentul acela. Nu am gasit in el nimic lamuritor referitor la modul de calcul al benzii de frecventa.

Poate imi aratati ca eu nu am vazut.

Editat de adigh
Link spre comentariu

adigh,daca ai fi citit cu atentie ai fi aflat de ce nu am pus oscilogramele.....nu te lamuresc deoarece nu am chef....eu nu ridic in salvi documentul ala...eu am spus doar care e inductanta minima pentru ca tubul sa redea 20Hz....ia pune tu o metoda de calcul sa vedem care e inductanta minima a primarului pentru ca tubul sa redea 20Hz.....ia-l si pe guru de mana si puneti-va de acord...astept calcule concrete!

Editat de gedd
Link spre comentariu

Da, acuma vad unde se face referire.

Se masoara/calculeaza cu "small signal" ce o mai fi insemnind si asta. Cit de "small" ? "Small" nu e exprimare tehnica. Nu intereseaza pe nimeni raspunsul la semnal mic. E o pacaleala a producatorilor ca sa para ca produsele lor au o banda de frecventa mai mare decit o au in realitate. Nici nu ma mai mir ca trafurile lor masoara ait de prost comparat cu datasheetul. Publicitatea mincinoasa vinde. De fapt nu e mincinoasa ci pacalitoare. Te lasa sa crezi ca e excelent iar daca comentezi dupa aceea o sa spuna ca nu au mintit cu nimic doar ca nu ai fost atent la ce s-au referit.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Masuratoarea poate fi facuta si cu un "small" de 0,5w si totusi 7Hz-25Khz/-0,5dB arata ca la 6-8w banda poate fi 20 Hz-20khz/-1dB si apoi nu prea cred ca suedezii de la Lundahll sint "smenari" din moment ce eu am reusit sa confectionez la nivel de amator un transformator care se apropie ca performante de a acestora, cred adigh ca esti suparat pe nedrept

Masuratorile cu nivel mic de obicei descriu o functionare fara curenti ce pot satura miezul, impendantele primare si secundare sint adaptate pe rezistoare si de acea raspunsul lor este mult mai bun decit in situatia functionarii dinamice reale, oricum daca la nivele mici raspunde slab , este previzibil ce se va intimpla in realitate

Link spre comentariu

Omul cind cumpara un transformator vrea sa stie cum va fi cu muzica, adica la putere nu la semnal mic.

Despre Lundahl nu am o parere asa buna dupa masuratorile facute pe trafurile lor.

Imi amintesc acum de acea comparatie de trafuri de la un festival ETF. Nu mai tin minte care desi am cu siguranta pdf-ul salvat dar nu-l mai caut. Imi amintesc ca de la Lundahl lipaseau masuratori reale in timp ce la ceilalti existau. Oare de ce?

Iar ca constructor pasionat poti bobina ceva superior lor, asta e sigur. Si ei ar putea bobina mai bine dar ar costa mai multi bani.

Un transformator comercial e intotdeauna un compromis pret-calitate. Vrei mai mult, dai mai multi bani.

Sa nu deviem, nu sunt multumit de metoda lor de calcul. Acel calcul e gresit.

Simplul fapt ca la semnal mic are o banda de frecventa mai mare decit la semnal mare ne arata ca formula aceea in care primarul e tratat ca o inductanta a carei reactanta scade mult la frecvente joase si produce cadere de tensiune, e gresita.

Cu acea formula da aceeasi frecventa limita si la semnal mic si la semnal mare iar asta contrazice realitatea practica.

Un nonsens tehnic nu pot accepta, imi pare rau.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Au specificat banda de frecvente pentru semnal redus probabil la 1w sau mai putin, alte firme nu nu spun mai nimic, in fine, nu sint avocatul lor dar probabil voi avea ocazia sa masor cindva cu metodele mele un transformator LL dar pina atunci voi schimba tubul PL504 avind Ri=800 ohm cu un EL84 de pilda

Link spre comentariu

intre PL504 cu 800 ohm Ri si EL84 cu 38Kohm...cred ca e ceva diferenta(care dupa mintea unora nu conteaza)...ii invit pe adigh si valderama sa prezinte niste calcule teoretice...ceva..orice..macar bazaconii sa fie...DAR SA VEDEM CEVA ca de comentat si lucrat in Paint suntem maestri!

...uite,noi suntem prosti si nu avem o metoda de calcul...aia de la Lundahl sunt si ei la fel de prosti si mincinosi...sa ne lumineze valderama si adigh cum se calculeaza Lmin etc.....hai,curaj ca de carcotit sunteti campioni

Editat de gedd
Link spre comentariu

Acea formula despre care vorbim e valabila numai si numai pe trafuri cu bobine nesaturabile.

Spuneam in topicul celalalt cu PL500 ca la push-pull si parafeed se poate aplica acea formula dar cu limita.

Limitarea la care faceam referire, fara sa intru in detalii, e saturatia miezului.

Daca miezul se satureaza devreme nu mai apuca Xlp sa atenueze iar formula nu se poate aplica.

Daca saturatia intervine mai greu iar Xlp ajunge sa limiteze atunci acea formula se aplica.

Exista miezuri de diverse tipuri si putem intilni ambele situatii. De cele mai multe ori e o contributie a amindurora.

In curent alternativ miezurile se pot satura in doua feluri, marind tensiunea sau micsorind frecventa. Daca luam tensiunea maxima ca fiind o limita data de tuburi neputind obtine o putere nelimitata pe o impedanta anume, atunci rezulta o dependenta intre tensiune si frecventa.

Din formula asta

Vrms = 4.44*f*N*A*Bmax*10−4

rezulta ca la limitare daca cobirim tensiunea putem sa scadem si frecventa. Toate celelalte fiind luate ca si constante.

Asa se explica anomalia formulei in dezbatere. Din acea formula nu rezulta de ce la puteri mici se poate cobori in frecventa. Din formula cu reactanta inductiva rezulta ca indiferent de putere vom avea intotdeauna aceeasi banda de frecventa ceea ce e fals.

La single ended pe linga limitarea data de saturatie cum am explicat mai sus mai survine o a doua limitare si anume limitarea data de energia acumulata in Lp, cum am explicat deja.

Dupa cum spuneam la SE avem o comportare duala, de sarcina si de sursa.

Editat de adigh
Link spre comentariu

@Gedd

Pe loc repaus....nu mai bine te muti tu cu tot cu dejectiile si mistourile tale pe petarda forum unde iti e locul? Sau ai primit vreo misiune de la Brico sa faci scandal pe aici, domnu' militar?

Link spre comentariu

Acea formula despre care vorbim e valabila numai si numai pe trafuri cu bobine nesaturabile.

Spuneam in topicul celalalt cu PL500 ca la push-pull si parafeed se poate aplica acea formula dar cu limita.

Limitarea la care faceam referire, fara sa intru in detalii, e saturatia miezului.

Daca miezul se satureaza devreme nu mai apuca Xlp sa atenueze iar formula nu se poate aplica.

Daca saturatia intervine mai greu iar Xlp ajunge sa limiteze atunci acea formula se aplica.

Exista miezuri de diverse tipuri si putem intilni ambele situatii. De cele mai multe ori e o contributie a amindurora.

In curent alternativ miezurile se pot satura in doua feluri, marind tensiunea sau micsorind frecventa. Daca luam tensiunea maxima ca fiind o limita data de tuburi neputind obtine o putere nelimitata pe o impedanta anume, atunci rezulta o dependenta intre tensiune si frecventa.

Din formula asta

Vrms = 4.44*f*N*A*Bmax*10−4

rezulta ca la limitare daca cobirim tensiunea putem sa scadem si frecventa. Toate celelalte fiind luate ca si constante.

Asa se explica anomalia formulei in dezbatere. Din acea formula nu rezulta de ce la puteri mici se poate cobori in frecventa. Din formula cu reactanta inductiva rezulta ca indiferent de putere vom avea intotdeauna aceeasi banda de frecventa ceea ce e fals.

La single ended pe linga limitarea data de saturatie cum am explicat mai sus mai survine o a doua limitare si anume limitarea data de energia acumulata in Lp, cum am explicat deja.

Dupa cum spuneam la SE avem o comportare duala, de sarcina si de sursa.

De acord, miezurile se comporta diferit insa intodeauna un SE va avea banda de frecventa invers proportionala cu puterea de iesire de acea explicatia data de tine cu formula tensiunii functie de frecventa este veridica ,dupa parerea mea, miezurile hipersil se satureaza mai greu pentru un intrefier potrivit si de acea acord incredere transformatoarelor LL care sint construite in parte construite cu acest tip de miez

Link spre comentariu

alt id facut in graba....daca ai "bile" nu te ascunde dupa deget....ma rog...formula aia e gresita,e ceva asemanator,ai copiat-o din ceea ce am postat eu mai demult numai ca acolo era un 10 la puterea 4 nu la -4....si nu e vb de Vrms ci de Nprimar,intr-adevar era bagat in formula si Vrms.....copiati corect..."fiti profesionisti ce dracu"...stimate marius_amp sau ce id oi avea tu...ia prezinta-ne inginereste cele discutate mai sus...da,am misiunea sfanta sa desfiintez prostia,mediocritatea si ignoranta....hai stimabile...baga formule...apropos,adigh,formula aia de aia e asa Vrms=sqrPxRa.....deci rateu pe toata linia...tu marius_amp....mai citeste si altceva decat etichete

Editat de gedd
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări