Marian Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Dudi cred ca intai ar trebui sa prioritizezi parametrii, sa-ti stabilesti niste limite, o plaja de lucru, etc... Tu chiar vrei sa faci amplificator cu discrete alimentat la 7V? Si care sa functioneze nemodificat si la tensiuni mult mai mari? Nu prea merge. Intai iti stabilesti niste limite reale si dorite de lucru, si apoi identifici cauzele ce duc la dezechilibrarea generatorului si le tratezi pe fiecare in parte. Una din ele este Ib la tranzistorul serie, asa cum ai vazut, o solutie poate fi alegerea unui tranzistor cu hfe mai mare, sau dimensionarea rezistentei din baza pentru tensiunea minim estimata de lucru, si verificarea regimului de lucru la tensiunea maxima. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 21, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2017 "WIDE-POWER SUPPLY RANGE: ±10V to ±45V" Pana la 100V mai e... Plus ca nustiu daca un operational care se alimenteaza diferential poate accepta si alimentare simpla 0 - X volti. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Da, accepta si alimentare simpla de max.90V. OPA454 (+/-50V) Datasheet:http://www.ti.com/lit/ds/symlink/opa454.pdf L.E.: Sau asa ceva: https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=45176 Merge si ca operational chior ... cu unele precautii Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 21, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Marian, Nu in amplificatoare audio vreau sa folosesc acest GCC (desi n-ar strica sa-ti mearga ampliful alimentat intr-o plaja mai mare de tensiuni), ci la amplificatorul de eroare pentru sursa stabilizata 0-90V. Acela trebuie sa mearga si cu 7V cat planuiesc sa-i dau minim. Deci vreau sa am curent constant de la 7V la 95V. Dar stai sa mai studiez un pic caci se pare ca GCC-ul lui Cristi chiar merge. 1 Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Daca ai pune schema, fie si numai cu valori aproximative posibil sa primesti solutii. Se pot face surse stabilizate de zeci de volti (probabil ca 90V nu este uzual) care sa primeasca comanda de la un procesor +DAC functionannd la 3,3V, asta pentru ca logica include un compatator, comandat pe o intrare cu tensiunea 0-3,3V din DAC iar pe cealalta intrare are tensiunea pe elementul de sesizare tot de 0-3,3V (evident, dupa amplificare). Adica stabilirea si controlul curentului constant are loc la 3,3V si numai apoi este translata in circuitul de iesire cu tensiune de zeci de volti, fie si 90V. Daca statia ta este analogica nu ai decat sa stabilizezi intai o tensiune mica convenabila (fie cu un stabilizator serial, fie chiar in comutatie), la acea tensiune mica convenabila faci analogic compararea de care spuneam mai sus si nu iti trebuie operationale de 100V. Insa daca tu doresti ca acest limitator sa fie cel care limiteaza curentul de iesire este de presupus ca o statie de alimentare de 90V are ceva pretentii. In acest caz sub nici o forma nu te multumesti cu o schema cu 2 tranzistoare, doresti ceva cu precizie, cu referinta de tensiune, comparator etc. La schema ta "referinta" de tensiune este Ube a lui Q1, cu driftul termic al ei propriu / rezistenta de sesizare este incarcata cu 0,65V adica acel Ube, ceea ce in multe cazuri insemna disipatii prea mari. Te descurci mult mai bine cu scheme mai performante. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 21, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2017 (editat) Schema cui s-o pun ? Nu, nu imi trebuie curent mare, ci un GCC de 1..20mA. Editat Aprilie 21, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Sa inteleg ca ceea ce vrei tu sa faci, pentru uzul laboratorului este o sursa de curent constant 10-100V si 1-20mA? Cu control analogic si cat mai simpla... presupun. Asta era? Si de ce n-ai spus asa de la inceput? Sa mai inteleg ca vrei limitarea de curent pe railul negativ , in timp ce pe railul pozitiv vine tensiunea reglata? Adica controlul curentului pe minus si al tensiunii pe plus? Asta inseamna ca ai deja o schema pentru controlul tensiunii - ar fi util sa o prezinti... Chiar nu inteleg de ce nu ai dat de la inceput toate detaliile pentru ca in loc sa discutam despre o solutie potrivita discutam aiurea de lucruri care nu sunt aplicabile in cazul tau. Deci, in interesul tau, te rog sa revii o singura data cu toate datele puse la un loc ca oricine intra sa le vada odata toate. PS: na, ca mi-a venit si o alta interpretare, poate o fi varianta doi... Daca ce am spus mai sus nu a ghicit dorinta ta poate este asta: Vrei sa faci o sursa in curent constant cu tensiunea in gol de 100V, limitare curent intre 1-20mA si tensiunea minima in limitarea de curent sa coboare pana la cel putin 10V, sau chiar mai jos. Pana la pragul de jos curentul sa fie riguros constant, insa nu te intereseaza sa ramana la fel si la scurt-circuit ? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 21, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Man, nu trebuie sa interpretezi nimic. Am mai spus de cateva ori... Vreau o sursa de curent (foarte) constant de 1...20mA care se se poata folosi si pe bara de plus si pe cea de minus a alimentarii si care sa mentina acel curent constant pentru tensiuni de intrare de 10...100V. Nustiu daca stii (ca nu te cunosc, nu am interactionat pana acum) acele surse de curent constant care se folosesc la constructia amplificatoarelor audio cu tranzistoare, de se pun in diferential si in VAS. Exact pt asa ceva imi trebuie. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 OK, eu ma retrag, incercam sa te ajut. Insa macar teoretic nu stiu cum ar arata o sursa de CC care sa mearga si pe railul pozitiv si pe cel negativ, poate doua complementare, in oglinda cu geometrie PNP vs NPN pe cele doua railuri. In general GCC la care ne referim in cazul tau au un element limitativ serie (bipolar, Mosfet) si legat de tipul de jonctiuni al elementului serie acel GCC sta fie in railul pozitiv fie in cel negativ, imposibil sa stea in amandoua. Succes. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 21, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2017 OK, eu ma retrag, incercam sa te ajut. Si te-am jignit eu cu ceva ? Sau de ce te-ai razgandit ? Ca nu inteleg. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 (editat) Man, nu trebuie sa interpretezi nimic. Am mai spus de cateva ori... Vreau o sursa de curent (foarte) constant de 1...20mA care se se poata folosi si pe bara de plus si pe cea de minus a alimentarii si care sa mentina acel curent constant pentru tensiuni de intrare de 10...100V. Nustiu daca stii (ca nu te cunosc, nu am interactionat pana acum) acele surse de curent constant care se folosesc la constructia amplificatoarelor audio cu tranzistoare, de se pun in diferential si in VAS. Exact pt asa ceva imi trebuie.Scheme se găsesc , dar nu și explicații .http://www.elforum.info/topic/120328-studiu-amplificator-audio-de-inalta-performanta/page-8?do=findComment&comment=1516250 Va trebui să realizezi ( singur sau cu sprijinul unor useri binevoitori ) un colaj din cele trei scheme , folosind avantajele fiecăreia dintre ele . Editat Aprilie 21, 2017 de Victor Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 21, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2017 (editat) Schema de mai jos este cam ce vrei, dar probabil nu merge sub 4-5V http://8085projects.info/constant-current-source-circuit-with-high-precision-using-tl431.html Cristi, schema ta merge bine la DC, dar daca o pun intr-un amplif si ii dau sa scoata frecventa mai mare (10KHz) nu mai merge. Acum nu stiu ce s-o intampla, ori o fi de vina simulatorul ori chiar nu o merge schema.... Asa ca m-am intors de unde am inceput... Editat Aprilie 21, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Incearca domnule o sursa de CC cu FET-uri in montaj cascoda. Are rezistenta de iesire de ordinul Mohmilor si poate sa suporte tensiuni mari, in functie de cat suporta tranzistoarele utilizate. http://www.vishay.com/docs/70596/70596.pdf Material auxiliar: http://waltjung.org/PDFs/Sources_101_P1.pdf http://metalab.uniten.edu.my/~jamaludin/EEEB273%20N04-%20CurrentSources%20MOSFET%20x6.pdf https://leachlegacy.ece.gatech.edu/ece3050/notes/ISources/isources.pdf avionics.nau.edu.ua/files/doc/Lecture%202.6.doc http://www.bel.utcluj.ro/dce/didactic/fec/05_current_source_mirror_eng.pdf http://www.simonfoucher.com/McGill/ECSE330%20Electronics/Notes/4.4%20MOSFETS%20in%20IC%20CSA%20CGA.pdf Recomandarea mea este sa treci printr-un curs bun de DCE (Dispozitive si Circuite Electronice) predat la o facultate. Nu toate sunt bune si este necesar sa te ajute cineva. Am vazut ca pui multe intrebari care dovedesc ca nu stapanesti teoria de la electronica analogica, desi folosesti programe de simulare de genul SPICE. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 (editat) Deci... ce este de facut ? - Cautat site-ul lui Walt Jung. - Cautat si citit. Daca bine-mi aduc aminte, exista acolo o solutie atât pentru sursa cu doua tranzistoare cât si pentru sursa dioda-tranzistor (un rezistor bine ales si plasat). - daca nu convine solutia, se poate construi o sursa cu operational si tranzistor pentru fiecare magistrala în parte (cu alimentarea operationalului axata pe intrarea în elementul regulator serie, alimentare care oricum va fi utila si pentru circuitul de comutare al secundarului). Edit: Vad ca fu altul mai repede. Editat Aprilie 21, 2017 de franzm Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 21, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Da, nu stapanesc teoria de la electronica analogica. Uneori chiar ma intreb de ce nu ma las de electronica.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum