Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multiplexare ciudata

Postări Recomandate

Afisoarele LED 7 segmente cu cifre (digiti) multiple sunt uzual conectate in mod multiplexat pentru a reduce numarul pinilor / contactelor.

Mult timp modul de conectare a derivat logic de la anod / catod comun - ca o norma nescrisa, dar universal acceptata.

Mai jos este un exemplu concret, cu toate detaliile necesare (link extern):

aici

Pentru 3 digiti sunt necesari functional un numar de pini, astfel: 3 pentru anozi/catozi, 7 pentru segmente, 1 pentru DP sau =segmentul H adica virgula -> adica in total 11 pini.

In poza urmatoare , in partea dreapta a imaginii este conectat un astfel de afisor, am pus o bara rosie in dreptul conexiunii a 6 pini ceilalti 5 pini fiind pe versantul opus:

image.jpg

In partea stanga a imaginii este un PCB similar ca functie, cu un afisor tot cu 3 digiti, dar numai cu 10 pini, adica 5+5.

Cum este posibil?

Daca analizam logic avem de controlat total 24 leduri.

Uzual asta se facea cu 11 pini, adica 3x8, egal exact 24.

Daca abandonam logica initiala putem insa controla 24 segmente si cu 4x6 pini sau cu 5x5 pini, caz in care ne ramane si o combinatie libera.

Asta insemana ca vom avea pe un pin segmente corespunzand mai multor digiti...

Este singurul mod in care ar putea sa functioneze...

Uitati si PCBul dezechipat de afisorul cu 3 cifre:

image.jpg

Lucrul asta face mult mai dificil sa tai spre exemplu virgulele... Inainte intrerupei traseul spre DP/H si toate virgulele se stingeau. Acum singura varianta ar fi sa arzi pur si simplu ledurile pe care vrei sa le anulezi si se poate sa nu mearga prea lin, in plus nu este ceva reversibil.

Deci regret ca s-a trecut la noua varianta.

In plus nu am gasit nicaieri documentatie, desi piesa in sine exista fizic, asa ca am produs un tabel dupa cum urmeaza.

Pinii 1-5 trebuie conectati la plus si pinii 6-10 la minus.

image.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

4

• sesebe

3

• mihaicozac

2

• morarul

2

Top autori în acest subiect

Există o variantă mai nouă, numită Charlieplexing. Ledurile sunt conectate câte 2 antiparalel, astfel se reduce numărul de pini necesari.

Editat de mihaicozac
Link spre comentariu

Da, orice inventie noua care reduce numarul pinilor este cam aiurea din punct de vedere logic, dispare cu totul notiunea de anod/catod comun. Si asta pentru a economisi cativa pini.

Desigur ca pentru serii mari conteaza si cei cativa pini, care mai inseamna si economie de trasee si cositorire - dar la nivel de schema nu mai este deloc intuitiv.

Link spre comentariu

1000 de tranzistori in plus intr-un integrat costa nesemnificativ comparativ cu un singur pin pus in plus pe o capsula, ca sa nu mai zic de restul amintit de tine.

Link spre comentariu

Se complică softul de multiplexare, plus că fiind "n" variante de implementare fiecare îşi creează propria versiune, adică mai puţină standardizare, care duce la bătăi de cap în cazul reparaţiilor. Nu discut de un voltmetru amărât, ci de probleme de ex. la afişaje publicitare, unde stai cocoţat pe stâlp şi trebuie să găseşti rapid defecţiunea.

Oricum noţiunea de logică funcţională îşi pierde tot mai mult sensul, în momentul de faţă se încearcă transferul a cât mai puţină informaţie tehnologică de la fabricant la utilizator, modul ideal e ca produsul să fie tratat ca o "cutie neagră".

Link spre comentariu

Nici mie nu-mi place.

Ne place sau nu ne place, producatorii fac pe dracul in patru sa ingradeasca sau sa ingreuneze accesul depanatorilor

independenti (vezi neafiliati, neplatitori de taxe pentru informatie si tehnologie).

Se practica in mod salbatic reducerea oricarui echipament, cip sau placa electronica de comanda la nivel de ,,cutie neagra".

Nu are rost sa mai spun de partea cui sunt si vor fi avantajele materiale!

Se cauta indepartarea micilor inteprinzatori particulari, sufocarea acestora si inregimentarea tuturor acelora capabili de

gandire in randul marilor corporatii.

Globalismul, corporatismul, monopolul, ucide ideea de initiativa proprie.

Planul de lupta este de mult gandit, verificat si aprobat de consiliile de administratie ale marilor corporatiii.

Este cumva ca in jungla: se stiu deja marii actori ai luptei pentru supravietuire, mai ramane loc si pentru micile vietuitoare!

Trebuie doar sa gaseasca caile si metodele!

Sa aveti o seara buna!

Link spre comentariu

Da, dar totusi nu conspiratiile au pana la urma castig de cauza. Pur si simplu apar contra-reactii la reactiile de acest tip, sunt destule exemple de revenire pe calea cea buna si de produse oneste, care vin sa contrabalanseze astfel de monopoluri, iar pe termen lung totdeauna asfel de solutii vor castiga.

Singura consecinta poate fi ca firma monopolista fie isi va ameliora abordarea, fie pe termen mai lung va disparea.

O victorie acuma poate sa streseze multi utilizatori de rand, dar istoria este lunga si razboiul va fi in final pierdut de cei faultisti, chiar daca noi nu vom mai fi sa vedem asta.

Link spre comentariu

Da, dar totusi nu conspiratiile au pana la urma castig de cauza. Pur si simplu apar contra-reactii la reactiile de acest tip, sunt destule exemple de revenire pe calea cea buna si de produse oneste, care vin sa contrabalanseze astfel de monopoluri, iar pe termen lung totdeauna asfel de solutii vor castiga.

Singura consecinta poate fi ca firma monopolista fie isi va ameliora abordarea, fie pe termen mai lung va disparea.

O victorie acuma poate sa streseze multi utilizatori de rand, dar istoria este lunga si razboiul va fi in final pierdut de cei faultisti, chiar daca noi nu vom mai fi sa vedem asta.

Felicitari pentru gandirea optimista!

Dar, mai este mult pana departe!

Ma tem ca noi, traitorii acestui secol nebun nu vom apuca zorile luminate si logice expuse de catre dumneavoastra.

Sa dea bunul Dumnezeu sa o vedem si p-asta!

Mi-e teama ca nu vom apuca zilele acelea, si cred ca nici urmasii nostrii.

Doar poate globalizarea, dusa pana la extremul absolut, sa va faca ceva in acest sens.

Sa vorbim cu totii aceeasi limba, si sa nu ne mai mintim unii pe altii, ascunzandu-ne in spatele diferentelor de limba si de

interpretare.

Parca as vrea sa traiesc o dictatura a corectitudinii si a exactitatii, in care Watt-ul chinezesc sa fie identic cu cel european,

sau turcesc si de ce nu cel nord-american.

Metrul, kilogramul, secunda si ce alte unitati de masura fundamentale si chiar si derivate sa fie aceleasi pentru toata lumea.

In fine, deja mi-este sila sa mai continuu despre societatea actuala.

Sa fiti destepti si sa n-aveti frica!

Eu va salut, Mitica!

Sa aveti o seara buna!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări