Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune

Postări Recomandate

Pai tocmai ca este cuplat cc, orice diferenta la orice parametru, fie static fie dinamic, poate duce la un oarecare dezechilibru minor intre cele 2 intrari, si orice diferenta este amplificata cu castigul in bucla inchisa si redata la iesire.

Nu stiu in ce masura o sa reusesti sa obtii un comportament ideeal in simulator, si nu stiu in ce masura ar fi relevant cat priveste comportamentul montajului practic, pentru ca simulatorul nu reproduce multe chestii din montajele practice.

Cauti probleme acolo unde nu sunt, chiar daca montajul practic n-ar merge catre 0 absolut ci ar avea un oarecare offset minor, nu vad nici o problema.

Link spre comentariu

Dudi, zisei sa faci o schema de la zero si sa incepi cu elemetul regulator de putere. Fa schema. Pentru 90V/4A eu as recomanda 3-4 tranzistoare in capsula TO3. Comandate de un mje (ca putere nu prea ajunge, dar specifica si tranzistoarele de putere folosite). Fiecare TO3 cu 220-330 ohmi baza-emitor, mje-ul cu 4k7-10k baza-emitor. Pune si un condensator filtraj la iesire cu sarcina rezistiva (generator curent daca doresti asa). Numai ramura pozitiva.

Discutam despre fiecare etaj pe masura ce intra in schema.

Realizezi practic cand doresti, important e sa intelegi totul pentru ca astfel vei putea modela o solutie ca sa faca ce vrei tu.

Spuneai ca nu-ti convine generator de curent ci oglinda. De ce? Ce tensiune exista in fata stabilizatorului? Acea sursa are resurse de 110-120V/4A minim?

Nu exista componente perfect identice, nici macar daca sunt parte a unui circuit integrat. Offset-ul unui AO este firesc in anumite limite, dar poate fi si corectat artificial. Mai vedem atunci.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Tensiunea din fatza stabilizatorului se poate varia (comanda cu PIC) intre 0 si 95V (in gol) din volt in volt in asa fel incat sa nu se disipe prea mult pe tranzistoare. Eu ma gandesc sa tin caderea de tensiune pe tranzistoare sub 15V. Si atunci, 2 perechi de NJW3281 cred ca ajung (ramane de vazut cum se prezinta in practica). Nu imi plac capsulele TO3.

Maximul tensiunii stabilizate nu e musai sa fie 90V ci atat cat se poate obtine din acea tensiune.

Cei 4A (cat rezista sarma trafului) nu se pot utiliza la tensiune maxima pentru ca s-ar depasi puterea trafului, care este de 460VA.

Am facut schema de care mi-ai zis... Dar nu sint prea mari rezistentele din emitoare ? In schema aia a ta e 220 ohmi la prefinal si 0,56 la finali.

Asa... acum ce fac ?

post-175886-0-46288500-1494439887_thumb.png

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Frate, altceva ziceam, dar merge si asa.

Nu te mira de nimic, e de discutat despre fiecare etaj in parte.

Poate nu-ti place TO3, dar capsula aia are cea mai mica rezistenta termica, adica disipa cel mai bine caldura. Ramanem insa la ce-ai ales tu.Te vei limita la puterea disipata de tranzistor la 100grC. Din pdf rezulta ca poate 200W la 25grC (capsula) iar la cu 75grC mai mult mai poate disipa sub 100W. Acum apare o intrebare: daca ai 100V la intrare si curent limitat la 4A, in caz de scurtcircuit cum vrei sa reactioneze scula? Pentru ca disipa 400W. Poate apare un scurt permanent (neatentie)? Vrei sa reziste la asta? La tensiune mare prevezi o alta valoare a curentului limitat? La prima vedere eu nu vad sub 4 bucati pe ramura. Nu stiu cat costa, dar exista si alte solutii. Chiar si la cele 4 buc vad oarece radiator. Este si posibil sa montezi un mic termostat (exista ieftine) care sa decupleze sursa la 80grC si sa o recupleze la 60, asta iti permite un radiator mai mic. Cum vezi rezolvarea scurtcircuitului? Sa nu spui ca n-o sa-l faci ca asa ceva e practic imposibil.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Pai daca nu va fi niciodata mai mult de 15V pe tranzistoarele de putere, un scurt limitat la 4A va crea o disipatie de 60W. E prea mult asta pentru 2 NJW3281-uri ?

Va avea si protectie termica, evident. Voi monitoriza si temperatura radiatoarelor stabilizatorului si temperatura trafului.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Da. Am zis de mai multe ori pe acest topic ca tensiunea de la intrare se regleaza automat sa fie cu 10-20V (sa zicem) mai mare ca cea de la iesire.

Dar si asa... ai dreptate. :84 Eu nu mi-am dat seama ca daca se face scurt pe iesire, caderea de tensiune nu mai e doar aia de 10-20V ci toti cei 100V. :84

Tranzistoarele mele vor trebui sa reziste cu acea disipatie 250ms plus timpul in care se descarca conzii de filtraj.

Link spre comentariu

Stai asa, ca e bine.

Sistemul tau analizeaza tensiunea de la iesire si stabileste intrarea cu 20 mai mult? E rapid?

Acum vad ce ai scris. Pai daca sistemul e functional e chiar foarte bine. Tranzistoarele vor rezista. Ajung doua. Ramai insa si la protectia termica, cea cu termostat e recomandarea mea.

Mai e cate ceva de discutat despre etajul asta, dar stiu ca nu te grabesti...

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Sigur ca nu e o garantie, dar opinia mea e ca pentru 250ms tranzistoarele vor rezista la cei 400W.

Revenind la ultima schema postata, in baza mje se introduce un curent de comanda. Acel curent poate fi extras de catre driverul diferentialului. Adica baza mje poate fi pusa la masa. Daca tu dai o comanda brusca de micsorare a tensiunii rotind potentiometrul, baza mje va fi pusa astfel la masa pana cand iesirea va avea valoarea corespunzatoare noii pozitii a potentiometrului. Indiferent de sarcina, condensatorul C3 are nevoie de timp sa se descarce la acea valoare. Si poate nu doar el ci si alti condensatori cu care alimentezi sursa. In asemenea situatie, jonctiunile b-e ale mje si njw vor fi alimentate invers. Pentru ca aceste jonctiuni alimentate invers se comporta ca niste zenere, prin ele si prin driver se va scurge energia inmagazinata in capacitati, iar asta poate duce la distrugerea driverului, a mje si chiar njw. Ca sa nu se petreaca asa ceva, este recomandabil sa pui o dioda in baza mje astfel incat curentul de comanda va intra in baza, dar inversa nu se va mai scurge prin driver la masa. Monteaza acea dioda. Daca doresti limitarea de curent anterior prezentata, ea trebuie sa actioneze dupa dioda (din aceleasi motive) direct in baza mje. Pune-o si pe aia.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări