Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune

Postări Recomandate

Pai si e mai bine sa folosesti operationale de viteza mai mai mare in stabilizatoare ?

Tocmai am citit acum in cartea indicata de . ca aceste amplificatoare de eroare lucreaza cu sarcini capacitive destuli de mari la iesire si din cauza asta tind sa oscileze si trebuiesc compensate mai mult. Condensatorii de filtraj de pe iesire se ocupa de filtrarea spike-urilor RF iar de ajustarile de joasa frecventa ramanand sa se ocupe amplificatorul de eroare.

Link spre comentariu

Ce opamp de (tensiune mica) se foloseste de obicei la un stabilizator ? Dar imi trebuie sa fie Rail-To-Rail ca sa pot sa-l fac simetric...

attachicon.gifscreenshot01.png

Nu-ti trebuie rail-to-rail daca în schema de la #62 pui un rezistor din baza lui Q2 la masa (adica îl ataci printr-un divizor). Daca folosesti alimentare comuna simetrica pentru operationalele de pe ambele ramuri (±5V de exemplu) n-ai nevoie nici de divizor, nici de operationale rail-to-rail.

Link spre comentariu

Nu mai am nevoie de nici o schema. Din punctu meu de vedere treaba e clara: ori fac numai cu tranzistoare ca in schema lui Smilex ori fac cu orice opamp de tensiune mica cum am postat mai sus schema. Dar asta cu opamp imi oscileaza in simulator... asa ca tre sa astept pana o voi putea incerca real.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa fac o schema care merge bine dar am o mica problema. Pe partea de minus tensiunea coboara doar pana la -0.6V, in timp ce pe plus coboara pana la zero. Si nu inteleg de ce, ca schemele sint perfect simetrice... :84 Daca e nevoie, va pot masura pe schema ceva tensiuni sau curenti...

smilex2 bun.pdf

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări