Marian Postat Aprilie 19, 2017 Partajează Postat Aprilie 19, 2017 Am facut ceva curatenie pe aici, o sa va rog sa postati sugestii strict la subiect, daca le aveti, daca nu atunci evitati sa mai duceti topicul in derizoriu! Dudi are un traf cu prize a carui comutare este rezolvata de el, doreste sa faca o sursa liniara stabilizata, simetrica, pe care sa o alimenteze de la acel traf. Tensiune si curent ajustabile ( tensiune pana la +/-90V, curent nu stiu exact cat ). Disipatia mare pe tranzistori nu-i o problema datorita prizelor de la traf. A propus uA723 si a cerut idei ( nu mura in gura ), dar nu e obligatoriu sa fie cu integratu asta, poate fi si cu altul, sau chiar cu discrete. Dudi, Interesant e ca integratu ala are varianta flotanta si pentru pozitiva si negativa. Si daca nu vorbesc prostii atunci sigur ar trebui sa mearga pentru ca daca te uiti mai atent la figura aia 7 din pdf, vezi un soi de LM317... O alternativa cu discrete ar contine ca si elemente bloc, un amplificator de eroare, o referinta cat mai curata si eventual compensata termic, un etaj de forta alimentat prin generator de curent constant, tranzistori la tensiuni suficient de mari, ceva compensari... Smilex a publicat ceva de genul asta, o schema conceputa de el in 2 variante, una cu un curent fix limitat SCC, si tensiune ajustabila, alta cu reglaj de curent, si reglab brut/fin de tensiune, daca te intereseaza conceptul, caut si pun schemele aici... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 19, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2017 Da, ma intereseaza. Mersi. Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Aprilie 19, 2017 Partajează Postat Aprilie 19, 2017 nu credeti ca era util si ce a zis VAX? ma refer la comentariul tehnic, nu la offtopic... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 19, 2017 Partajează Postat Aprilie 19, 2017 Dudi, uite: Incearca sa le simulezi, vezi ce-ti iese, cred ca ar putea fi adaptate. Dar nu-s de aruncat nici variantele alea flitante cu 723, ti-am zis de ce, si 317 e foarte flexibil, deci la fel ar putea fi si asta... Zic si eu. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 19, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2017 Care e diferenta intre cele 2 scheme ? Ca par cam la fel... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 19, 2017 Partajează Postat Aprilie 19, 2017 Arhitectura este aceeasi, diferenta este in reglaje, aia usor mai complexa are reglaj fin de tensiune, si are si reglaj de curent ( cealalta nu are asta ). Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 19, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2017 Ok, am sa le simulez. Dar prima chestie care imi vine acum imi minte este legata de PSRR. Vad ca schema nu are opamp dedicat, e facut cu cateva tranzistoare. Oare cat de buna sa aiba rejectia un asemenea opamp ? Am cautat si eu opamp-uri de tensiuni mari (100V) si vad ca nu prea exista. La TME cel mai mare e pe la 70V... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2017 Partajează Postat Aprilie 20, 2017 Pai nu poti testa si asta in simulator? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 20, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2017 Pana la ce tensiune de intrare merge ? ca nu scrie pe schema.... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2017 Partajează Postat Aprilie 20, 2017 Nu mai stiu exact, nu mai retin in ce topic a fost discutata si propusa, eu o am din arhiva personala din calculator, dar presupun ca 35-40Vcc ca si maxim. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2017 Partajează Postat Aprilie 20, 2017 27.38...54.772 ? Ce sunt acele cifre? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 20, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2017 Pe schema simpla... De ce diferentialul se alimenteaza din baza lui T5 ? Ca acolo nu e curent constant, iar eu stiu ca diferentialul trebuie alimentat la curent constant, adica din colectorul lui T5. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 20, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2017 Din cate inteleg eu un stabilizator e pur si simplu un amplificator de DC, nu ? Ii dai la intrare o tensiune mica de comanda si la iesire ai o tensiune variabila. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 20, 2017 Partajează Postat Aprilie 20, 2017 De ce diferentialul se alimenteaza din baza lui T5 ? Ca acolo nu e curent constant, iar eu stiu ca diferentialul trebuie alimentat la curent constant, adica din colectorul lui T5. Se poate adauga înca un tranzistor ca sursa de curent constant pentru diferential. Dar circuitul pare sa nu aiba nevoie de asa ceva. Dimpotriva. Rezistorul de 4k7/1W tine loc de sursa de curent iar riplul de tensiune de la intrare care se transforma în riplu de curent prin rezistor pare sa se opuna riplului de la iesirea stabilizatorului. Eventual se mai poate optimiza circuitul împartind rezistorul în doua rezistoare (nu neaparat egale) si conectând la punctul lor comun o celula RC serie la masa. Link spre comentariu
alcon Postat Aprilie 20, 2017 Partajează Postat Aprilie 20, 2017 Schemele de genul celei de pe site-ul italian ca de altfel și schemele cu LM317 , TL 783 și altele similare au un dezavantaj ( indirect, ce-i drept ) care poate fi important , mai ales la o sursă de laborator : la întreruperea potențiometrului (aproape) toată tensiunea de la intrare se aplică la ieșire ! Și întreruperea potențiometrului la calitatea celor care circulă pe piață la 1 leu și la disiparea a câteva zeci de mW cum e în aceste scheme nu e chiar exclusă. E doar o atenționare . Dati, va rog frumos, un exemplu de schema care sa nu sufere de acest impediment. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum