Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune

Postări Recomandate

La prima citire reconosc ca ma ia ameteala si nu inteleg nimic din ce ai scris, dar o sa recitesc de cate ori va fi nevoie pana inteleg.

Edit: Am intels pana la urma.

Curentul minim in baza darlingtonului nu am cum sa-l determin exact caci beta tranzistoarelor mai variaza. Sa zicem ca NJW-ul are beta 70 si MJE-ul 100. Deci curentul de baza 570uA. Asta inseamna ca pot regla sursa de curent chiar si la 1mA ?

Nu, nu vreau limitarea fixa. Ti-am mai zis, am pus-o doar asa provizoriu pana fac stabilizarea de tensiune sa mearga cum trebuie.

Si eu as fi vrut sa vorbim despre limitarea de curent cand ajungem la ea (din punctul meu de vedere), dar o sa incerc sa-zi zic acum cate ceva. Ideal, as vrea sa se poata regla ambele limitari o data. Si ca bonus mi-ar mai fi placut ca acest reglaj sa se faca liniar cu o tensiune intre 0 si maxim 4V, ca sa o pot citi cu un ADC dupa care sa calculez si sa afisez pe LCD valoarea limitei de curent. Dar astea sint vise... :)

As mai vrea ca acea limitare sa zicem de 4A sa fie la 4A RMS dar sa permita si varifuri mai mari de curent pe durate scurte.

Deci dupa cum vezi e destul de complicat, d-asta voiam sa ii dedicam o discutie speciala.

C1 este anti-oscilatii. Eu asa stiu de la amplificatoare ca la prefinali se pune baza-colector 100p pentru stabilitate.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

...............................

Si eu as fi vrut sa vorbim despre limitarea de curent cand ajungem la ea (din punctul meu de vedere), dar o sa incerc sa-zi zic acum cate ceva. Ideal, as vrea sa se poata regla ambele limitari o data. Si ca bonus mi-ar mai fi placut ca acest reglaj sa se faca liniar cu o tensiune intre 0 si maxim 4V, ca sa o pot citi cu un ADC dupa care sa calculez si sa afisez pe LCD valoarea limitei de curent. Dar astea sint vise... :)

...................................

Si cind ziceam acum citeva saptamini de conceperea schemei astfel in cit sa poata fi conectata la un µController ai sarit ca ars ca dece vorbesc prostii, ca vreau sa stric topicul ca nu o sa fie ever conectata la µControler si asa mai departe.

Link spre comentariu

Nu imi aduc aminte sa fi propus tu asa ceva si eu sa fi sarit ca ars ca nu vreau. De ce as fi facut asa daca eu tocmai asta doream ? Am cautat in topic sa-mi improspatez memoria dar vad ca nu mai este discutia. Adica stiu ca te-ai suparat tu pe mine odata cand am zis eu ceva dar nu cred ca era despre limitarea curentului cu PIC.

Eu nu stiu de ce te simti atat de ofensat, indiferent ce as fi zis nu am zis-o cu rautate. Poate s-a inteles gresit, eu intotdeauna te-am considerat un prieten caci m-ai ajutat de multe ori. Nu te-as jigni niciodata intentionat.

Link spre comentariu

Acel C1 (poate nici R1) n-o sa-l prea gasesti prin scheme. Poate l-ai luat din schema mea, dar acolo aveau un rol.

Se poate realiza tot ce vrei tu. Si 0-4V pe ramuri din acelasi reglaj, si temporizari de curent mai mare (nu vad de ce). Dar senorul de curent din schema ori exista ori nu. Ca nu este acceptabil sa ne pierdem vremea cu ce nu va exista. Se poate si ca Q1 sa fie cel care da varful de curent urmand ca limitarea reglabila sa intervina ulterior. Dar m-as bucura sa te hotaresti.

Poti pune pe schema diodele antiparalel pe iesire si pe colector-emitor darlington, nu cred ca mai e cazul sa discutam despre ele.

Afla hFE njw in cel mai defavorabil caz termic la 2A si 5Vce. Astfel dublul comenzii njw face necesarul pentru mje. La acel curent mje afli hFE in cel mai defavorabil caz (nu cred ca e 100) si obtii minima necesara de curent in baza darlington.

Link spre comentariu

Da, senzorul de curent exista. E cu shunt. Se pune pe barele de alimentare si pentru 0 - 10A obtin o tensiune 0 - 4V fata de masa.

Pai imagineaza-ti ca alimentez un amplif in clasa B din acest stabilizator. Pe alimentari o sa avem curent pulsatoriu, jumatati de sinusoida cu jumatati de pauza. Daca limitez la 4A fix, ca sa nu am distorsiuni, inseamna ca varful sinusoidei trebuie sa nu depaseasca 4A. Dar partile pozitive de sinusoida de pe una din ramuri or sa faca un curent RMS mult mai mic, si atunci pierd putere inutil.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Mai frate, dar nu suntem deloc pe aceeasi lungime de unda. Pe mine ma intereseaza numai evolutia schemei si faptul ca intelegi tot ce tine de evolutia ei. Ziceam sa pui diodele antiparalel, sa recalculezi minimul de curent. Tu ma aburesti cu amplificatorul.

Daca insisti, nu la tensiune ma refeream, ci la curen. Daca ai un filtraj cat de cat, degeaba intra limitarea, curentul necesar pe varf va fi asigurat de filtraj, nu de sursa. Limitarea de 4 se face simtita daca varful de curent depaseste 5,6. Adica daca rms se depaseste 4.

Da, e chiar mai mult de 5,6 pentru semisinusoida.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Da, secundarele sint bobinate cu tensiuni in puterile lui 2, dupa schema asta:

Schema_putere.png

Iar specificatiile transformatorului si modul de comanda sint astea: attachicon.gifTransformator.rar

O sa pun maine si ultima varianta la schema stabilizatorului (mai am ceva de facut la ea).

Sper ca pe la sfarsitul luni o sa ajung nitel pe acasa si o sa testez traful in sarcina sa vedem cat scade ca sa stabilim cu cati volti trebuie sa stea intrarea mai sus de iesire.

Sesebe, o sa testez si ce ai zis tu.

Cum sunt comandate (actionate) releele?

Link spre comentariu

Daca ai un filtraj cat de cat, degeaba intra limitarea, curentul necesar pe varf va fi asigurat de filtraj, nu de sursa. Limitarea de 4 se face simtita daca varful de curent depaseste 5,6. Adica daca rms se depaseste 4.

Am testat astazi si se pare ca ai dreptate, cu 1000uF pot sa obtin varfuri de curent duble, fata de RMS-ul de 4A. Dar tot exista o problema: Cum s-a intrat in limitare tensiunea de alimentare nu mai e stabilizata si scade... :84

rosu - curentul de iesire, albastru deschis - curentul prin tranz care asigura limitarea (x1000)

albastru - tensiune de iesire, verde - tensiune amplif

post-175886-0-86644600-1494869494_thumb.png

Link spre comentariu

Poate n-am inteles eu deci intreb ca sa fiu sigur.

Ai o problema cu faptul ca la interventia limitarii de curent, scade tensiunea? Daca da, atunci cum altfel vrei sa ai limitare de curent? Daca nu atunci la ce anume te-ai referit? La riplul ala de pe iesire?

Link spre comentariu

Sa presupunem ca ai un generator de curent constant de 1A. Pe o sarcina de 10 ohmi curentul determina o cadere de tensiune de 10V. Daca sarcina va fi de 5 ohmi, tensiunea de pe sarcina va scadea la 5V iar la 2 ohmi scade la 2V. In felul asta actioneaza limitarea de curent: scade tensiunea livrata atat cat e necesar pentru a ramene in limita de curent fixata. Sau mai bine zis scaderea de tensiune esta o consecinta a livrarii unui curent constant. Daca tensiunea nu ar scadea, curentul ar creste peste limita si deci solutia nu ar fi functionala.

Nu ma intereseaza sistemele audio, dar e vorba de orice contine filtraj: un sistem cu filtraj nu se alimenteaza din sursa de alimentare, ci din filtraj. Adica orice ar sti sursa de alimentare sa faca, nu mai conteaza, sistemul discuta numai cu filtrajul. Iar filtrajul este cel care se va alimenta din sursa. Sursa isi poate manifesta performantele numai pe filtraj. In cazul tau anterior, sursa limiteaza la 4A atunci cand filtrajul cere mai mult. Dar ce cere amplificatorul de la filtraj, sursa nu are habar. Ori amplificatorul cere impulsuri care pot depasi 4A ca varf dar nu depasesc 4A ca medie, pentru ca asta face filtrajul: intermediaza un soi de medie a curentului.

E foarte bine ca verifici ce se afirma, dar inerent uneori vei pierde vremea. Pentru mine electronica nu e un hobby. Totusi, daca verificarile te fac sa intelegi mai bine, fa-le. Dar poti si sa intrebi pur si simplu, uneori.

Eu doream sa abandonezi tot ce ai testat si sa refaci schema de la zero pentru ca s-o intelegi. Cand ma refer la schema, ma refer la cea de la postul 157 si la ce urmeaza sa modifici la ea. Cand ma voi referi la altceva, moi mentiona expres. Evolutia schemei presupune discutii pe marginea noilor etaje adaugate in ea, pana la finalizarea schemei care poate fi sau nu asemanatoare (in functie de evolutie, discutii, alegeri) cu ce ai testat tu. Spun astea pentru ca imi face impresia ca nu ai inteles ce doream eu, nu ma mai implic in cazuri particulare. Dar daca nu esti de acord cu o astfel de abordare, repet ca este cat se poate de ok pentru mine.

Link spre comentariu

Marian, am o problema cu tensiunea de iesire care nu ramane constanta (stabilizata) atunci cand se trag curenti cu varfuri un pic mai mari decat limita de curent setat. Credeam ca acel filtraj suplimentar sustine aceste varfuri. Dar vad ca le sustine cu un pret: destabilizeaza tensiunea.

Smilex, pai da, asta fac, lucrez pe schema aia pe care am inceput sa o facem de la zero. Mi-ai zis sa calculez curentul minim necesar in baza MJE-ului. Dar ca sa fac asta trebuie sa stiu la cati amperi fac limitarea, iar ca sa stiu la cati amperi fac limitarea trebuie sa stiu daca se poate ce doresc eu, sa pot sa limitez la 4A si sa am varfuri scurte de 8A. Dar se pare ca nu se poate. Si atunci ma intreb dac o mai avea sens sa continui acest proiect...

Link spre comentariu

Dudi asta e pretul oricarei surse cu limitare de curent, sunt sigur ca stiai asta dinainte sa te apuci de proiect. Incearca sa pui capacitate de filtrare mai mare, ar trebui sa obtii varfuri instantanee mai mari acoperite de filtrare. Nu am fost atent la ce amplitudine ai facut testul ala de mai sus insa asa ca idee, 90V alimentare pe ramura cu un curent limitat la 4A e destul de optimist.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări