suat Postat Aprilie 16, 2017 Partajează Postat Aprilie 16, 2017 (editat) Am gasit si am intrat in posesia a 2 incinte RFT ce au tweeter si dif de joase cu modelul din titlu. Difuzoarele de joase sunt arse ambele, ba mai mult, unuia ii lipseste calota si bobina. teoretic ar trebui sa fie de 40W si 4 ohm se merita restaurate? A ascultat cineva aceste incinte ? ce pareri exista despre felul in care acestea se aud? Ce game de frecvente acopera acestea? Stima. Editat Aprilie 16, 2017 de suat Link spre comentariu
suat Postat Aprilie 18, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2017 prima zi, de chitros ce sunt m-am gandit sa imi confectionez singur bobina. o rola de hartie de acoperire, un tub de rasina bicomponenta de la bison,ceva sarma de 0.2mm si cam o zi intreaga de incercari pana seara era gata. la teste dupa vreo 15 min suportul de bobina confectionat din hartie mi s-a facut acordeon. Voi ce materiale folositi pentru suportul bobinei, acum ca am prins experienta incerc sa folosesc in loc de hartie tabla de aluminiu de 0.2mm din cutiile de bere pe care am bobinat direct pe tabla bobina lipita cu bison (tabla am incendiat-o, am curatat-o la sminghel si am rulat-o pana ce am facut un cilindru perfect rotund iar ca suport de bobinaj folosesc un condensator rusesc ce are aprx acelasi diametru cu al miezului interfierului. voi ce folositi? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Aprilie 18, 2017 Partajează Postat Aprilie 18, 2017 (editat) La atelierele de bobinaj, au hirtie (impropriu spus), electroizolanta de culoare verde,subtire,lucioasa si rezistenta la temperaturi destul de inalte. Cred ca ar fi cea mai indicata pentru a confectiona suportul bobinei. Pe suportul facut,bobineaza sirma, lacuieste-o si lasa sa se intareasca lacul. Ai grija ca suportul bobinei sa culiseze usor pe miez,dar fara joc exagerat. Editat Aprilie 18, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
suat Postat Aprilie 18, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2017 multumesc, eu am gasit un condensator , ,si ca sa nu mai am probleme ca dupa bobinaj sa ramana bobina prinsa dw condensator, am foloait 4 fasii dintr-o folie de plastic groasa de vreo 0.2mm peste care am infasurat tabla de aluminiu, ,am fixat-o cu adeziv de aluminiu am dat in strat de lac si am inceput bobinajul, ,cand am ajuns la capat am lasat sa se intareasca putin, apoi iar am dat cu un strat de lac peste primul strat de bobina si.am inceput bobinajul stratului al 2-lea. am ajuns la capat, ,cu bobina stransa am mai dat un strat de lac si peste al 2-lea strat, am inlaturat excesul de lac, am adaugat apoi o hartie inmuiata in lac pe o parte am infasurat peste restul corpului ramas scotand prizele la suprafata. dupa ce s-a intarit, am pus bobina in difuzor, am.imobilizat-o de miez cu 3 fasii subtiri de folie astfel.incat sa aibe o distanta egala si centrata, am folosit cateva picaturi de lac pentru a prinde bobina de membrana. am pus inainte de a mai face cateva ajuatari pe un radio de buzunar si am constatat ca bobina in miez are o zona in care face amplitudinea maxima, ,capatul bobinei este situata fix la "intrarea" interfierului. verific dupa intarire daca e centrata si las sa se intareasca lacum complet cateva ore ( ii ia vreo 5 min cat acesta e maleabil si.in vreo 3 ore e intarit complet ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2017 Partajează Postat Aprilie 18, 2017 Un amanunt de luat in seama : pozitia pe inaltime a bobinei fata de magnet /intrefier si latimea ( nr de straturi ) acesteia la dif original. Daca nu se respecta aceste lucruri , inclusiv diametru sarmei ,cele doua difuzoare nu vor fi identice sau aproape identice la dinamica . Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Aprilie 18, 2017 Partajează Postat Aprilie 18, 2017 (editat) Un amanunt de luat in seama : pozitia pe inaltime a bobinei fata de magnet /intrefier si latimea ( nr de straturi ) acesteia la dif original. Daca nu se respecta aceste lucruri , inclusiv diametru sarmei ,cele doua difuzoare nu vor fi identice sau aproape identice la dinamica . Ai dreptate. Trebuie tinut seama de latimea bobinajului,numarul de spire si pozitia bobinajului pe suport. Pentru asta ar trebui sa aiba o bobina identica,ori asta presupune demontarea celuilalt difuzor. Cu putina rabdare poate face asta.Trebuie foarte multa atentie. La fel un lucru important,centrarea bobinei pe miez. Bobina trebuie sa culiseze usor pe miez, fara sa frece. Am doua boxe Jazz de 40W,fabricate de (fosta)Electronica industriala. La un moment dat am auzit la un tweeter un zgomot mai deosebit. Am apasat calota si am auzit cum freaca ceva. Am demontat tweeter-ul si am vazut ca bobinajul, era dezlipit de pe carcasa bobinei. Am curatat carcasa de lac am confectionat o piesa cu diametrul interior al carcasei bobinei. Am rebobinat carcasa, am rigidizat-o cu lac iar dupa uscarea completa am montat tweeter-ul. L-am probat si totul a fost perfect. Editat Aprilie 18, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2017 Partajează Postat Aprilie 18, 2017 Daca nu a amai facut /vazut aceasta operatie cap-coada nu va reusi . Mai bine apeleaza la un bobinator consacrat . RFT-urile sunau bine in comparatie cu clonele POP , merita restaurate dar nu e usor deloc. Link spre comentariu
ex.escu Postat Aprilie 18, 2017 Partajează Postat Aprilie 18, 2017 Daca folositi tabla ca suport al bobinei atentie ca sa nu se formeze spira in scurtcircuit. Succes. Link spre comentariu
suat Postat Aprilie 18, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2017 le-am gasit intr-un garaj, 2 cutii de boze cu driverele de inalte montate, ,difurile erau puse in alta parte prafuite ambele. le-am curatat cu neofalina, ambele distruse, unul fara bobina si con, ,celalalt intreg dar carbonizata bobina. am reusit sa aflu sarma de 0.2 mm si 4 ohm. deci lungimea bobinei de aproape 7 mm. acum urmez primele teste cu prima bobina deja montata pe fifuzor. am sa merg la garaj pentru incinta si testele finale... maine. acum atacat cu doar 1 W face destula galagie, ,folosesc un modul de amplificare de la.un set de boxe portabile de sony ericsson si e aproape incredibil de cata galagie poate face cu doar 1 W, fata de ... alte dif-uri, boxe....se aude mai tare decat microdifuzorul de la boxele portabile sony Link spre comentariu
suat Postat Aprilie 19, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2017 am reusit sa confectionez bobina. dupa mult chin mi-a iesit. am montat-o in difuzor, centrata, am legat-o la un amplificator si am inceput testele. dupa vreo 10 minute in care am dat efectiv in ea cu vreo 25 w s-a oprit. am scos suportul si surpriza mare a fost ca efectiv bobina intreaga s-a desprins de pe suportul ei a glisat iesind in exterior. pana sa iasa am constatat ca se incalzea suportul, lucru benefic pentru racire dealtfel. am folosit adeziv epoxy de la bison...5minute. ajutati-ma cu o sugestie, ,ce clei sa pot folosi care sa prinda pe suprafata de aluminiu, suprafata ce am pregatit-o in prealabil facandu-i o rugozitate, degresata cu neofalina. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Aprilie 19, 2017 Partajează Postat Aprilie 19, 2017 (editat) am reusit sa confectionez bobina. dupa mult chin mi-a iesit. am montat-o in difuzor, centrata, am legat-o la un amplificator si am inceput testele. dupa vreo 10 minute in care am dat efectiv in ea cu vreo 25 w s-a oprit. am scos suportul si surpriza mare a fost ca efectiv bobina intreaga s-a desprins de pe suportul ei a glisat iesind in exterior. pana sa iasa am constatat ca se incalzea suportul, lucru benefic pentru racire dealtfel. am folosit adeziv epoxy de la bison...5minute. ajutati-ma cu o sugestie, ,ce clei sa pot folosi care sa prinda pe suprafata de aluminiu, suprafata ce am pregatit-o in prealabil facandu-i o rugozitate, degresata cu neofalina. Cred ca cel mai bine ar fi fost sa fi confectionat carcasa(suportul)bobinei hirtie electroizolanta,folosita la atelierele de bobinaj. Este destul de subtire si se lipeste usor . De fapt ti-am scris in postul #3. Chiar nu stiu ce adeziv ai putea folosi pentru fixarea bobinei pe carcasa(suportul) bobinei. Editat Aprilie 19, 2017 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2017 Partajează Postat Aprilie 19, 2017 Un ultim amanunt : diametrul sarmei folosite se masoara dupa arderea lacului cu o bricheta si curatirea sarmei de resturi de lac carbonizat . Este valabil si pentru sarma de pe bobina veche . Atentie mare :diferitele sorturi de Cu-Email au diferite grosimi de lac , in functie de destinatia de utilizare a conductorului . Adica : un fir de 0,18 mm poate fi acoperit cu ,o2 mm de lac sau cu , 05 si atunci diametrul masurat difera , dar este acelasi diametru de fir de Cu . Link spre comentariu
suat Postat Aprilie 25, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2017 mi-au iesit! de data asta am fost mai atent. am insistat sa folosesc suportul de aluminiu (pe care l-am tot.deformat si format la.loc, asta mi s-a parut mai delicat decat bobinatul efectiv )datoruta rigiditatii acestuia si avantajului de a disipa caldura mai bine, cu calotele montate ventilatia va fi optima. am uns suportul pe care confectionam bobina cu...crema de maini am uns apoi o bucata de hartie de copt cu clei bison ce se intareste in 24 h si rezista la 170 kgf pe cm2, a 2-a zi am.dezlipit hartia de copt astfel incat sa am.un strat de clei pe toata suprafata exterioara a suportului de bobina apoi am bobinat cu o sarma recuperata de diametrul cat mai apropiata de diametrul oruginal si mi-a iesit de 8 ohm o bobina dubla de lungimea celei originale, am uns mai intai cu clei suportul, am.bobinat, primul strat uns, iar bobinat si iarasi uns. dupa uscare prizele bobinelor au fost apoi lipite infasurand hartie de zugravit, curatata cu neofalina de adezivul lor original si.lipita cu clei de suportul bobinei iar capetele sa fie pe sub acea hartie, am montat-o in difuzor, fixata si a functionat, fara sa frece, fara sa cedeze, am repetat procesul si ambele difuzoare au iesit in regula. am montat difurile in incinte si am dat in ele efectiv vreme de cateva ore si rock, jazz, electronica (cu multi basi si alte cele ) si break beat, si muzica clasica si etc, vreo 4-5 ore amplificatorul a stat la 75% din volum si au rezistat cu brio. se aud bine boxele, driverul de inalte si filtrul face toata treaba suna foarte bine pe inalte, pe voce si instrumente sunt cu mult peste ce altceva am mai ascultat, basii sunt in regula in sensul ca il aud bine fara sa imi tremure copacii pe afara si fara sa imi intre in rezonanta cu vreo vitrina, nu se plimba sifobierul prin camera de la tonalitatile joase dar se aude destul de bine exact cat trebuie destul de bine echilibrat fara acel exces de bas ce polueaza o melodie. ( e oricum si asa destul de puternic incat nu e necesar sa folosesc EQ-ul ca sa il ridic. suna mai bine pentru mine decat o pere he de boxe de podea (e un model de la sony cu difuzoare galbene ), suna mai bine decat niste boxe de combina muzicala (comparativ cu asa ceva dar ceva mai bine pe medii), suna mai bine decat un logitech,chiar mai bine ca un genius . ca amp-uri folosesc un YAMAHA de 2 x 25 w DIN in 8 ohm acum, urmeaza sa incerc si cu celelalte amp-uri ce le detin ( un rotel de 2 x 50W si un rusnac de 2 x 25w ) Acum sunt iarasi demontate boxele, lucram la carcase, intrucat au julituri si lovituri astazi am folosit chit auto pentru refacerea planeitatii suprafetelor apoi voi vopsi cu alb mat (ca sa ascunda imperfectiunile ) si sa se pupe cu noptierele din camera. nu stiu ce voi face inbschimb cu mastile difuzoarelor intrucat unul are panza rupta, am inlaturat-o complet, si m-ar tenta sa folosesc chit si pe aceasta si sa montez fie grila de tabla fie sa caut alta panza. intre timp am mai facut rost de alte 2 dif-uri originale , din pacate cu bobinele originale dezcentrate de care am sa ma ocul curand, deasemeni am luat legatura si cu un foarte bun meserias in materie de bobine e care l-am rugat sa imi trimita 4 bobine pentru aceste difuzoare, sunt copii perfecte ale bobinelor originale doar ca sunt noi si fabricate cel putin la fel de bine ca si cele originale, probabil mai rezistente dat fiind calitatea cleiurilor folosite de acesta. Link spre comentariu
suat Postat Aprilie 30, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2017 difuri originale descentrate, a trebuit sa tai bobina originala si sa montez pereche de bobine facute. la unull aproape ca s-a fixat singura bobinq, canta... celalt dupa centrare....atingea nu stiu pe unde, baraia, zarnaia.... in consecinta bobina nou montata si lipita distrusa. ca sa dezasamblez am folosit un dremmel cu care am slefuit suportul bobinei de la interior spre exterior si mi-a cazut bobina in interfier si nu pot s-o scot. verificqri mai atente....interfierul era cel descentrat si nu bobina Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 1, 2017 Partajează Postat Mai 1, 2017 difuri originale descentrate, a trebuit sa tai bobina originala si sa montez pereche de bobine facute. la unull aproape ca s-a fixat singura bobinq, canta... celalt dupa centrare....atingea nu stiu pe unde, baraia, zarnaia.... in consecinta bobina nou montata si lipita distrusa. ca sa dezasamblez am folosit un dremmel cu care am slefuit suportul bobinei de la interior spre exterior si mi-a cazut bobina in interfier si nu pot s-o scot. verificqri mai atente....interfierul era cel descentrat si nu bobina Miezul de fier,pe care culiseaza bobina, s-a descentrat pentru ca, sigur, difuzorul a cazut,dezlipindu-se de pe placa metalica pe care era fixat(lipit),sau placa metalica cu miezul bobinei, de magnet. Fixeaza-l pe placa metalica prin lipire,la distanta egala fata de magnet sau poti gauri atit miezul cit si placa metalica,folosind orice material nemagnetic.Filetezi gaura data-n miez si fixezi miezul pe placa, cu un surub de 4..6mm punind pe filetul surubului putina solutie de blocare. Ansamblul placa metalica-miez lipeste-l pe magnet cu solutie care lipeste si metalul.Dupa ce solutia de lipit s-a intarit, scoti distantierele de centrare si poti trece la montarea bobinei si ce mai trebuie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum