znecula Postat Mai 13, 2017 Partajează Postat Mai 13, 2017 ..................... calculul asta vine de la faptul ca motorul are 200 de pasi surubul are 4 ture pe un milimetru, atentie ca ai surub 12x4 , e un surub cu 2 inceputuri... am reparat 3 aparate asemanatoare cu al tau si asa aveau suruburile. Surubul deplaseaza piulita cu 4 mm la o tura. Cred ca asa e corect. Stima. Link spre comentariu
andreigradu Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 (editat) Da Znecula, multumesc pentru corectare, din viteza am scris invers ..... surubul are pas de 4 mm pe o tura.... .................... In mach3 se cere numarul de pasi necesari in program pentru ca utilajul sa se deplaseze 1 mm. Astfel in full-step, 200 pasi = 4mm, si 50 pasi = 1mm. in full step 1mm/50pasi = 0,02mm rezolutie in half step 1mm/100pasi = 0,01mm rezolutie in 1/4 step 1mm/200pasi = 0,005mm rezolutie ( doar rezolutia, caci precizia in fiecare caz e un interval definit +/- rezolutia + eroarea medie, deci in fiecare caz precizia e minim dublul rezolutiei. ) ....................... din punct de vedere constructiv al motorului pas cu pas e recomandat sa nu se mearga mai jos de 1/4 pentru a mentine cuplu cat mai aproape de ce e inscris pe motor..... mai ales la motoarele mici de pana la 3A din care dorim sa scoatem cat mai multa putere. ................. de asemenea trebuie acordata atentie la setare atunci cand se folosesc reductoare cu curele, sau la masinile cu cremaliere si curele. Acolo trebuie facute calculele cu atentie. Editat Mai 14, 2017 de andreigradu Link spre comentariu
andreigradu Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 Am gasit si pdf-ul pe care l-am folosit ca sa optimizez driverele cu TB6560 si TB6600 Si driverul tau care are toate circuitele pe o singura placa necesita verificare si optimizare. E posibil ca pe radiator sa fie necesar un ventilator puternic, cum e cel de sursa PC ca sa tina totul la o temperatura rezonabila. HY-DIV268N-5A Stepper Driver.pdf Link spre comentariu
florianmro Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 Te pricepi sa repari astfel de placi ? Am 2 identice , una buna si una " fripta "cu 4 axe , modelul din imagine . Am pus 24 v pe iesirea de 5v pentru releu . Poate cu un osciloscop se poate da de cap la problema . Link spre comentariu
marian_762001 Postat Mai 15, 2017 Autor Partajează Postat Mai 15, 2017 salut imi puteti spune si mie de unde pot descarca un program de generat gcod care poate deschide formate stl Link spre comentariu
andreigradu Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 (editat) pe schema atasata de tine, care e un set de 4 circuite TB6560 puse intr-o cutie frumos optimizata... stanga sus pe sursa de 5 V dreapta jos e iesirea de 5V din sursa de sus ........... daca ai pus 24V acolo in dreapta jos, practic ai alimentat tot ce inseamna logic level 5V cu 24V finalul e clar... s-au dus cele 4 drivere si toate circuitele din fata lor. ............ a mai patit un amic la fel cu o placa ca a ta, dar la el s-a pus in scurt sursa aia din stanga sus si tot asa 24V s-a revarsat peste toata placa facand poc..poc... ............. cel mai simplu e sa iei 4 drivere din alea simple cu 5 - 6 USD buc. din china.... si sa le tunezi asa cum am facut si eu... si o sa ai aceleasi 4 drivere cu TB6560 ............ In fisa tehnica a lui TB6560, 6600 si alte modele e scris ceva interesant, dar care nu e luat in considerare de chinez.... prima data se alimenteaza zona logica cu 5V, apoi cu delay se alimenteaza zona de putere 24V.... in aparate industriale asa se face, sursa de 5V e activa permanent, iar sursa de 24V e comandata cand pleaca utilajul. Se poate implementa cu un releu, sau cu un tranzistor serie.... dar la tranzistor trebuie calculat ca sa fie aproape chopat.. adica condensatorul ala de filtrare sa nu fie mai mare de 470uF... e pe undeva explicat si asa ceva, dar nu mai dau de documentul respectiv. Editat Mai 15, 2017 de andreigradu Link spre comentariu
florianmro Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 pe schema atasata de tine, care e un set de 4 circuite TB6560 puse intr-o cutie frumos optimizata... stanga sus pe sursa de 5 V dreapta jos e iesirea de 5V din sursa de sus ........... daca ai pus 24V acolo in dreapta jos, practic ai alimentat tot ce inseamna logic level 5V cu 24V finalul e clar... s-au dus cele 4 drivere si toate circuitele din fata lor. ............ a mai patit un amic la fel cu o placa ca a ta, dar la el s-a pus in scurt sursa aia din stanga sus si tot asa 24V s-a revarsat peste toata placa facand poc..poc... ............. cel mai simplu e sa iei 4 drivere din alea simple cu 5 - 6 USD buc. din china.... si sa le tunezi asa cum am facut si eu... si o sa ai aceleasi 4 drivere cu TB6560 ............ In fisa tehnica a lui TB6560, 6600 si alte modele e scris ceva interesant, dar care nu e luat in considerare de chinez.... prima data se alimenteaza zona logica cu 5V, apoi cu delay se alimenteaza zona de putere 24V.... in aparate industriale asa se face, sursa de 5V e activa permanent, iar sursa de 24V e comandata cand pleaca utilajul. Se poate implementa cu un releu, sau cu un tranzistor serie.... dar la tranzistor trebuie calculat ca sa fie aproape chopat.. adica condensatorul ala de filtrare sa nu fie mai mare de 470uF... e pe undeva explicat si asa ceva, dar nu mai dau de documentul respectiv. Am niste circuite tb 6560 sa vad daca am 4 bucati .Eu o sa incerc sa le inlocuiesc si daca tot nu merge o sa luam legătura. Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 (editat) cel mai simplu e sa iei 4 drivere din alea simple cu 5 - 6 USD buc. din china.... si sa le tunezi asa cum am facut si eu... si o sa ai aceleasi 4 drivere cu TB6560 Sau cel mai bine faci o investitie in DM542 si nu mai tunezi nimic, le montezi si te bucuri de rezultate fara zgomot, bazaieli si alte probleme de care nu scapi nicicum pe TB-uri, nici dupa tunare. Sau daca esti pus pe TB-uri macar ia TB6600 care sunt tot acolo la pret cu TB6560 dar sunt in alta clasa si poti sa mergi si cu tensiuni mai serioase, mult peste cei 24v ai TB6560. Editat Mai 15, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
florianmro Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 salut imi puteti spune si mie de unde pot descarca un program de generat gcod care poate deschide formate stl Nu inteleg intrebarea.Programul care genereaza gcode este un program cam . Poti incerca cu Solidwoks +Solidcam sau Fusion 360 ,stiu si cad si cam ,,altceva nu cunosc. Sper ca te ajuta raspunsul , altfel incearca sa formulezi in alt mod intebarea. Link spre comentariu
andreigradu Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) E posibil sa fii picat mai multe piese... asa ca la 20-25 usd cat vine un pachet de 4 drivere nu merita sa pierzi timpul cu schimbatul. Doar daca ai timp si placere sa mesteresti. ............ Acele modele DM542 sunt alta jucarie, dar cel mai ieftin l-am zarit la 32-35 USD , deci e doar un driver la pret de 4, si ramane sa vedem daca cei 8 tranzistori din el sunt chiar ce trebuie, pentru ca acolo e loc de pus piese ieftine. E interesant acel circuit DM542 ca sa tragi fire si sa aplici extern cele 8 tranzistoare si sa adaugi tot extern inca 8 diode mai rapide decat cea interna a tranzistorului si atunci chiar ca vei trage si 10-15A pe faza fara probleme. Bine inteles ca tragi si alimentare separat si rez de sunt tot afara recalculate... practic placuta devine doar modul de comanda. Am mai auzit ca se practica asa ceva cu acele drivere mici de arduino la care se pun extern cei 8 tranzistori. ................. http://vri-cnc.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=191 ....................... http://vri-cnc.ru/img/rem_opto/11.jpg ..................... Uite in poze un driver declarat real 6A 60V, care are IRF540 si IRF9540, si diode de protectie externe, iar radiatorul are cam 500g. Adica o scula facuta sa mearga 24/24 la parametrii declarati. E realizata in 1992. Am pus si o poza cu un model dm542, e un rus care mai optimizeaza cate ceva pe la el. .................. Poate modelele originale sunt corect exexcutate, dar clonele de 32-35 USD nu stiu ce sa zic. poti vedea chiar in cele 2 poze diferente la aceste drivere dm Editat Mai 16, 2017 de andreigradu Link spre comentariu
mars01 Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) salut imi puteti spune si mie de unde pot descarca un program de generat gcod care poate deschide formate stl Probabil te intereseaza asa ceva: http://pycam.sourceforge.net/ (free) sau MeshCAM (comercial dar se mai gaseste si ...). Editat Mai 16, 2017 de mars01 Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 (editat) Eu am trecut si prin TB6560 si TB6600 si DRV8825 si DM542 si incercari de modificari. TB6560 isi face treaba cu modificari dar nu te bazezi pe el, e foarte zgomotos si limitat de voltaj. Cel mai slab dintre toate. DRV8825 zgomotos si el mai ales dupa trecerea pe fast decay, limitat de amperaj, dar mult mult mai bun decat precedentul. TB6600 cu probleme de asemenea, si el zgomotos, probleme cu pierdut pasi si lipsa microstepping mai mare. Probabil necesita modificari. DM542 mai scumpe, in rest nici o fel de problema. Superioare de departe la toate celelalte. Am deja 12 (4 de rezerva). Nu fac zgomot, nu necesita modificari, au optocuploare pe toate intrarile, merg la curenti destul de mari pentru nema23 si amperajele maxime. Ca pereche pentru nema23 mi se pare cel mai bun driver. Ca solutie ieftina pana in 2A aleg DRV8825 cu racitor serios. Ca solutie de calitate aleg DM542. Editat Mai 16, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
florianmro Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 Eu am trecut si prin TB6560 si TB6600 si DRV8825 si DM542 si incercari de modificari. TB6560 isi face treaba cu modificari dar nu te bazezi pe el, e foarte zgomotos si limitat de voltaj. Cel mai slab dintre toate. DRV8825 zgomotos si el mai ales dupa trecerea pe fast decay, limitat de amperaj, dar mult mult mai bun decat precedentul. TB6600 cu probleme de asemenea, si el zgomotos, probleme cu pierdut pasi si lipsa microstepping mai mare. Probabil necesita modificari. DM542 mai scumpe, in rest nici o fel de problema. Superioare de departe la toate celelalte. Am deja 12 (4 de rezerva). Nu fac zgomot, nu necesita modificari, au optocuploare pe toate intrarile, merg la curenti destul de mari pentru nema23 si amperajele maxime. Ca pereche pentru nema23 mi se pare cel mai bun driver. Ca solutie ieftina pana in 2A aleg DRV8825 cu racitor serios. Ca solutie de calitate aleg DM542. De acord cu tine in totalitate . In mod curent si eu ma bazez tot pe DM 542 in aplicatii care necesita si 4 A cat si 1,7 A Frezez fisiere care ating uneori si 250 000 linii in combinatie cu motoare pas cu pas simple , fara encodere si totul e perfect . Am incercat si DM 420 din aceesi familie la masina care cere doar 1.7 A si nu merg cum trebuie . Link spre comentariu
marian_762001 Postat Mai 16, 2017 Autor Partajează Postat Mai 16, 2017 Probabil te intereseaza asa ceva: http://pycam.sourceforge.net/ (free) sau MeshCAM (comercial dar se mai gaseste si . salut imi poti spune cum sa instalez pycam pe xp,nu am reusit. mersi Link spre comentariu
mars01 Postat Mai 16, 2017 Partajează Postat Mai 16, 2017 salut imi poti spune cum sa instalez pycam pe xp,nu am reusit. mersi Din pacate este dificil de la distanta. In acest caz incearca MeshCAM-ul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum