Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se masoara tensiunea alternativa ?

Blacksmith

Postări Recomandate

Din schema interna a operatinalului (pag. 11) rezulta ca acesta accepta la intrare cel mult 0,3V peste V+ si respectiv 0,5V sub V-. Asa ca nu va functiona corect cu 8V la intrare pe semialternanta pozitiva. În realitate nu va functiona ca în simulare cu valorile din schema. Renunta la cea de-a doua dioda si modifica rezistoarele în schema ta, astfel încât sa nu depasesti domeniul tensiunilor admise de operational (chiar daca ai sa obtii mai putin de 4V). Al doilea operational îl poti folosi sa aduci aceasta tensiune la valoarea dorita.

Daca te multumesti cu vreo 3V la iesire, pui un tranzistor npn pe post de repetor dupa condensator si iei semnalul de reactie negativa din emitorul acestuia.

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

8

• franzm

4

• Mircea

2

• nico_2010

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 13.04.2017 la 15:37, Dudikoff a spus:

Da, in schema mea e cu dubla alternanta. Si da, lipsea dioda aia. Am pus-o si acum tensiunea pe inversoare e sub 5V. Dar a aparut o alta problema: acum varfurile sint putin inegale.

Din cauza ca nu folosesti alimentare diferentiala.

Cu alimentare normala:

0523.Single-Supply.gif

Cu alimentare diferentiala:

7701.Dual-Supply_2B00_Voa.gif

Se explica in linkul dat de colegul "franzm". De acolo am luat si graficele.

Link spre comentariu

Dudi, dar de ce te complici cu redresare fara prag, alea, alea ? De ce nu bagi alternativ direct in ADC, desigur, cu atenuarea corespunzatoare si calculezi RMS-ul pe bune cu procesorul. Uite un exemplu: sa zicem ca masori o tensiune de la retea de 50 Hz, pe care o esantionezi la 1KHz; floare la ureche ptr majoritatea ADCurilor. Or sa rezulte 20 de esantioane intr-un buffer de memorie, carora le aplici radical din media patratelor, esantion cu esantion, adica definitia RMS-ului. Uite un excel care demonstreaza treaba. Am bagat amplitudine de 1V si a calculat un RMS de 0,70710. Ai 5 zecimale corecte. Ce vrei mai mult? Cum ti se pare?

post-174676-0-42138900-1492133235_thumb.png

Editat de cirip
Link spre comentariu

Nu pot sa bag direct alternativ ca PIC-ul mai are o groaza de treaba de facut.

Dar cred ca am facut circuitul asta sa mearga cum trebuie. Si scoate direct RMS.

Am mai micsorat rezistenta de pe iesire si am marit condul. In felul asta ma incadrez in cei 10K impedanta a sursei pt ADC.

post-175886-0-14687900-1492163179_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări