franzm Postat Aprilie 13, 2017 Partajează Postat Aprilie 13, 2017 (editat) Din schema interna a operatinalului (pag. 11) rezulta ca acesta accepta la intrare cel mult 0,3V peste V+ si respectiv 0,5V sub V-. Asa ca nu va functiona corect cu 8V la intrare pe semialternanta pozitiva. În realitate nu va functiona ca în simulare cu valorile din schema. Renunta la cea de-a doua dioda si modifica rezistoarele în schema ta, astfel încât sa nu depasesti domeniul tensiunilor admise de operational (chiar daca ai sa obtii mai putin de 4V). Al doilea operational îl poti folosi sa aduci aceasta tensiune la valoarea dorita. Daca te multumesti cu vreo 3V la iesire, pui un tranzistor npn pe post de repetor dupa condensator si iei semnalul de reactie negativa din emitorul acestuia. Editat Aprilie 13, 2017 de franzm Link spre comentariu
snipson Postat Aprilie 13, 2017 Partajează Postat Aprilie 13, 2017 La 13.04.2017 la 15:37, Dudikoff a spus: Da, in schema mea e cu dubla alternanta. Si da, lipsea dioda aia. Am pus-o si acum tensiunea pe inversoare e sub 5V. Dar a aparut o alta problema: acum varfurile sint putin inegale. Din cauza ca nu folosesti alimentare diferentiala. Cu alimentare normala: Cu alimentare diferentiala: Se explica in linkul dat de colegul "franzm". De acolo am luat si graficele. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 13, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2017 Mda, nu vreau sa mai ma complic cu alimentare diferentiala. Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 (editat) Dudi, dar de ce te complici cu redresare fara prag, alea, alea ? De ce nu bagi alternativ direct in ADC, desigur, cu atenuarea corespunzatoare si calculezi RMS-ul pe bune cu procesorul. Uite un exemplu: sa zicem ca masori o tensiune de la retea de 50 Hz, pe care o esantionezi la 1KHz; floare la ureche ptr majoritatea ADCurilor. Or sa rezulte 20 de esantioane intr-un buffer de memorie, carora le aplici radical din media patratelor, esantion cu esantion, adica definitia RMS-ului. Uite un excel care demonstreaza treaba. Am bagat amplitudine de 1V si a calculat un RMS de 0,70710. Ai 5 zecimale corecte. Ce vrei mai mult? Cum ti se pare? Editat Aprilie 14, 2017 de cirip Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Nu-i chiar asa de simplu. Daca variaza frecventa tensiunii de masurat (a retelei în cazul de fata) si cele 20 de esantioane nu mai corespund unei perioade? O problematica oarecum asemanatoare. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 14, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Nu pot sa bag direct alternativ ca PIC-ul mai are o groaza de treaba de facut. Dar cred ca am facut circuitul asta sa mearga cum trebuie. Si scoate direct RMS. Am mai micsorat rezistenta de pe iesire si am marit condul. In felul asta ma incadrez in cei 10K impedanta a sursei pt ADC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum