Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Germanium Fuzz (pentru chitaristi)


ALEKS

Postări Recomandate

Revin de data asta cu un montaj cu semiconductori si anume un montaj de fuzz pentru chitara electrica. Cine mai tine minte Phoenix perioada de pana in 1980, foloseau mult fuzz combinat cu distorsiune. Mai sunt nenumarate formatii si stiluri in care / unde se foloseste fuzz-ul.

 

Schema (care nu ar trebui sa dea batai de cap nici celor de la cercul de electronica de la casa pionierilor):

 

Posted Image

 

Si realizarea practica:

 

Posted Image

 

NB: Atentie la schema, e cu plusul la masa.

 

Numai bine,

ALEKS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ALEKS

    5

  • Silviu26

    1

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

Omule, trezesti nostalgii la cei mai batrini. Banuiesc ca reglajele sint ptr ca trz cu Ge au caracteristici destul de imprastiate. Interesant ca baza nu e polarizata deloc. Incearca si cu EFT-uri, SA-uri, sau cu P-ul din preul de cap de la Maiak 203 ca avea amplificare mare.

Link spre comentariu

Asa este cu nostalgiile! Baza nu e polarizata, de fapt tranzistorul e "autopolarizat" daca se poate spune asa. Reglajele sunt exact pentru tranzistorii cu Ge. Suna intr-un mod aparte astia. MP25A de l-am ales eu, l-am ales deliberat cu un hFE de 25. Cred ca e cel mai prost tranzistor pe care l-am putut gasi dar suna excelent. Am sa incerc sa trag o demonstratie, maine. Am mai incercat cu un tranzistor G403 daca-mi amintesc bine, tot cu Ge cu un hFE de 150. Acesta intr-adevar "fuzaieste" si la volume mici ale chitarei.Cu EFT-uri am sa incerc din pura curiozitate. Si tot din pura curiozitate am sa incerc sa "tai sinusoida" (cat o fi de sinusoida dupa fuzzare) cu 2 diode cu Ge in antiparalel pe iesire (incercat deja cu EFD108 - suna interesant) fabricate de Tesla.ALEKS

Link spre comentariu

Audio - dupa cum spuneam pentru a va face o idee, Rythm e fuzz-ul trecut printr-un distors. Celalalt e fuzzaiala numai din montaj - mie mi se pare extrem de placuta mai ales pentru blues, etc.ALEKS

Link spre comentariu

Ii mai punem un tranzistor cu Ge in iesire si-i polarizam si baza de data asta. Asa vom obtine un fuzz mai pronuntat. Daca vrem un fuzz ce aduce a distors, adaugam si o corectie de ton Marshall si dupa corectie inca un tranzistor cu Ge.Cred ca ar iesi ceva interesant.Eu ma gandesc sa pun o lampa miniatura dupa acest tranzistor cu Ge sa vad ce sunet obtin.ALEKS

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator bursuc vasile

Într-adevăr nostalgia te duce cu gîndul pe unde nu crezi şi aşa am ajuns în acest topic.Fuzz-ul prezentat "sună" excelent, are ceva aparte.Eu l-am construit cu un EFT 311 cu b=40 (numai pe acesta l-am mai găsit), i-am polarizat baza cu 1K în serie cu un potenţiometru de 100K (altfel nu se deschidea) şi am aplicat semnalul la un amplificator cu tuburi de 2x50W.Domnule ALEKS, toată admiraţia mea ! :wav:

Link spre comentariu

Multumesc pentru cuvintele bune,

 

Intr-adevar fuzz-ul suna excelent. Da putina culoare sunetului scos din dozele duble ale chitarei Les Paul, dar evident merge pentru orice doza de chitara simpla sau dubla.

 

Din acelasi ciclu, am mai construit un minimontaj de distorsiune analogica bazata pe un operational 741 si diode LED in bucla de reactie. De asemenea am utilizat diode in antiparalel pe iesire pentru a limita semnalul si a intra in distorsiune.

 

Am sa postez poze si schema zilele urmatoare. Precum si un sample de sunet. Are un sunet ciudat ce aduce a fuzz-distorsiune, nu prea se compara cu sunetele distorsionate din efectele de chitara din zilele noastre.

 

Pentru unii muma, pentru altii ciuma - echivalent cu: unora s-ar putea sa le placa, altora nu.

 

Numai bine,

ALEKS

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări