Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxe Meloman

Vlad 797

Postări Recomandate

Acum 11 minute, Shambala a spus:

Iti dai seama ca nu poate fi decat o persoana in varsta acum, putin probabil sa fie interesata sa discute cu cineva.

Daca era cazul ar fi avut timp in ultimii 15-17 ani pe multele forumuri care au tot existat, pe langa acesta.

Nu va mai puneti intrebari existentiale despre conectarea difului de medii. Pur si simplu luati un microfon si masurati raspunsul, cu diful legat in ambele pozitii. Si gasiti raspunsul.  (nu e nevoie de vreo minune de microfon, poate fi folosit orice)

Păcat ca nu pot da un like. Ar fi meritat. 

Link spre comentariu
La 04.11.2019 la 11:31, DjLeco a spus:

Vlad, in una din boxe s-a dat cu hard clipping, o bobina de bass a fost incalzita ceva si s-a cam topit carcasa din plastic.

In functie de gravitate este posibil ca bobina aia sa aiba sau nu spire in scurtcircuit, ar trebui sa le demontezi pe ambele (si cea ok de pe cealalta placa si cea incalzita si sa compari inductantele) sa le masori le un L-metru.

Daca esti din Bucuresti, poti sa vii la mine cu bobinele sa le masuram.

1864254148-pentru-El-Forum-II-jpg-be969b

Schema originala desenata chiar de miinile celui ce a proiectat incinta Meloman este aceasta, eu la toate boxele mele, difuzorul de medii l-am pus cu polaritate inversa fata de schema (adica cu borna + a difuzorului la borna - a incintei).

meloman.jpg

Multumesc frumos pentru recomandare, din pacate nu locuiesc in Bucuresti.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salut! Am si eu doua boxe meloman de la tatal meu iar citind comentariile de mai sus am zis sa apar si eu :) Una dintre boxele mele avea un difuzor stricat iar dupa lungi cautari am gasit doar ca este varianta mai inchisa la culoare! (Capacul negru a fost adaugat). Se aud absolut identic pot sa spun deci diferenta cred ca este doar de culoare ;) Mai jos am adaugat poze cu ambele boxe dar si cu membrana de la cel stricat( am scos de pe difuzor tot fara sa stric nimic in caz ca se poate repara, doar ca sasiul difuzorului a fost pierdut...) Am gasit si cartea lor tehnica originala(cred).

CEBE9D4A-2F45-40FB-9860-5479D504CFAC.jpeg

CA03096A-E01F-4D64-BF87-DF31402E46D0.jpeg

F006D957-B1FB-44A2-A289-3C9E70EB901C.jpeg

848A1EB9-7528-4BEC-BAD0-5F33698812E7.jpeg

7A40C3EB-6FE3-4248-907E-9EFA0D775F1A.jpeg

ABD375A4-2309-4A65-AF8E-E4DFF2A1592C.jpeg

016D93FB-38F2-4499-B513-E9039D08A8DD.jpeg

54087E4D-E175-4E6E-9C7A-CF6EE1B49442.jpeg

DCDD1884-F088-4B4D-A64A-C937549D5AD7.jpeg

23940D8D-D462-4D76-9885-BB0A720D3FF1.jpeg

55EFC1C1-53A6-4770-B043-8CE7A048B515.jpeg

DB351BB1-8E9A-43D2-BEDB-896130DD9ECE.jpeg

C8D2CFD2-CD8E-4F34-B39A-D540FC7F995D.jpeg

46CB5076-A5A3-4C8C-92C8-2301981757F1.jpeg

CFC0444F-C116-4AED-868E-E094F0FDF1B9.jpeg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Link spre comentariu
1 hour ago, dan-a2 said:

Mi se pare ca difuzoarele de inalte nu sunt originalele !!

Stiu! Au fost schimbate cu unele mult mai bune acum 10-12 ani ;) Cele originale s-au ars.

Link spre comentariu

Glumetilor.. :) Ce  ironici sunteti cu baiatul. A pus si el ce a putut. Cred ca a judecat altfe. ,Fiind difuzoarele vechi, a zis ca sunt proaste, iar el a pus ceva mai din zilele noastre, deci "mai bune" :P

Link spre comentariu
1 hour ago, Shambala said:

Nu a scris nimeni ca le-ar fi schimbat el.

Ideea era ca poate nu sunt chiar "mult mai bune".

Am zis mult mai bune deoarece am auzit o pereche de boxe cu tweeterele originale iar acestea mi se pare ca au sunetul mai clar. Nu imi place aspectul lor in schimb... cele originale parca faceau boxa sa para completa. Chiar am sa le desfac maine sa vad exact ce model sunt si daca sunt piezo sau nu.

Link spre comentariu
1 hour ago, Shambala said:

Nu a scris nimeni ca le-ar fi schimbat el.

Ideea era ca poate nu sunt chiar "mult mai bune".

In orice caz boxele sunt absolut minunate pentru apartamentul meu! Initial comandasem doua difuzoare de joase noi dar am ales pana la urma sa caut originale. Foarte reusite fata de cele pe care le gasesti pe piata la momentul actual ( Acum depinde si de buget bineinteles). 

Link spre comentariu

Sa le stapanesti sănătos! 

Un sfat:cauta sa_i pui inaltele originale și la filtru pe partea de bas sa schimbi bipolarii

O sa ramai uimit de sunet

Dețin și eu pereche cu toate difuzoarele originale, neatinse

15864049773778464674310988263422.jpg

Link spre comentariu

Culoarea conurilor difera in functie de materia prima pe care o aveau la dispozitie, respectiv celuloza ... reciclata. Totul este in regula chiar daca nuanta difuzoarelor difera, insa doar daca  nuanta difera, nu culoare!  Daca intalniti difuzoare negre acelea au fost vopsite, ceea ce doar cocalarii pot face (existau si inainte de anii '90 ) situatie in care conul devine rigid si nu  mai este in parametri. Se observa intr-una dintre fotografii o calota care este mult mai inchisa la culoare decat conul, ceea ce inseamna ca aceasta a fost schimbata fie din pricina faptului ca a fost "infundata" , deformata datorita unei presiuni mecanice, fie a inlocuirii bobinei datorita arderii acesteia, caz in care difuzorul nu mai este in parametri ( sunt persoane care se lauda ca pot sa reproduca o bobina ... greu de grezut in conditiile in care aceasta procedura se realizeaza in conditii primitive). Referitor la inlocuire componentelor de filtraj, discutia ramane deschisa "parerea" celor care "compara" fiind foarte subiectiva intrucat nu mai exista piesele noi din anii '90, cand aceste boxe au fost fabricate. Oricat de bine ar fi fost intretinute aceste boxe, piesele din filtre sunt supuse degradarii. Drept consecinta suntetul original al acestor boxe nu va fi niciodata reprodus cu alte piese chiar daca au aceleasi caracteristici, intrucat producatorul nu este acelasi.

Nota moderatorului  -  te rog nu mai cita cate un post intreg (si care nu este chiar scurt) si mai ales cu tot cu cate o pagina intreaga de poze. Incarci degeaba forumul si devine mai greu de citit propriul tau post.  Data viitoare sterg pur si simplu postarea.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Dupa ce am bobinat citeva sute de difuzoare in timpul studentiei va pot spune ca cineva cu experienta poate realiza o reparatie a unui difuzor, inclusiv cu bobina facuta in regim propriu, la o calitate similara unui difuzor nou.

Binenteles ca parametrii masurati ai difuzorului vor diferi, mai mult sau mai putin fata de original, dar asta nu inseamna neaparat ca acel difuzor va suna mai rau sau se va comporta mai prost decit originalul. In unele cazuri chiar si pt persoane cu experienta va fi greu sa identifice (strict numai dupa sunet) difuzorul reparat.

Deci faptul ca un difuzor a fost bobinat nu reprezinta neaparat o problema doar ca daca se doresc parametrii de semnal mic acestia vor trebui masurati din nou pt ca probabil difera fata de ai originalului.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

sesebe, eu nu am spus ca ar suna mai bine sau mai prost, ci doar ca nu va mai fi identic cu originalul. Daca este in parametri este obligatoriu sa sune exact ca originalul. Daca nu suna ca originalul ... nu este in parametrii ... originalului :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări