Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxe Meloman

Vlad 797

Postări Recomandate

Acum 2 ore, Faust2018 a spus:

Din câte știu eu singurele amplificatoare cu ieșire prin condensator au fost AS2010 și 2020, făcute de Electronica Industrială. 

Sunt curios ce amplificator este cel de la Tehnoton. 

Prietenul meu făcea practică chiar pe banda unde se montau, așa a putut să îmi aducă ansamblul bobină membrană pentru difuzoarele de inalte, în filtre puneau ce piese aveau disponibile, când nu aveau anumite valori le făceau din altele montate în paralel, nu conta că "dă cu virgulă" +/- 4...10microF :rade: să nu mai vorbim de bobinele din filtre. 

Trebuia să iasă planul cincinal în patru ani. 

Incintele nu se calculează, se fac la plesneală, la ureche, poți înlocuit difuzoarele ca pe ciorapi. 

Nu cumva erau facute in Electronica, Iride Park. (AS 2010 2020)

Editat de q_acdc
Link spre comentariu
Acum 4 ore, DjLeco a spus:

Melomane modificate cu tweetere de unitra 140W (doar adaptarea fizica, fara alte modificari la filtre), puse linga unitra de 140W originale, sunau mai bine, mai deschis decit unitrele, acestea din urma fiind un pic mai prezente pe medii decit melomanele si putin mai umflate la bass in zona 50-60Hz vs meloman.

Aspecte remarcate de mai multi colegi prezenti la auditie.

Desi unitrele tipau un pic mai tare, tot melomanele au fost votate ca "mai ok" per general, evident coborind si  mai jos decit unitrele, al caror bass se cam ineca la piesa Vogue a Madonnei.

Meloman aveau filtre de ord 2 cu circuite de liniarizare a impedantei, in timp ce Unitrele aveau doar filtre de ord 1 cu niste simple atenuatoare pasive (dar ochioase) pe medii si inalte.  Suprapunerea raspunsului difuzoarelor este mare la Unitre, mai ales ca taierile sunt destul de sus, specific filtrarii cu 6dB/oct iar difurile au spl marisor ceea ce face ca zonele cu probleme sa fie percepute si mai strident.  La noi au facut si ai nostri ce au putut - ma refer la  proiectanti;  afirmatia are sens apreciativ. Ce iesea din banda de productie ... uneori era jale.  Dar asta era o problema a majoritatii fabricilor noastre din acea perioada.

Au existat si Unitre pt export pe piata vestica, cu filtre serioase,  de ord. 2 si 4 dar la noi nu au ajuns. Poate si cutiile sa fi fost mai bine facute, nu stiu.

Link spre comentariu

Eu am scris ca au fost cele mai bune boxe facute de IEI, nu ca ar fi cele mai bune existente in acele vremuri sau acum (oricum incintele acustice Meloman dau clasa si acum la multe porcarii actuale de firma, daca le pui un tweeter de calitate).

Nu au existat boxe mai performante in industria romaneasca, Meloman sau Star au fost virful in industrie, fabricate la IEI, asa bune proaste cum au fost ele..

Cum apareau in magazine cum se vindeau ca piinea calda (Meloman), desi 2750/2500 lei bucata pentru o Meloman/Star nu era un pret mic.

Sint proaste ca au tinul 32-33 ani (vezi exemplul in pozele colegului), fata de Unitra, carora dupa citiva ani le putrezeau suspensiile la woofere si medii, Unitra de 140 sau 150W (culmea tot 80W avea wooferul la oricare dintre cele 2, chiar daca aveau "extra magneti" pusi dupa backplate, care nu aveau absolut nicio treaba cu cimpul magnetic din intrefier), boxe cu difuzoare poloneze care evident au costat bine peste Meloman... :84

Boxele Romanesti au avut licenta Philips la difuzoare, iar teweeterele au avut o problema pe care am semnalat-o, frumos si echidistant, fara sa arunc cu cacat in munca unor OAMENI ai acelei interprinderi a industriei noastre.

Atit s-a putut face, alea au fost conditiile si materialele acelor vremuri, eu unul am fost extrem de multumit de Meloman cit si de Star, 80W reali, nu minciunile actuale la boxe de preturi astronomice.

Nu ti-a cerut nimeni sa le compari cu Tento sau cu RFT, nu era nevoie sa faci asta doar ca sa arati ca industria romaneasca a fost proasta ca se auto-submina.

Mod note - la Bodega cu scandalul...

Editat de Vizitator
Corecturi de scriere
Link spre comentariu

Nu a fost nicio licenta Philips pentru difuzoare.

Au cumparat difuzoare Philips pe care au incercat sa le copieze, asta e altceva. Asta era defapt si cercetarea pe care o faceau.

Editat de Haralambie
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Усилитель a spus:

Am o pereche de boxe românești, are difurile cam terminate, asa le-am primit, nu știu cum se cheamă, nu are nici o eticheta , eventual dacă cunoaște cineva :

Sunt înalte, 3 cai, spatele nu este detașabil, difuri le au "șaibe" pătrate în asa fel ca mijlocul la toate sa fie la același nivel. Sunt grele. 

Niste poze cu ele ar fi relevante.    Foloseste-te de site-ul de hosting https://postimg.cc

Acum 38 minute, Haralambie a spus:

Nu a fost nicio licenta Philips pentru difuzoare.

Au cumparat difuzoare Philips pe care au incercat sa le copieze, asta e altceva. Asta era defapt si cercetarea pe care o faceau.

Eu spun ce mi-a spus cineva care a lucrat acolo si care mi-a dat un set recon kit pentru meloman, cel despre care am discutat pe pagina anterioara. Daca el m-a mintit, va mint si eu.

Desi a copia si reproduce ceva patentat/licentiat de catre altcineva, se pedepsea grav, mai ales in vremurile dinainte de 89, nu stiu cit s-ar fi "riscat" ai nostri, deci nu este exclus.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mai erau niste boxe romanesti care erau foarte mari...pe role...se numeau Galaxy. am cautat o imagine pe net...dar nici vorba...n-am gasit nimic.

Am avut asa ceva...difuzorul de joase era foarte mare, avea 12 ohmi/40 wati. Sunau foarte bine pe ampliful de 35w....mi-a parut rau ca le-am vandut...a fost cea mai mare prostie din viata mea.

Imi pare rau dupa ele..... imi vine sa ma strang de gat de cat de prost am putut sa fiu....dar n-aveam unde sa le pastrez o perioada (m-am mutat) si am fost nevoit sa le vand. Le-am dat unui pustan care in 5 zile le-a ars toate difuzoarele cu niste porcarii de amplificatoare.

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 5 ore, Faust2018 a spus:

Din câte știu eu singurele amplificatoare cu ieșire prin condensator au fost AS2010 și 2020, făcute de Electronica Industrială. 

Sunt curios ce amplificator este cel de la Tehnoton. 

E vorba de o combina Tehnoton RC2770 (TDA2030, iesire prin condensator cred ca de 2200 original, majorat de mine la 3300). Pe hartie 2x7W, urechiometric as putea sa jur ca are ceva mai mult, dar asta e o apreciere subiectiva.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 11 minute, bmwh548 a spus:

E vorba de o combina Tehnoton RC2770 (TDA2030, iesire prin condensator cred ca de 2200 original, majorat de mine la 3300). Pe hartie 2x7W, urechiometric as putea sa jur ca are ceva mai mult, dar asta e o apreciere subiectiva.

Radio casetofon , combină este pompos spus , combinele au și pick-up .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Vlad, in una din boxe s-a dat cu hard clipping, o bobina de bass a fost incalzita ceva si s-a cam topit carcasa din plastic.

In functie de gravitate este posibil ca bobina aia sa aiba sau nu spire in scurtcircuit, ar trebui sa le demontezi pe ambele (si cea ok de pe cealalta placa si cea incalzita si sa compari inductantele) sa le masori le un L-metru.

Daca esti din Bucuresti, poti sa vii la mine cu bobinele sa le masuram.

1864254148-pentru-El-Forum-II-jpg-be969b

Schema originala desenata chiar de miinile celui ce a proiectat incinta Meloman este aceasta, eu la toate boxele mele, difuzorul de medii l-am pus cu polaritate inversa fata de schema (adica cu borna + a difuzorului la borna - a incintei).

meloman.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

eu cred ca erau construite respectind parametri,chiar si suruburile de fixare a bobinelor din FTB si FTS sunt din bronz ,am observat si eu la o incinta ca diful de medii a fost conectat invers, pe moment am zis ca e gresit ,as vrea sa stiu de ce ,la fel sa cunosc si numele celui ce a proiectat incinta Meloman,eu am cumparat o pereche destul de distruse cutiile cit si difurile,vreau sa folosesc totul original iar  difuri-le de inalte sa le protejez cu bec inseriat

Link spre comentariu

Iti dai seama ca nu poate fi decat o persoana in varsta acum, putin probabil sa fie interesata sa discute cu cineva.

Daca era cazul ar fi avut timp in ultimii 15-17 ani pe multele forumuri care au tot existat, pe langa acesta.

Nu va mai puneti intrebari existentiale despre conectarea difului de medii. Pur si simplu luati un microfon si masurati raspunsul, cu diful legat in ambele pozitii. Si gasiti raspunsul.  (nu e nevoie de vreo minune de microfon, poate fi folosit orice)

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări