Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxe Meloman

Vlad 797

Postări Recomandate

Salut! As dori sa stiu cat mai multe informatii despre boxele "Meloman" produse de I.E.I inainte de anul 1990. Stiu ca au fost doua modele dar nu stiu care au fost diferentele dintre acestea. Un amanunt pe care l-am sesizat in fotografiile "de arhiva Google" faptul ca unele difuzoare sunt negre ... asa erau produse de catre fabrica, sau dorinta romanului de a avea ceva "select" in casa l-a determinat sa puna pensula pe ele? ... si alte astfel de detalii. Multumesc.

Link spre comentariu

Nu au existat 2 modele de Melonan, doar unul singur, cu woofer de 30cm diametru si 80Va, medie de 10cm diametru si 40Va si tweeter de 3cm (parca), de 50W.

Imediat sub ele erau incintele Star cu woofer de 25cm si tot 80Va, mediile si tweeterele fiind identice.

Mai erau Jazz, Pop, Nova si inca un model pe 2 cai in bass reflex, SX 402 parca se numeau.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Cristea_200923

Cele doua modele de Sx au fost facute cu componente Tonsil si impreuna cu Armonia au fost realizate la Electronica Pipera , restul la Electronica Baicului ( IEI ) .

Asa e. SX403 am eu si sunt cu Tonsil, facute la Pipera. Sunet bun dar membrana de la woofer a fost slabuta, s-a dus fara a fi prea folosite.

Link spre comentariu

Buretele ăla tip spumă de poliuretan folosit la confectionarea suspensiei membranei difuzorului de frecvente joase descompune la umezeală , are o durata de viață medie de 10 ani .

Se poate înlocui ... dar sunetul nu va fi la fel .

Link spre comentariu

Buretele ăla tip spumă de poliuretan folosit la confectionarea suspensiei membranei difuzorului de frecvente joase descompune la umezeală , are o durata de viață medie de 10 ani .

Se poate înlocui ... dar sunetul nu va fi la fel .

Aici e o discutie mai lunga. Cine a ascultat niste incinte noi, cu suspensiile noi, in urma cu x ani si apoi aceleasi incinte cu suspensiile schimbate acum recent? Sa presupunem ca ...inca avem aceeasi sursa, aceleasi muzici, acelasi amplificator....

O intrebare pentru initiatorul topicului; ati ascultat recent Meloman originale? Puteti da niste detalii;...cu ce amplificator, muzici, sursa, etc...? (eu sunt interesat sa cumpar o pereche de Meloman originale, neumblat in ele)

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

........"sunetul nu va fi la fel " ............

Cum s-a specificat mai sus e foarte dificil sa faci comparatia.....memoria auditiva se degradeaza foarte rapid.

Pe urma mai este si aspectul ca acum cel mai probabil se vor modifica / upgrada si filtrele si cu siguranta sunetul nu va mai fi la fel - cel mai probabil va fi mai bun.

Link spre comentariu

Meloman au fost doar un model,negre de 80 va,pe 3 cai.In 85,parca am fost si le am luat cu un amic,el si lea luat,de la un magazin la Tricodava,de electronice,electrocasnice.Difurile mari de joase sunt din carcasa de al si vopsite in negru.Inaltele sau dus relativ repede.Cred ca le mai are si acum.Nu stiu!

Link spre comentariu

Se insista asupra faptului ca a existat un singur model.
Am gasit la vanzare boxe "Meloman" cu diferite descrieri, diferenta se referea in principal, la dimensiunea difuzorului de bas, unul avea 30 cm ( facut pentru export ...) un altul avea 25 cm.

Greu a crede ca nu s-a masurat corect, sunt totusi 5 cm.

Conurile difuzoarelor de bas si mediile sunt din hartie.

Unele au calota mai mare decat altele...

Unele au culoarea cartonului reciclat - maron - "sienna - cacao cu lapte, altele sunt negre. Se spune despre cele negre ca au fost vopsite de catre detinatori si nu de fabrica.

Doar de culoarea carcasei sunt sigur, este neagra,

Detin boxe model "Star" au impendanta de 4 Ohmi, au difuzor bas de 25 cm din hartie, suspensie de cauciuc, mediile de asemenea carton, inaltele din matase. Carcasa din PAL furniruit si lacuit. Pe spatele lor scrie 80V/A dar nu au mai mult de 50 W, au toate piesele originale.

Nu am avut ocazia sa ascult modelul Meloman care sa nu fi suportat interventii. N -am intalnit niciun vanzator care sa recunoasca modificarile, in lipsa informatiilor tehnice eu nu-i pot contrazice decat daca sesizez modificari care tin de aparenta , fizic , dar in momentul asta nu mai sunt sigur nici de acest amanunt intrucat pe piata sunt tot felul de "corcituri" care se vand ca fiind boxe "Meloman" .

Amplificator - Dual CV - Sansui - Rotel folosite pe modelul Star ... fiecare cu amprenta firmei producatoare.

Editat de Vlad 797
Link spre comentariu

Detin boxe model "Star" au impendanta de 4 Ohmi, au difuzor bas de 25 cm din hartie, suspensie de cauciuc, mediile de asemenea carton, inaltele din matase. Carcasa din PAL furniruit si lacuit. Pe spatele lor scrie 80V/A dar nu au mai mult de 50 W, au toate piesele originale.

Nu am avut ocazia sa ascult modelul Meloman care sa nu fi suportat interventii. N -am intalnit niciun vanzator care sa recunoasca modificarile, in lipsa informatiilor tehnice eu nu-i pot contrazice decat daca sesizez modificari care tin de aparenta , fizic , dar in momentul asta nu mai sunt sigur nici de acest amanunt intrucat pe piata sunt tot felul de "corcituri" care se vand ca fiind boxe "Meloman" .

Amplificator - Dual CV - Sansui - Rotel folosite pe modelul Star ... fiecare cu amprenta firmei producatoare.

Am si eu Star-urile originale ca noi, nu sunt rele deloc, am si Jazz si Pop, si va dau dreptate cand spuneti ca vanzatorii nu recunosc modificarile sau adaug eu, unii cred ca asa au fost facute din fabrica cu te miri ce difuzoare.(mai ales cei tineri care nu stiu cum aratau in original)

Eu am ascultat originalele in urma cu 30 ani ..dar nu mai stiu de atunci....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări