cavit Postat Aprilie 11, 2017 Partajează Postat Aprilie 11, 2017 Studii au aratat ca desi urechea omului nu percepe suneta mai inalte de 20 khz la tineri, componentele de frcventa mai mare schimba totusi perceptia auditiva. oricum nu prea avem semnale de banda larga, astea comprimate sunt truncate, altfel suna un semnal necomprimat analogic nativ. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 11, 2017 Partajează Postat Aprilie 11, 2017 Un amplificator de banda larga este bun. pentru ca nu distorsioneaza la frecvente mari, daca banda de castig unitar este cativa Mhz la 100 KHZ mai destul castig in bucla sa compeseze evetuale neliniaritati native. Cum impaci castigul mare la 100khz cu stabilitatea ? Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 11, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2017 Multumesc celor care au contribuit la topic. Nu intentionez sa construiesc alt amplif (am deja vreo 5). Este un exercitiu didactic. Pana in weekend nu voi mai testa nimic. Stau prost cu timpul. Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 11, 2017 Partajează Postat Aprilie 11, 2017 (editat) Pai cum am spus cu solutia clasica, 2.3 amplicatoare in cascada fiecare cu reactia sa fara amplificari prea mari in putere pe modul. Pentru puteri foarte mari nu se justifca o calitate deosebita, pentru 10 w am reusit sa obtin unul care debiteaza puterea nominala la 1 Mhz. Totusi ca si calitate cele cu tuburi sunt mai bune, dar sunt probleme cu cuplarea etajelor intre ele si cu difuzoarele, totusi este unul din copilaria mea care mi-a placut. si nu se justica puteri mai mari decat pentru uz profesional concerte de muzica simfonica sau opera. Editat Aprilie 11, 2017 de cavit Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 11, 2017 Partajează Postat Aprilie 11, 2017 Sa ramanem totusi la armonici.... zic... Link spre comentariu
ex.escu Postat Aprilie 11, 2017 Partajează Postat Aprilie 11, 2017 Un interviu care citit cu atentie (cel putin paginile 3,4) poate lamuri unele din problemele incriminate. JCinterview.pdf 2 Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 11, 2017 Partajează Postat Aprilie 11, 2017 THD este expresia neliaritatii, orice raspuns neliniar introduce distorsiuni armonice, problema este ca ele se generaza la nivelul fiecarui etaj si se propaga la iesire, cele mai de jos sunt reduse prin efectul de liniarizare al buclei de reactie, daca amplificatorul este rapid poate compensa neliniaritati deasupra benzii audio dar totusi cele de frecventa mare ramin, eventual pot fi filtrate. Problema instabilitatii e de alta natura, se datoreaza inchiderii unei bucle de reactie peste un numar de etaje mai mare ca 2, fara o compensare sau cu o compensare insuficienta si se manifeste prin supracresteri si oscilatii fenomenul de ringing. Exemplu am avut unul aceesi topologie ca cel care l-am prezentat. dar de 100w cu 2sc5198 si 2sa1941, astea sunt mai mari si mai lente si nu l-am compensat autooscila pe la 500 khz desi in audio nu am auzit nimic ardea difurile de inalte doar cu osciloscopul am vazut si l-am compensat foreward. O proba simpla care o puteti face este, proba intermodulatiei, care arata cat de liniar este un amplificator, bagati un semnal din doua tonuri sinusoidale, unul in joase si unul ultrasonic si faceti o analiza Fourier a semnalului de la iesire in mod ideal trebuie sa aveti doar cele doua frecvente care le introduceti, masura in care apar si altele este masura neliniaritatii. Un mod rudimentar al acestui test este testul auditie, cu semnal ultrasonic supraadaugat in functie de banda amplificatorului se poate folosi 100-500 khz, eu am folosit 500, daca liniaritatea este buna nu trebuie sa simtiti o diferenta intre auditia cu si fara semnal supraadugat. Si iata si un alt test inedit am construit cu un astfel de amplificator un oscilator in punte Meacham cu un cuart de 500 khz cu acg pe fotorezistor sa fie liniar, aprindea un bec de 3w la iesire si un prieten radioamator a incercat sa prinda armonica 3 cu statia cu antena in camera si nu a reusit. Link spre comentariu
Cortex Postat Septembrie 2, 2017 Partajează Postat Septembrie 2, 2017 Sper ca nu se opreste aici topicul, ar fi pacat. Ieri ma jucam cu un amp ( tda7377 ) cu iesire prin condensator, l-am pus in mod bridge si am ramas uimit cat de nasol suna fata de iesirea prin condensator , care o fi misteru ? Link spre comentariu
lukeme Postat Septembrie 3, 2017 Partajează Postat Septembrie 3, 2017 In modul bridge, amplificarea in tensiune e de 2 ori mai mare. E posibil ca acum semnalul de intrare maxim sa fie prea mare, de aici distorsiuni mai mari la putere de iesire mare. Link spre comentariu
Cortex Postat Septembrie 3, 2017 Partajează Postat Septembrie 3, 2017 Nu, nu e vorba de putere/intrare semnal, ma refer strict la calitatea sunetului, asimetric pur si simplu suna foarte placut fata de bridge Link spre comentariu
claw Postat Septembrie 3, 2017 Partajează Postat Septembrie 3, 2017 Am făcut câteva module cu TDA-ul respectiv atât în punte cât și cu ieșire prin condensator. Eu nu am observat vreo diferența între cele doua conexiuni vis a vis de calitatea sunetului, doar în ceea ce privește puterea de ieșire. Și eu am observat(sau asa mi s-a părut) ca amplifurile cu ieșire prin condensator se apropie mai mult de Hi-fi decât celelalte. Ultima data am ascultat un CI TDA1520AQ care suna bestial pe înalte, mediile erau la locul lor și bass-ul ok. Mai nasol la frecvențe foarte joase... Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 3, 2017 Partajează Postat Septembrie 3, 2017 Cortex, in configuratia simpla, ai probat pe o singura iesire, pe 2 sau pe toate 4 ? Link spre comentariu
Cortex Postat Septembrie 3, 2017 Partajează Postat Septembrie 3, 2017 Stereo ( pe iesiri front cum ar veni) si porma l-am pus in bridge, front devine un canal si rear al 2lea canal, a fost o simpla joaca, nu ma omor cu integratele..dar ca idee, am ramas surprins de diferenta de sunet, greu de explicat..nu stiu..ma gandesc ca acel condensator creeaza un nivel mai ridicat la tensiuna pozitiva pe difuzor, sau invers ? Si de aici acel efect placut. Dar nu e singuru amplificator la care am sesizat acest lucru ( ma refer la cele asimetrice Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 3, 2017 Partajează Postat Septembrie 3, 2017 2 dintre amplificatoarele interne au intrarea pe IN+ si 2 pe IN-, de asta intrebasem. Link spre comentariu
lukeme Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 Un articol interesant de la Pass Labs: Audio distortion and feedback https://www.passlabs.com/press/audio-distortion-and-feedback 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum