sk24bpo Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Din start ai H2 la schema cu diferential pt ca nu ai rezistente in emitoarele diferentialului. Mai departe modifici R3 asa incat sa ai curenti statici de valori cat mai diferite in cele doua ramuri ale etajului de intrare. De ce sa realizezi modificarile pe etajul de intrare ? Pentru a nu fi deranjat de reactia negativa. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Fiind proiect didactic, ca sa pot vedea mai bine armonicile am nevoie de distorsiuni mai pronuntate. Cum maresc distorsiunile (la semnal mic) in schema Tiger? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Toata joaca asta sincer nu stiu daca aduce ceva bun cata vreme nu vizualizezi distributia rezultata. Apoi mai intra si reglarea bias-ului in joc, plus alte multe mecanisme prin care se creaza distorsiunile. Inclusiv o mufa de intrare RCA, daca-i o chinezarie te poti trezi cu niste distorsiuni si de 0,1%. Este destul de greu sa "creezi" si sa mentii un sunet aparte. Chiar daca eu unul ma consider audiofil, recunosc ca sunt pe stilul vechi in care doar cifrele conteaza. Nu sunt pasionat sa umblu la "mixer" pentru a coafa sunetul. Fiind proiect didactic, ca sa pot vedea mai bine armonicile am nevoie de distorsiuni mai pronuntate. Cum maresc distorsiunile (la semnal mic) in schema Tiger? Pai ma repet: tocmai pentru a genera distorsiuni mai mari, neatinse de reactia negativa globala, modificarile se fac in etajul de intrare. 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Spre seara (aici) o sa fac niste teste. Intrebarile nu sunt ca sa ramana vorbe pe un topic. O sa vizualizez si vizual, dar si sonor. O sa revin cu descoperirile si eventualele intrebari dupa teste. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Cauta sschemele de la Akai am 2800 sau 2600 Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 (editat) plus alte multe mecanisme prin care se creaza distorsiunile. Inclusiv o mufa de intrare RCA, daca-i o chinezarie te poti trezi cu niste distorsiuni si de 0,1%. Nu e chiar offtopic, așa că mă văd pus în situația ca, de data asta, eu să cer niște lamuriri (scuze @thunderer că intru pe topicul tău) Pe traseul de semnal mic, presupunem o intare de linie standard de 47kΩ, și un semnal standard de 1V, o rezistența de contact de câțiva mΩ e generatoare de distorsiuni? Editat Aprilie 9, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Zgomotul termic al rezistentei respective se suprapune peste semnalul util , deci este considerat distorsiune . Sau nu ? Probabil că există și alte mecanisme de producere a distorsiunilor ... Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 (editat) Cam ce nivel ar trebui să aibă zgomotul termic al unei rezistențe de câțiva mΩ,m (la o intrare de 47kΩ!), ca să se poata lua în considerare în cazul unui semnal de 1V, așa cum am mai spus (și care, de regulă , este cazul comun)? LE Asteptam totuși răspunsul celui ce a făcut afirmația respectivă. Editat Aprilie 9, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
clausnc Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Idei de acum 40 de ani. Etajul EC degenerat da spectrul de armonici, Nu stiu daca au urmarit acest aspect sau doar ridicarea semnalului de la 150mv la 600mv si adaptarea de impedanta. Varianta fara etajul EC degenerat. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Mufele chinezesti au fier in ele...sunt dezastru. Am patit-o de 2...3 ori. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Va rog, ramaneti la ceea ce este in interiorul amplificatorului (schema doar). Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Cam ce nivel ar trebui să aibă zgomotul termic al unei rezistențe de câțiva mΩ,m (la o intrare de 47kΩ!), ca să se poata lua în considerare în cazul unui semnal de 1V, așa cum am mai spus (și care, de regulă , este cazul comun)? LE Asteptam totuși răspunsul celui ce a făcut afirmația respectivă. Probabil ca afecteaza a patra cifra dupa virgula si urmatoarele ... Link spre comentariu
clausnc Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Simularea e doar cu titlu informativ pentru ca nu am caracteristicile tranzistorilor folositi. Sigur s-a facut o negociere a sunetului si in etajul VAS push-pull si rezultatul simularii fara EC nu e concludent. Curentul prin tranzistorii din VAS e un raport de 1:3 si asta din cauza factorilor beta care ar trebui sa aiba acelasi raport de 1:3 pentru echilibru perfect (ceva normal daca se tine seama de faptul ca tranzistorii de medie putere au beta mai mic decat cei de mica putere) Si un comentariu general pe marginea subiectului. Din pacate boxele genereza si ele un spectru de distorsiuni , mult mai mari si imposibil de minimizat. Daca ne referim la cutii clasice , forma acesteia va genera cu darnicie armonice impare. Deci sarguina de a face un amplificator superliniar cu distorsiuni cat mai mici e o cauza pierduta . Sunt firme care ofera solutii complete (naim de ex.) , iar cei din spatele lor stiu exact ce fac. (a se vedea debalansarea etajului diferential din naim). Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Nu , cred este o manipulare placuta urechilor ,doar pentru unii ! De ce ? Raspunsul il ofera psihoacustica : un amplificator trebuie sa ramana un amplificator , nu un instrument muzical , care creaza "sunete " , in genul amplificatoarelor pe lampi . Prefer un amplificator cat mai neutru . Nu stiu cum sa realizez un asemenea amplificator , fara amprenta acustica , de fapt cu o amprenta acustica cat mai mica . Dar imi doresc ! 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Teste numai cu condensatorul sugerat de Victor. Schema originala (2.47Vrms pe 6R). FFT la 20mV/div si 1.25kHz/div. Am pozitionat cursorul alb exact in centrul fundamentalei de 1kHz, cel bej la 4/5 subdiviziuni (din 1250Hz, deci 1000Hz). Pe ecran vad deltaX = 160us = 6250Hz (nu pricep de ce). Schema originala: FFT-ul nu vede armonici importante sub 4kHz. Nu am comparat nivelurile. Cu un condesator de 220n: FFT-ul vede H2 la 160mV (mai bine de 10% comparat cu fundamentala). H3 la 70mV, samd. Cu un condensator de 3n3: FFT-ul nu vede H2, dar H3 este la 50mV, nu scade prea mult comparat cu 220n, insa se aproprie de comportamentul schemei originale. Urmeaza sa dezechilibram diferentialul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum