Vizitator donny90 Postat Aprilie 8, 2017 Partajează Postat Aprilie 8, 2017 Salut. Sunt nou pe forum si nu am gasit sectia dedicata acestei intrebari. Asa ca rog adminul sa mute topicul in sectia corespunzatoare daca contravine acestei rubrici. Am nevoie de o statie de lipit pentru uz personal. Am de facut mici proiecte. Doresc sa achizitionez o statie de lipit insa am nevoie de sfat cam ce as putea sa iau in limita a 200 lei. Link spre comentariu
mircea888 Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Salut! Ar trebui sa specifici cu ce tipuri de componente ai de gand sa lucrezi, adica THT si componente mari sau SMD. Cele mai ieftine, asta nu inseamna ca sunt neaparat proaste, ar fi statiile chinezesti Gordak, vezi modelul 936 (doar letcon) sau 952(daca vrei si aer cald). Erau destul de bune Gordak, nu mai stiu cum sunt acum, Te mai poti uita la Solomon, gasesti si la TME dar sunt mai scumpe. Parererea mea personala este sa incepi cu Gordak 936 dar sa-ti iei cumperi in plus un varf tip dalta, asta ca sa poti face si lipituri foarte mari. Varful original este bun dar uneori prea subtire pentru THT. La Gordak sunt compatibile varfurile Hakko, care sunt ieftine, ai putea sa iti iei mai multe tipuri de varfuri ca sa ai in functie de aplicatie. Totusi cel mai bine ar fi sa iti iei si ceva cu aer cald, o sa spui ca acum nu ai nevoie, dar pe viitor sigur o sa ai. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Total de acord, Caline, dar sunt sigur ca vorbesti de seriile vechi. Despre seriile noi pot eu sa garantez ca varful ascutit cu care vin este total inutilizabil pentru ca fludorul nu adera la suprafata lui. Este tipul denumit I si singura lui utilizare este pentru topit plastic. Daca iti trebuie lipituri asa fine, recomand modelul 2C sau chiar 1C asta din urma pentru SMDuri 0603 sau mai mici. In rest varful mare tip dalta se numeste 3,2D si este pentru uz general, lipituri mai mari THT etc. Cele mai bune varfuri sunt branduite Hakko (calitate si rezistenta la uzura), dar tot in China sunt produse, altele nu au brand - dar toate sunt compatibile Hakko si se potrivesc direct la letcoane facute de Yhua, Atten, Gordak, Aoyue, etc. In general sunt printre cele mai ieftine varfuri de calitate. Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Parererea mea personala este sa incepi cu Gordak 936 Este singura varianta acceptabila de statie de lipit termostatata pana in 200 lei(170 lei la un magazin de pe Maica Domnului). Atentie, ca exista si statii de lipit "imitatie", mai ieftine, dar acelea nu sunt decat pseudo-termostatate, de fapt "statia" e o cutie in care se afla un variator "de bec"+un letcon, o gluma de "statie"! Link spre comentariu
kinderu56 Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 daca iti place sa mesteresti de ce nu iti construiesti una ? de aici de pe forum cred ca sunt cel putin vro 10 modele Link spre comentariu
T.Sorin Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 (editat) Hey. De curand am dat peste acest video pe youtube, si am fost placut surprins sa vad concurenta pentru statiile de la renumitul producator WELL cu niste preturi in opinia mea cel putin, extrem de exagerate ( in banii aceia se poate mult mai bine la capitolul calitate ) ... si am dat peste asta gasiti aici schema electronica pentru cei ce doresc sa se uite : https://imgmgr.banggood.com/images/upload/2015/11/TS100/TS100%20V2.46%20Schematic%20Diagram%20V1.0%20.pdfce parere aveti ?O seara frumoasa. Editat Iunie 13, 2017 de T.Sorin Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 Absolut nici o legatura intre cele doua produse. Daca doresti staie de lipit este una, daca dorest all-inclusive este cu totul alta, plus alta speranta la utilitate, fiabilitate, functie. In plus niciodata sa nu cumperi o statie / letcon fara o sursa de varfuri bune / disponibile / pe care ti le permiti material... Asta pentru ca orice statie si letcon ai avea, fara varful potrivit ai dat banii de pomana. Ai sursa de astfel de varfuri pentru TS100? Daca faci cateva zeci/sute de lipituri pe an merge, daca insa faci numarul asta intr-o zi vei ajunge mult mai departe / confortabil / ieftin cu o statie Gordak. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 e plin de vârfuri de schimb pentru TS100 pe ebay, de la 7 la 10 usd bucata... acceptabil, dat fiind că par să fie, de fapt, vârfuri de JBC... şi aia numai firmă de praştii nu e...Universalule, că tot întrebai ce e aia "inerţie termică", vezi în primele minute ale filmuleţului ce e aia: unul din letcoane nu poate topi fludorul de pe terminalele condicului pentru că nu reuşeşte să stea încins continuu şi să încingă cum trebuie ŞI fludorul... şi nu mă pot împiedica să nu mă amuz copios: chiar mă gândeam că la câte staţii de lipit cu pic, atmega sau arduino există, cum de n-a făcut nimeni una cu STM32... uite una, nene!!! Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 Poate seamana cu JBC din avion... dar nu este! Cine a vazut o sectiune prin ambele vede diferente enorme. La JBC curentul la 24V este de 10A, adica puterea in conductie este 240W, si nu se topeste nimic. Desigur insa ca pentru cine mai mult lipeste decat dezlipeste si in special construieste, nu depaneaza nu este mare avantaj cu JBC, mai ales daca discutam si de costurile asociate. Dar un echipament modest ca un Gordak va fi suficient si foarte bun si fiabil. TSul ala este portabil, mic si poate pentru unii atragator ca aspect, si cam atat. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 De citit se citeste de la stanga la dreapta si de sus in jos. Daca tu ai tras concluzia asta, probabil ca citesti altfel, sau pe sarite, sau nu ai fost la cursuri de logica. Un JBC este un echipament ultra-steroidizat, cu reactii rapide si capabil de 240W output cand este necesar - ca o masina sport, intr-o lume unde singurul produs comparabil se numeste Metcal (care merge insa pe cu totul alt principiu) Un Gordak are teoretic puterea in conductie de 50W insa in realitate mai curand pe la 35-40W - nu este nici macar ca un Tico, este ca o masina din anii 60, cu motorul in spate - dar cu el iti faci treaba. Ce le vine unora greu sa inteleaga este insa ca Gordak si JBC au la baza functionarii exact acelas principiu, cu rezistenta si senzorul in interiorul varfului. Solutia Gordak (copiata de la Hakko), cu varfuri inlocuibile a fost insa imbunatatita cu solutia cu un cartridge care contine varf + rezistenta + senzor ceea ce permite un cuplaj termic mult mai bun prin eliminarea stratului de aer din jurul rezistentei. Cartridge-ul este o solutie global folosita, generatiile noi de Hakko fiind la fel (T12/T15) dar cei 70W de care sunt capabile sunt mult sub ce poate JBC. <Desigur ca cine citeste altfel acum a inteles esenta, ecuatia lui ManyStein: JBC = Hakko(Gordak)2 > Link spre comentariu
kinderu56 Postat Iunie 13, 2017 Partajează Postat Iunie 13, 2017 (editat) OK Editat Iunie 13, 2017 de kinderu56 Link spre comentariu
rosmarin Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 (editat) Intr-o lume actuala,atat de diversa si diferita normal sa existe dorinte pareri,idei si..cunostinte. Alunec un pic ca in ...general ii nevoie sa invatam si sa lipim,sa simtim temperatura vizual prin alunecarea fina a fludorului,sa stim cat sa tinem letconul pe locul cu pricina,s acordam igiena varfului de letcon. Hei in cate aplicatii(militare) cu ce ciocane de lipit am lucrat, cele populare putin spus,ce temperaturi erau afara sau in autostatie si se reusea sa facem lucrul.In concluzie zic ca se impune la "fineturi mari" si putina experienta in deservirea letconului.Altfel..vesnic vom fi nemultumiti si in cautare.De acord cu cele spuse de Dxx si trebuie tinut seama de experienta sa practica Parerea mea sincera si ma adresez colegului care cauta o statie de lipit pe aici pe forum, fara a flata pe cineva sa se orienteze spre statiile realizate cu pasiune de Dxx si cele ale lui "peace"NO sa fie in pierdere si se incadreaza in bugetul d 200 lei.Scuze ca m-am bagat in discutie Editat Iunie 14, 2017 de rosmarin Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 Un coleg m-a intrebat pe privat, poate sunt interesati si altii: Am zis clar aici, Gordak mi se pare o solutie ieftina si care acopera necesitatile cuiva care nu are nevoie sa dezlipeasca componente de pe o placa conceputa pentru drenaj termic. Sa dezlipesti un condensator de pe o MoBo de PC merge cu JBC (240W) dar daca pui acolo varful de la Gordak fludorul se solidifica instantaneu si nici nu se mai topeste. Deci - esti depanator - merita, ba chiar trebuie sa mergi pe Metcal sau JBC. Esti constructor si asta este si ocazional, atunci la un buget de 10 ori mai mic te descurci cu Gordak. Nu vrei statiile puse de tine in link, atunci gasesti similare dar si cu afisarea temperaturii, aici pe forum - nu mai continui ca nu fac reclama... In plus: despre problemele specifice Gordak chiar eu am tras alarma, vezi threadul respectiv. Apropos, ca nu ma pot abtine. Ce nu face Gordak, desi cineva sustine sus si tare aici pe forum: - nu merge la 12V decat daca astepti pana la prima lipitura peste 10 minute, apoi faci o mica lipitura si mai astepti alte 10 minute pana la urmatoarea, si tot asa. Asta pentru ca la 12V absoarbe maxim 10W - stand-by pe astfel de letcoane nu merita sa coboare temperatura cu mai mult de 50, maxim 75 grade sub cea utilizata pentru ca revenirea (recovery) ar dura si ea prea mult, nu doresti sa astepti zeci de secunde pana poti lipi. Deci daca de la 350 coboram la 300 este OK, dar pe aici se sustin mari aberatii, cu ceva mult sub 200... Ala este "sleep" in nici un caz "stand-by" dar unii au mari probleme sa diferentieze... Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 14, 2017 Partajează Postat Iunie 14, 2017 Vorbiti de diverse minere +statii ,dar daca nu ai virfuri de calitate degeaba ,am luat virfuri de la tehno si de pe MD in tipla de scria hakko pe ele si unele au tinut o zi ,sau inegrit,albastrit si nu mai tineau fludorul pe ele si de ce cu letcon Pensol SL30 si virfurile aferente lucrez de vo 3 ani la greu si sint foarte bune? cele de la IRON N m-au tinut cam 1an ,au pretul la jumatate ,iar cu virfuri de Weller magnastat am lucrat peste 10ani in aceleasi conditii ,adica burete celulozic umezit cu apa de la robinet si un burete de inox fin dar de vase ,eu nu stiu de ce Dxx face apologia lui gordak care este un mare stift ,oare fiindca vinde el statiile lui cu acest tip de letcon? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum