Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare LED E27 30w - arsa

Vizitator morpheus89

Postări Recomandate

Vizitator morpheus89

Buna,

Deschid acest topic cu urmatoarea intrebare: se mai poate repara sursa alimentare LED 30W?

Am utilizat acest bec LED cam 2 zile, apoi a murit. Nu mai ajunge alimentare la LED-uri.

Banuiesc ca problema ar fi la un driver, care nu l-am gasit nicaieri, pe el are inscriptia 72yl 4k4sf.

Mentionez ca am reusit sa masor tensiunea de alimentare inainte de a se arde, mai mult din curiozitate si avea 110V in sarcina.

Am atasat poze.

Multumesc

post-176668-0-05320400-1491570515_thumb.jpg

post-176668-0-23776300-1491570533_thumb.jpg

post-176668-0-25631400-1491570551_thumb.jpg

post-176668-0-63254500-1491570563_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

3

• mac01

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este o sursa SMPS-CC, adica cu iesire in curent constant.

Toate integratele astea chinezesti nu prea au documentatie, asta pentru ca nu sunt copiate ca cele mai multe dupa firme mari, sunt pur chinezesti - ca ai au curaj sa faca aproximatii la o astfel de tensiune (spune IC, nu driver ca aia este altceva la led).

Totusi unele merg OK, dar eu totdeauna le folosesc sub 50% din specificatii. Si fac paraziti RF in toti dracii...

Tinand cont de preturi nu merita, decat daca gasesti tot o sursa chinezeasca SMPS-CC care sa corespunda.

Si sa incapa in spatiul respectiv.

Stii si ce curent trecea prin leduri?

Daca chestia cu striatii este un radiator de metal (in speta aluminiu) atunci ai un bec mai bun ca media, insa atentie sa existe un circuit de racire corect executat, cu rezistente termice de contact minime.

Link spre comentariu
Vizitator morpheus89

Este o sursa SMPS-CC, adica cu iesire in curent constant.

Toate integratele astea chinezesti nu prea au documentatie, asta pentru ca nu sunt copiate ca cele mai multe dupa firme mari, sunt pur chinezesti - ca ai au curaj sa faca aproximatii la o astfel de tensiune (spune IC, nu driver ca aia este altceva la led).

Totusi unele merg OK, dar eu totdeauna le folosesc sub 50% din specificatii. Si fac paraziti RF in toti dracii...

Tinand cont de preturi nu merita, decat daca gasesti tot o sursa chinezeasca SMPS-CC care sa corespunda.

Si sa incapa in spatiul respectiv.

Stii si ce curent trecea prin leduri?

Daca chestia cu striatii este un radiator de metal (in speta aluminiu) atunci ai un bec mai bun ca media, insa atentie sa existe un circuit de racire corect executat, cu rezistente termice de contact minime.

Multumesc pentru raspuns!

Curentul care trecea prin LED-uri nu l-am masurat, din pacate...Totusi daca nu am valoarea curentului "mancat" nici nu stiu cu ce IC as putea inlocui, asa-i?

Da, chestia cu striatii este radiator aluminiu. Am o obisnuinta la toate becoledurile cumparate sa le desfac si sa refac conductia termica, aici nu se pune pb de racire, sunt ventilate corespunzator.

Am sa incerc totusi sa fac rost de alta sursa de alimentare, desi slabe sanse.

Multumesc, zi placuta !

Editat de morpheus89
Link spre comentariu

Se poate repara sursa aia...trebuia scoasa schema si gasit un integrat inlocuitor. Sunt multe drivere de leduri asemanatoare...difera doar notatia de pe ele. E ceva de munca dar se face...nu este de nereparat.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Eu ti-am oferit o solutie pe PM, dar vad ca nu ai citit...

Tinand cont ca ai radiatorul de aluminiu si zici ca poti sa te asiguri ca circuitul termic este corect / adica sa-l corectezi daca este gresit executat (din pacate caz probabil) - atunci probabil ca merita sa-l repari.

Daca vrei insa si CRI + randament bun probabilitatea maxima este ca sa meriote si inlocuirea ledurilor... banuiesc ca cele "originale" sunt de proasta calitate.

Spune-mi PCBul pe care sunt montate ledurile este MC-PCB, adica pe suport metalic? Daca da, un motiv in plus de a repara becul...

Link spre comentariu
Vizitator morpheus89

Da, am citit abia acum si PM-ul.

Cand l-am achizitionat nici nu erau stranse suruburile de la PCB, iar pasta termo era pusa cu varful acului. Cu siguranta led-urile originale sunt de proasta calitate, e achizitionat din Romania, importat direct din China.

Si da, este MC-PCB de aluminiu.

Multumesc.

Link spre comentariu

Mie imi pare ca daca ai suport pe Mc-PCB si un radiator deja sunt conditii bune in comparatie cu majoritatea becoledurilor disponibile, chiar daca este produs chinezesc. In sensul de a recuprea carcasa si racirea, defapt ceea ce este cel mai greu sa gasesti de calitate acceptabila.

Daca decizi sa-l repari eu propun sa faci asa:

- cumperi un smps/cc (cu sau fara reconfigurare catene, functie de curent/tensiune)

- schimbi ledurile cu ceva bun ca CRI si randament - eu as merge pe o putere net mai mica, probabil sun 10W bune, dar cu randament mare - posibil ca si pe la numai 6-7W sa ai flux luminos mai mare decat original...

- evident refaci temeinic rircuitul de racire.

Au becurile o cotatie de flux? Cat anume?

Link spre comentariu
Vizitator morpheus89

Nu zice nimic de flux luminos, doar culoarea temperaturii, anume 6000k.

Eu am achizitionat 3 astfel de becuri cu ~ 100 Ron, unul a cedat deocamdata, celelalte 2 functioneaza f bine si acum.

Exista vreo probabilitate sa se fi ars aceasta sursa a ledului din cauza ca a functionat in paralel cu alte 2 becuri economice? Sau sa ma astept sa se arda si celelalte 2?

Multumesc.

post-176668-0-66347600-1491916968_thumb.jpg

post-176668-0-00109700-1491916983_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări