M.Adrian Postat Aprilie 5, 2017 Partajează Postat Aprilie 5, 2017 (editat) Poate suna ciudat dar am mai facut asta o data, am pus o baterie de 9v in alimentarea unui aprinzator chinezesc de aragaz iar terminalele secundarului le-am legat la tubul fluorescent, doar ca am schimbat tranzistorii cu unii mai puternici. Acum as vrea sa fac iar un astfel de montaj dar nu mai gasesc aprinzator electric prin oras nicaieri. Am doar transformatorul de la vechiul montaj. Stie cineva care e schema circuitului? Am incercat sa fac un asa numit "Jeanna's light" dar nu imi iese bobinarea toroidului deloc, becul ori nu lumineaza deloc, ori doar se aprinde pe moment cand cuplez bateria. Am mai aflat ca unii au modificat circuitul de la cfl pentru alimentare la 9v dar detalii nu gasesc. Editat Aprilie 5, 2017 de M.Adrian Link spre comentariu
milo01miau Postat Aprilie 5, 2017 Partajează Postat Aprilie 5, 2017 Eu am testat candva asta : http://www.instructables.com/id/A-simple-low-voltage-inverter-for-fluorescent-lam/ Este functionala 100%. Spor. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 5, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2017 Nu am miez dinala si nici transformatoare de tipul ala prin piese, am aruncat acum o luna niste placi de alimentatoare care aveau asa ceva , n-aveam nevoie de ele atunci.. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 5, 2017 Partajează Postat Aprilie 5, 2017 Există scheme foarte simple de invertoare, cu un singur tranzistor și fără tor, doar o bară de ferită recuperată de la un radio vechi. Am făcut mai demult astfel de invertor și mergea cu tensiuni între 3 și 12V și tuburi de diverse puteri, până la 20W.Pentru început, caută un transformator mic de rețea, cu două secundare de 6V sau chiar 12V. Apoi faci schema de aici: https://www.repairfaq.org/sam/samschem.htm#schssi sau de aici: http://www.homemade-circuits.com/2011/12/simple-20-watt-tube-emergency-light.html Dacă vrei să faci schema cu traf pe bară de ferită recuperată de la radiouri, ai schema asta: http://www.simplecircuitdiagram.com/2010/08/07/12v-40watts-2x20watts-fluorescent-tube-lamp-inverter/ Vezi că toate înfășurările sunt pe aceeași bară, ordinea de bobinare fiind următoarea: primul se bobinează secundarul de 450spire, cu câte un strat de 90 spire și izolație între straturi.Apoi se izolează bine și se bobinează înfășurarea de colector de 58 spire.Se izolează din nou și se dă ultima înfășurare de 13 spire. La probe se schimbă între ele capetele bobinei de 13 spire dacă montajul nu oscilează.Tranzistorul poate fi un BD de orice tip NPN pentru lămpi de mică putere sau un 2N3055 sau orice NPN de putere dacă vrei să aprinzi tuburi de 20-40W.Tranzistorul se pune pe un radiator pentru răcire. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2017 Partajează Postat Aprilie 5, 2017 (editat) Eu am gasit cu 5( sau 10) lei un cfl la 12 v, 11w si cu mufa de bricheta auto si cu intrerupator pe fir. O perioada l-am ti ut ca iluminat de avarie pe un circuit la 12 v. Nu m-a dat pe spate. Era cam energofag. Il alimentam din baterie de 7ah. Am renuntal la el. Am modificat un bec cu led sa functioneze la 12 v. Am aceiasi lumina cu 2w consum. https://goo.gl/images/MOvilc Editat Aprilie 5, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 5, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2017 Cred ca o sa folosesc ideea dvs. Am un traf care scoate 6v. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 6, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2017 (editat) Dacă vrei să faci schema cu traf pe bară de ferită recuperată de la radiouri, ai schema asta: http://www.simplecircuitdiagram.com/2010/08/07/12v-40watts-2x20watts-fluorescent-tube-lamp-inverter/ Vezi că toate înfășurările sunt pe aceeași bară, ordinea de bobinare fiind următoarea: primul se bobinează secundarul de 450spire, cu câte un strat de 90 spire și izolație între straturi.Apoi se izolează bine și se bobinează înfășurarea de colector de 58 spire.Se izolează din nou și se dă ultima înfășurare de 13 spire. La probe se schimbă între ele capetele bobinei de 13 spire dacă montajul nu oscilează.Tranzistorul poate fi un BD de orice tip NPN pentru lămpi de mică putere sau un 2N3055 sau orice NPN de putere dacă vrei să aprinzi tuburi de 20-40W.Tranzistorul se pune pe un radiator pentru răcire. Daca as gasi un tor cu diametru mai mare si evident mai usor de bobinat ar fi aceeasi treaba presupun. Am facut montajul cu traf care are doua secundare de 6V doar ca e cam "badaran" (transformatorul) . Dupa am incercat cu bara de ferita si rezultatul a fost similar doar ca becul lumina putin mai slab, probabil bobinajul de incepator.. si as vrea sa mai fac unul dar nu mai am bara de ferita, in schimb pot sa fac rost de un tor mai mare. Editat Aprilie 6, 2017 de M.Adrian Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 7, 2017 Partajează Postat Aprilie 7, 2017 E mai greu de bobinat un tor, bara de ferită poți s-o prinzi într-o madrină de malșină de găurit și s-o rotești la turație mică. Vezi că luminozitatea, de fapt randamentul invertorului se poate regla din rezistența dintre plusul alimentării și baza tranzistorului. Un curent mai mare consumat de invertor reprezintă o frecvență de lucru mai mare și o luminozitate mai bună.... La fel de bine poți bobina chiar pe un miez recuperat de la becurile economice, e mai greu doar să demontezi cele două ,,E,,-uri,dar o poți face prin fierbere. Binențeles că spațiul mic nu permite decât sârmă foarte subțire și puteri mici pe astfel de miez, dar mai sunt și cele din surse ATX sau de orice fel în comutație......gem depozitele de fier vechi de astea și nu le vrea nimeni, că e cupru puțin în ele.... Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 7, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2017 Eu am bobinat bara de ferita la mana sa fiu mai sigur ca pun spira langa spira. Link spre comentariu
vio2007 Postat Aprilie 7, 2017 Partajează Postat Aprilie 7, 2017 Mai pot fi folosite miezuri de transformatoare de linii de la tv-monitoare,bobine tip oala. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 7, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2017 Cred ca am pe la tara niste placi de tv cu trafuri de linii, nu m-am gandit la ele. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Aprilie 7, 2017 Partajează Postat Aprilie 7, 2017 Cele mai bune sunt de la traf-urile recuperate de la tv-urile alb negru(autohtone) Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 7, 2017 Partajează Postat Aprilie 7, 2017 (editat) Dar cu transformator de bec economic? http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=658 Editat Aprilie 7, 2017 de miron1947 Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 7, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2017 Cele mai bune sunt de la traf-urile recuperate de la tv-urile alb negru(autohtone) Pai si folosesc doar miezul de ferita pentru bobinaj sau trebuie sa folosesc traful in sine? Nu prea stiu configuratiile pinilor de la transformatoarele de linii. Dar cu transformator de bec economic? http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=658 Va referiti la transformatorul de pe circuitul becului? La becul pe care il am e mai mic decat in imagine. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Aprilie 7, 2017 Partajează Postat Aprilie 7, 2017 (editat) Cele mai bune sunt de la traf-urile recuperate de la tv-urile alb negru(autohtone) De ce? Cu ce sunt mai bune decât miezurile transformatoarelor FIT cu triplor sau diode incorporate din tv-urile color din aceeași perioadă? Dar vreau un răspuns concret având o bază științifică, nu păreri bazate pe studiul traiectoriei planetei Venus. Nu de alta dar mai am o ladă de astfel de traf-uri de ITT-uri, Salore, TFK-uri, Grundig-uri și Philips-uri (K12, K35, K40) etc, din perioada recondiționărilor și chiar vreau să testez diferența față ce cele de tv-an românești, în conformitate cu concluziile domniei voastre, adică aștept descrierea metodelor de experimentare care vor naște respectivele concluzii. Editat Aprilie 7, 2017 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum