Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comutator VGA

Vizitator FlorinBucuresti

Postări Recomandate

Salutare. Iata ce imi propun: realizare unui comutator video care sa permita selectia unui placi video (din doua) pentru a trimite mai departe semnalul catre un singur monitor. Deci: 2 placi video si un singur monitor. La ce m-am gandit: folosesc niste multiplexoare analogice de tipul TS5V330 plus un flip-flop si niste leduri.Probleme: 1. Am observat ca fiecare pin R G B are masa lui. Oare se intampla ceva rau daca leg cele 3 GND-uri cu GND-ul principal?2. Nu imi dau seama ce e cu pinul 9 din mufa VGA. Din ce am gasit pe net pare a fi un pin de alimentare 5V, 400mA. Oare ce ar trebui sa se intampe cu el, ca doar nu o sa il trec si pe el prin multiplexor.3. Problema alimentarii. In principiu, circuitul nu va consuma mult, si cu toate acestea, de unde voi lua 5V pentru alimentare? Daca intr-adevar acel pin 9 ar fi un pin de alimentare, atunci problema ar fi rezolvata. O alta solutie ar fi sa folosesc un port USB doar pentru alimentare. Iar o a treia solutie (cea mai sigura) un alimentator separat.Astept solutii/indicatii. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

7

• MiniTehnicus

4

• zal

2

eu deocamdată meditez la un adaptor VGAtoSCART... aşa că am cam aceleaşi probleme cu alimentarea...aş spune că mai degraba apelezi la o baterie de 9 volţi, iar montajul îl alimentezi prin intermediul unui stabilizator... cu 3 terminale sau discret, cum preferi. asta pentru că e posibil ca un alimentator separat să-ţi mai facă nişte probleme în plus... (eu la o baterie am să recurg până la urmă...)pinul 9 din VGA... depinde de placa video... unele îl folosesc pentru altceva, aşa că mai bine îl laşi în aer... (ati allinwonder şi matroxurile dualhead le folosesc sigur, altele, nu ştiu...)nu bag mâna în foc, dar e posibil să faci nişte bucle de masă de toată frumuseţea legând GND-urile semnalelor de culoare la masa generală...

Link spre comentariu

Sau poti folosi un comutator rotativ.Se folosesc pentru comutarea unei imprimante la doua calculatoare si avantajul este ca ai si cutia.

Link spre comentariu

nu bag mâna în foc, dar e posibil să faci nişte bucle de masă de toată frumuseţea legând GND-urile semnalelor de culoare la masa generală...

Si atunci care ar fi solutia?
Link spre comentariu

4066.cascadandu-le convenabil, poti obtine comutatorul dorit, ba mai mult chiar, poate fi one button switch!!!(la capodimonte costa cam 5 bani bucata... 20 de bucati sunt arhisuficiente pentru un comutator... ba chiar poti face 2 sau 3 exemplare!!! )

Link spre comentariu

4066.

Ceea ce am inteles eu cautand pe net este ca VGA-ul utilizeaza un clock de 135MHz la rezolutia de 1280x1024, iar CD4066 are o banda de 40MHz. Nu sunt sigur ca am inteles eu corect. Daca poate cineva sa ma lamureasca i-as fi recunoscator.
Link spre comentariu

Deci: 2 placi video si un singur monitor. La ce m-am gandit: folosesc niste multiplexoare analogice de tipul TS5V330 plus un flip-flop si niste leduri.

Sau cumperi un KVM cu 4 canale si poti lega 4 iesiri de placa video la un singur monitor, in plus poti face comutarea din butoanele KVM-ului sau de la tastatura.
Link spre comentariu

Ceea ce am eu de facut este un proiect (cu realizare practica) pentru facultate (Automatica si Calculatoare, anul III). Asa ca daca e cineva care chiar poate sa imi raspunda la intrebarile de mai sus, ar fi minunat.

Link spre comentariu

N-ai spus ca vrei neaparat sa construiesti ceva.1. Depinde mult de distanta si tipul cablurilor, de adaptarea corecta a impedantelor si mai ales daca faci sau nu bucle de masa. Incearca fara si vezi in cazul tau cum iese. S-ar putea sa ai surprize daca schimbi monitorul, placile video sau cablurile de lagatura intre ele. Recomandat e sa ai masa separata la fiecare. Cu ce te deranjeaza masa, ca doar nu o multiplexezi, iar cablurile VGA au masa separata, indiferent ca vrei sau nu.2. Este pin de alimentare dar optional, pentru placile cu DDC1 (in zilele noastre nu cred sa se mai produca placi fara DDC1, dar daca intalnesti o vechitura...) Am impresia ca fara el placa video nu poate citi tipul monitorului. Il treci sau nu prin multiplexor, e alegerea ta. Daca nu ai nevoie de DDC1 sigur nu multiplexezi pinul 9."VGA DDC1DDC1 allows the monitor to tell it’s parameters to the computer. The following VGA card connector pins have to be changed to allow DDC1 functions: VGA pin new function 9 Optional +5V output from graphics card"3. Ultimile 2 solutiile sunt viabile, cu prima mergi la noroc.

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Vin cu urmatoarele precizari: montajul va functiona in mare parte a timpului conectat pe prima intrare (computer). A doua intrare va fi folosita ocazional pentru conectarea unor placi de dezvoltare cu FPGA-uri. Monitoarele sunt Fujitsu Siemens LCD 17". E nevoie ca montajul sa fie cat mai transparent, deci banuiesc ca trebuie sa fac ceva si cu pinul 9. O sa incerc sa revin joi cu o posibila schema. Multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

4066.

Ceea ce am inteles eu cautand pe net este ca VGA-ul utilizeaza un clock de 135MHz la rezolutia de 1280x1024, iar CD4066 are o banda de 40MHz. Nu sunt sigur ca am inteles eu corect. Daca poate cineva sa ma lamureasca i-as fi recunoscator.

asta mi-a scăpat din vedere... :axe:

am văzut abia după ce-am postat ce scria despre frecvenţa maximă.

oricum, ceva de genul ăla ar fi cel mai simplu de făcut... doar să existe comutatoare care să lucreze la frecvenţe aşa mari (aş spune că există, numai să aibă un preţ accesibil, şi să se găsească, sau măcar să poţi comanda şi din românia...)

Link spre comentariu

doar să existe comutatoare care să lucreze la frecvenţe aşa mari (aş spune că există, numai să aibă un preţ accesibil, şi să se găsească, sau măcar să poţi comanda şi din românia...)

Sau cumperi un KVM si refolosesti piesele din el. Ca un shortcut, pur si simplu scoti componentele si le plantezi pe alt cablaj si gata proiectul! :snakeman: :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:
Link spre comentariu

Tinand cont de faptul ca pinul 9 este cu siguranta un pin de alimentare ptr placile care vor fi folosite, ce metoda de rutare sa folosesc, ca doar nu pot sa il trec prin multiplexor (Nu suporta curent mare pe iesire)?

Link spre comentariu

Eu as pune pe iesire o sursa de tensiune comandata (doar ON/OFF). Daca intrarea selectata are +5V atunci dau drumul la sursa, altfel nu. Dar asta numai daca vrei sa fi mai catolic decat papa.De cate ori proiectez ceva am si eu aceeasi problema, oscilez intre soricelul gri si elefantul roz. :smt003 Tu poti alege ce vrei, eu as incerca intai asa:Intrari cu mufe cu pini de masa separati. Pinii de masa sunt legati impreuna (de la intrare, dar fiecare cu culoare lui: toate mesele R legate impreuna, si asa mai departe, pe urma as merge cu mesele distincte catre monitor). Firele calde (R, G, B si Sync) le-as multiplexa si gata. Banuiesc eu ca nu te intereseaza sa detecteze placa video ce tip de monitor ai si ce frecvente de refresh suporta monitorul (adica nu te intereseaza DDC). Revin (obsesiv) la ideea anterioara, trage cu ochiul la ce fac profesionistii, adica fa rost de un KVM si vezi cum e facut si cu ce comutatoare video, etc.Fa ca mai sus, daca nu iese cum vrei macar ai pe cine injura! :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu

o idee (numai o idee, nu daţi cu paru'!!!): 4066 comanda nişte tranzistoare de comutaţie care fac treaba cea mai grea...sau o schemă 100% tranzistorizată...o să dureze, o să fie complicată... dar o să pară că ai ceva idee de meserie!! :yawinkle:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări