Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se lipesc mosfetii fara sa-i arzi ?

Blacksmith

Postări Recomandate

Am editat ca sa spun ca desigur, pe timpul lipirii terminalele erau scc. cu un firisor de lita. Asta e clar, dar nu se foloseau nici un fel de alte impamintari, bratari sau asemenea.

Cât timp era cu "chilotii" pe el, nu avea cum sa se defecteze. Dar odata conctat în circuit si deschilotat era foarte sensibil. Noi primeam ROs-urile în vrac, în cutii precum cele de conserve, fara protectie si le puneam noi scurtcircuitoare dupa selectare.

RDG-istii aveau niste MOS-uri duble în carcasa MT48 iar peste carcasa aveau un scurtcircuitor din bronz ce-l dadeai jos abia înainte de punerea sub tensiune a montajului.

Nu detin asemenea scule speciale.

Iei un creion de tensiune nemodificat. Îi scula de baza (câteodata si unica) a oricarui electrician.

Scula modificata sau "beculetul" cu rezistor de numai 1-2k sa nu-l folosesti niciodata la cautarea fazei la priza!

Editat de franzm
Link spre comentariu

E cu 1-2 lei, se gaseste pe toate drumurile. Treaba aia o poti verifica si cu multimetrul. Il dai pe mA sau pe uA, pui o sonda pe pistol sau letcon si degetele pe cealalta. Creionul ala, asa ca indiciu, cand il bagi in priza se aprinde la cativa mA. Eu am masurat odata, eram curios. Nu mai retin valoarea. Mie nu imi place scula aia.(poti testa si pe tensiune alternativa, asa nu am facut) PS: experiment periculos. Daca pistolul/letconul pune la masa, o poti mierli.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pana ieri am crezut ca am ars 2. Dar m-am inselat. Erau mosfeti "depletion mode" iar eu masuram drena-sursa si imi dadea scurt, apoi am aflat ca mosfetii astia sint complet deschis cu 0V in poarta si ca trebuie sa le dai tensiune negativa ca sa-i inchizi. :rade:

In schimb am ars la lipire o groaza de FET-uri BF245, BF256 cand eram tanar si faceam VFO-uri pentru transceiver. Deci masurile de protectie ESD la lipire raman valabile in continuare... cel putin pentru FET-uri.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nici eu n-am reusit sa ard nici un mosfet pana acum doar lipindu-l, si am tot lipit la mosfeti de nu le mai stiu numarul...

Acuma, nu zic ca nu ar trebui tinut cont de protectia aia, dar nici nu trebui sa disperam pe tema asta.

Link spre comentariu

Pai cine dispera ? Vreau doar sa stiu ce trebuie facut. Din pacate nu mi-e clar nici acum. Dar lasa, asta e, eu sint de vina ca nu inteleg.

Link spre comentariu

Dudi, ce descrii tu in postul 35 e tipic canalului P, nu neaparat celui depletion mode.

Ceea ce ai remarcat la depletion, si eu de asemenea, cu ajutorul lui Radu era ca ala conducea un pic "blocat" fiind.

Nici eu n-am ars mosfeti. Si am lipit numai SMT-uri. Cei mai mici fiind in capsula SON3x3. Eu cred ca, in principal, mosfetii si nu numai sunt arsi din motive termice. Abuzati termic la lipire.

Totul e bine cand se termina cu bine.

Link spre comentariu

Majoritatea MOS-FET-urilor moderni au acum inclusa un fel de protectie ESD si cit timp tensiunea ESD nu este foarte mare rezista cu succes.

Nu la fel sta treaba cind vorbim de tranzistorii MOS de semnal mic, de MOS-uri folosite ca repetoare pt obtinerea unor impedante de intrare de ordinul GIGA sau TERA ohmilor.. sau chiar si unele MOS-uri dubla poarta folosite la intrarea in tunere.

Oricum, in general componentele (nu numai MOS-urile) cind sint "lovite" de o descacare ESD nu se defecteaza catastrofal decit rar, de obicei li se degradeaza performantele, lucru destul de greu de verificat chiar si in laborator - nu mai zic acasa - si de asta majoritatea persoanelor nu-si dau seama cind au defectat componentele.....si tot de aia pt multi nici nu exista pericolul ESD.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Dl SSB, iar ne-ati zis-o. Elegant, ca sa nu ne simtim prea prost. Stiu ca nu era intentia, dar preferam sa fim menajati.

Noi astia fara acces la scule avem o metoda simpla: daca merge nu e stricat.

Link spre comentariu

Imi cer scuze daca am suparat pe cineva dar asta am constat eu in decursul anilor......am ars si eu citeva tranzistoare si integrate, la unele nici nu mi-am dat seama la inceput ce s-a intimplat....

cine poate masura factorul de zgomot la un tranzistor?

eu de exemplu nu pot nici chiar cu aparatele de la servici (poate nu stiu eu cum) dar de cele mai multe ori in cazul tranzistoarelor MOS de semnal mic daca nu sint manevrate tinind cont de protectia antistatica le creste zgomotul intr-o masura mai mare sau mai mica. daca alterarea este majora poate fi sesizata si la ureche daca este vorba de un echipament audio.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Si tranzistoarele bipolare de zgomot mic sunt afectate de descarcari electrostatice. Le creste mult zgomotul. În rest merg aproape normal. Doar în regimuri de functionare mai "exotice" (de ex în avalansa) se vede diferenta.

No, ca fu altu mai rapid.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Dl SSB, iar ne-ati zis-o. Elegant, ca sa nu ne simtim prea prost. Stiu ca nu era intentia, dar preferam sa fim menajati.

Noi astia fara acces la scule avem o metoda simpla: daca merge nu e stricat.

Deci o masina care se poate deplasa - misca nu este stricata ?!? chiar daca nu trece de 30Km/h ?!?

PS:

ai dreptate am observat si eu ca la tranzistoarele cu care "ma jucam" mai mult pina sa le plantez definitiv intr-o placa le crestea zgomotul.

de asta final eu preferal sa pun pe placi tranzistoare proaspat scoase din plicuri/cutii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări