Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IC in comutatie de la 5V la 12V ~250mA


Vizitator BlueLightning

Postări Recomandate

Vizitator BlueLightning

Salut.Caut un montaj cat mai simplu cu putinta pentru a alimenta niste ventilatoare la 12V pentru switch-urile cu management. Deoarece sursele din switch-uri au maxim 5V, imi trebui o sursa in comutatie de la 5V la 12V sau chiar variabil, sa pot micsora/mari turatia ventilatoarelor.Am gasit cateva IC-uri, dar la unul din switch-uri am un ventilator mare, care consuma pana la 280mA, restul nu depasesc 60mA.Ce imi recomandati? Dupa cum am spus, doresc sa am un montaj cat mai simplu posibil sa pot sa integrez in switch usor, chiar daca trebuie sa folosesc 2-3 IC-uri pentru fiecare ventilator in parte. (1x IC de 300mA pentru ventilatorul mare si 1xIC de 200mA pt cele doua ventilatoare mici)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    3

  • Laci

    3

  • MifTy

    2

  • ghimpe--

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator BlueLightning

Poti folosi MC34063, poti sa pui un tranzistor extern, si asa ai obtii un curent mai mare, in pdf-ul lui gasesti scheme

Ok, merci pentru informatie. M-am uitat peste PDF, am gasit schema de STEP-UP CONVERTOR + TRANZISTOR, dar fara valori.Sa zicem ca unele valori le pot prelua din schema simpla, dar cum calculez valorile rezistentelor pentru un IN de 5V si un OUT de 12V? Nu prea vad formule.O alta intrebare: se gaseste usor in comert sau trebuie pe comanda? (nu am mai lucrat cu IC-uri in comutatie si de aceea intreb)
Link spre comentariu

Uita-te in pdf-ul atasat, trebuia sa cauti un pdf in care sunt si formule:)De gasit gasesti IC-ul ca este raspandit, si iefitn cam 2RON, de ex. la conexelextronic sau capodimonte

Link spre comentariu
Vizitator BlueLightning

Merci. Am gasit si formulele.Ce nelamuriri am:1. in schemele de STEP-UP cu tranzistor pini de la comparator, tensiunea de referinta si oscilator se lega identic ca la schema fara tranzistor? (nu de alta dar sa nu iasa cu fum si artificii chiar din prima :smt003 )2. pentru a calcula ton/toff am nevoie de Vf si Vsat.Vsat conform datelor tehnice difera in functie de cum conectezi pini 1 si 8, in cazul asta vad ca s-ar incadra in prima varianta, adica Vsat=1.0VVf este cumva caderea de tensiune pe dioda de redresare? Adica ~0.7V3. pentru calculul lui Co am nevoie de Vripple(pp) care din documentatie are doua valori : cu sau fara filtru optinal. Dar valorile acelea sunt pentru Vin=12V si Iout=175mA.Merci frumos si sper sa ma lamuresti cu nelamuririle pe care le am.

Link spre comentariu

In primul rand tot ce intrebi este sub tabelul cu formule, Vf, daca folosesti dioda schottky(care este si recomandat) o sa fie sub 0.6, dar trebuie sa te uiti in datasheet-ul lui, sunt niste grafici, I/Vf, cu cat curent ce trece prin el cu atat mai mare este Vf.Ptr. inductanta, sa reziste cel putin la curentul dorit, cel mai bine sa fie mai mare, ptr ca ai si un riplu de curent care se suprapune pe curentul DC, on orice caz trebuie sa eviti saturarea lui!, de ex. vrei 100mA, pui o inductanta care curentul de saturare este min.120mA.Vripple(pp) il alegi tu, in functie de ce vrei sa alimentezi.

Link spre comentariu
Vizitator BlueLightning

Merci, am vazut. Am reusit sa fac calculele. Sper sa fie si bine. Nu stiam exact ce si cum cu VF-ul ala. Acum m-am lamurit. Poti sa-mi recomanzi o dioda Schottky care se gaseste usor si ce tranzistor sa folosesc? In PDF au folosit 1N5819. Teoretic cam orice tranzistor de 1A care poate urca pana in 100kHz ar trebui sa tina.Maine ma duc sa-mi iau piesele si sa incerc. Am vazut la ECAS inductante de diferite valori. Dar ca sa scap mai repede sper sa gasesc si la cei de pe Lizeanu.

Link spre comentariu
Vizitator BlueLightning

uite o idee de om leneş: de ce nu cauţi pur şi simplu ventilatoare miniatură de 5 volţi???

Pentru ca daca s-ar gasi usor si la un pret accesibil si supersilentioase, ar fi o posibilitate. Dar din moment ce nu am gasit nici pe la magazinele de electronice si nici pe la magazinele de PC-uri, trb sa fac acest montaj.La cele 12V exista o mare varietate de modele. Asa ca prefer varianta cu DC-DC step-up. Nu am mai realizat asa ceva pana acum si de aceea pun intrebari. Timp nu prea am, iar la faza cu : ce dioda/tranzistor imi recomanzi, am intrebat pur si simplu pentru a gasi mai repede piesele necesare.Ca sa nu-ti spun ca pentru un controller de motor pas-cu-pas am cautat un tip de dioda Schottky la toate magazinele de pe Lizeanu. Ca sa nu mai pun la scocoteala faptul ca m-am dus cu o lista de circa 3-4 diode echivalente si nu aveau nimic. Abia am gasit 3 diode de un fel, si inca o dioda echivalenta si am reusit sa fac un singur montaj de test, pana a venit comanda de la ECAS dupa ~2saptamani.Iar pt mine un drum pana pe Lizeanu nu este chiar asa simplu, trebuie sa strabat aproape jumatate de oras. Iar cand ajung la cei de la Conex Electronic si incep vanzatoarele alea cu tot felul de fete si habar n-au sa-mi spuna un echivalent (desi eu le dau vreo 2-3 variante si nimic nu au) .. nu comentez mai departe :(Te rog sa intelegi motivele pentru care pun aceste intrebari. Ar fi fost simplu sa ma fi dus sa caut piesele inainte sa postez, dar plecam cu o lista de piese si nu gaseam mai nimic, pentru ca probabil cea ce as fi cerut eu nu se cauta in mod curent pe piata (ex. sa zicem convertoare DC-DC din gama LT)Daca chiar am suparat pe cineva punand aceste intrebari, imi cer scuze, doar doresc sa fiu mai informat.
Link spre comentariu

acum că spui, îmi dau şi eu seama c-am văzut mult mai des ventilatoare de 12 volţi decât de 5...cât despre vânzătoare şi restul... cunosc... am avut şi eu "bucurii" din astea...

Link spre comentariu

Din cate stiu eu coolere de 5V se folosesc la laptopuri. Incearca sa cauti pe la un service sau pe okazii, poate ai noroc.

Link spre comentariu

Pe placile de baza se mai folosesc integrate pentru convertoare DC-DC de la 5v la 3,3v si care se se pot folosi pentru step-up si pot duce 1A sau mai mult.Sau unele placi de retea folosesc convertoare 5v-12v la 100-250mA.Pe la firrmele de calculatoare ai putea gasi ceva placi vechi sau defecte de unde poti recupera componente.

Link spre comentariu
Vizitator BlueLightning

Multumesc pentru sfaturi. Coolerele de pe laptop-uri sunt deja ultilizate, iar eu doresc sa elimin zgomotul. Nu este o idee rea, dar se stie ce zgomot poate genera un cooler uzat.

Link spre comentariu

Inca o optiune: TL497 de la TI are tranzistorul si dioda in interior si scoate pana le 0.5A. In foaia de catalog este dat un exemplu de schema de step-up.Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări