Vizitator Postat Aprilie 21, 2017 Partajează Postat Aprilie 21, 2017 Mda...unii fac..''metrologie''..altzii trafuri ... . App...am luat o masina de bobinat automata cu pas reglabil intre 0,1 si 0,65 si schimbator mecanic de sens la capat de cursa, o vechitura facuta de VEB acum o suta de ani. Urmeaza o punte Owen cu DC_bias si apoi ceva teste cu quadro_core si R_core. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2017 Partajează Postat Aprilie 22, 2017 Aparatul pentru masurat inductante construit de mine masoara la o frecventa de 159,3 Hz cu o tensiune de 2,5V aplicata inductantei necunoscute si la o modificare a acestei tensiuni cu 2V-1,5V-1V masuratorile au avut o eroare de 5% chiar si atunci cind au fost facute in prezenta componentei de c.c. data de sursa de curent constant reglabila ce cred ca are o reactanta suficient de mare incit sa nu influenteze masuratorile Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 22, 2017 Partajează Postat Aprilie 22, 2017 Pentru trafuri de iesire si drosele, o eroare de 10% la masurarea inductantei e mai mult decit suficient. Ne intereseaza mai mult la ce curent DC indica maximul inductantei. In asemenea aplicatii un aparat de masura care costa cit un Ferrari foloseste numai celui care-l vinde. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2017 Partajează Postat Aprilie 22, 2017 Ne intereseaza mai mult la ce curent DC indica maximul inductantei. In asemenea aplicatii un aparat de masura care costa cit un Ferrari foloseste numai celui care-l vinde. Maximul va fi, logic, fara DC, Aparatul de masura foloseste celui care bobineaza si vinde...trafuri. Ma gandesc ca fara sa le masoare corect va bobina... pocnitori. Nu e suficient sa stii doar numarul de spire si diametrul sarmei, iar de parametrii miezului nici nu mai vorbesc (imi vine in minte ...teslametrul). Chiar vorbeam cu cineva si facea o paralela intre difuzoare si trafuri de iesire. Primele ''canta'' si puse intr-o cutie de pantofi. Tot asa si trafurile, nu conteaza daca sunt un pic..''pe langa'', ceva tot se aude in difuzoare. Precizia masuratorilor a facut ca unele firme sa se detaseze de ...restul lumii. Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 (editat) Maximul va fi, logic, fara DC, . Nici pomeneala. La un anumit curent DC inductanta e maxima. Vezi ca am pus un grafic mai inainte. Sunt trist de cite ori constat ca vorbesc tot singur in ce priveste functionarea transformatoarelor si nimeni sau aproape nimeni nu intelege despre ce vorbesc. Pentru ca fenomenele electromagnetice dintr-un transformator sunt ca si necunoscute pe aici. Dimineata am sa pun niste desene si am sa explic aceste lucruri. Altfel o sa continui sa tot vorbesc singur. Unii au scule ce valoreaza gramezi de bani si nu stiu interpreta masuratoarea la 1kHz si la 120Hz. De ce arata inductantmetrul valori diferite la frecvente sau tensiuni de masura diferite.. Toate masuratorile trebuie interpretate. Aparatul da o valoare insa omul e cel care o interpreteaza. La fel ca o radiografie pulmonara. Asa se face ca mai auzim "nu se asculta muzica cu osciloscopul". Cu alte cuvinte acestora nu le spune nimic informatia de pe osciloscop fiindca nu stiu sa o interpreteze. Nu sunt foarte imprecise sau nebune aparatele. Fiecare masuratoare cu rezultat diferit ne "vorbeste" despre transformatorul respectiv. De asta constructorul a lasat posibilitatea sa setam tensiunea si frecventa de masura. Ca sa le modificam si sa aflam mai multe informatii despre traful respectiv. Ar parea ca acum e dimineata. Dimineata e dupa ce ma culc si ma trezesc. Editat Aprilie 23, 2017 de adigh Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 23, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 23, 2017 Stiam eu inca din facultate ca exista o metoda grafica de masurare al inductantei unei bobine cu si fara componenta continua.Nu mai am lucrarile de laborator, dar am gasit dupa lungi cautari in revista Radio Technika din 1966 un mod de masurare grafica.Momentan nu am timp de traduceri, daca exista interes revin. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 Aceasta este metoda de aflare a inductantei necunoscute prin rezonanta si arata ca atunci cind exista componenta de c.c. inductanta nu creste ci dimpotriva scade sau cel putin asa am gasit eu pentru un curent intre 0-140mA in cazul transformatorului pe miez double core hipersyl. Fara componenta continua rezonanta este la 32.3 Hz si pentru 140mA ea creste la 36,4Hz deci este inutil un tabel inductanta/curent @adigh, trebuie sa propui o alta metoda pentru sustinerea ipotezei tale, eu sint deschis la orice experiment interesant si doar constat practic cind este posibil Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 Imi cer scuze daca am sa intirzii cu explicatiile promise dar azi nu am nici-un chef sa fac desene si sa scriu texte lungi. Poate ca sunt obosit. @Marius, Ceea ce ai masurat nu contrazice cu nimic teoria. Cresterea inductantei (in prima faza) odata cu cresterea curentului arata un tip de miez. Daca ar fi scazut inductanta (in prima faza) odata cu cresterea curentului ar fi aratat alt tip de miez. Oricum, indiferent de miez la un moment dat crescind curentul, la toate tipurile de miez, indiferent cum evolueaza la inceput lucrurile, va incepe scaderea vertiginoasa a inductantei pe masura ce curentul continuu impinge miezul in saturatie. Probabil ca daca o sa duci traful la un curent de bias mai mare se va vedea. Pentru timp scurt poti baga si 5-6A/mmp (ne mai ridem (noi nu tu)). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 Sa fie pina la urma metoda rezonantei cea mai precisa , ce spuneti ? Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 24, 2017 Partajează Postat Aprilie 24, 2017 (editat) Metoda rezonantei nu e nici ea precisa in cazul de fata. Se poate masura foarte precis frecventa de rezonanta insa nu stim rezultatul din formula lui Thomson cit sa-l atibuim capacitatii si cit inductantei. Capacitatea spre deosebire de inductanta nu depinde de variabilitatea miezului. Capacitatea e constanta tot timpul. Numai ca e prinsa in reteaua RLC care e traful de iesire. Iar masurarea ei presupune ca semnalul de masura sa treaca si prin alte componente precum inductantele. Astfel la 1kHz masuram o capacitate primar-secundar iar la o alta frecventa masuram alta capacitate. Nestiind in formula lui Thomson cit sa bagam capacitatea nu stim cu precizie nici inductanta. Chiar daca masuram foarte precis frecventa de rezonanta. In cazul OT nu m-as ingrijora pentru o toleranta de 10% a determinarii inductantei. Cind avem un miez incercam sa obtinem cit mai mult din el, nu sa ajungem in jos fix pina la o frecventa anume. Cautam o tinta la care ajungem cu aproximatie si cu cit o depasim mai mult cu atit e mai bine. Editat Aprilie 24, 2017 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 24, 2017 Partajează Postat Aprilie 24, 2017 Metoda rezonantei poate da o eroare mica datorita capacitatii intre spire a primarului si care se determina din frecventa de rezonanta a inductantei de pierderi si a rezistentei in c.c. valorile in cazul transformatorului facut de mine fiind C= 500pF respectiv R= 140 ohm iar capacitatea P-S cu toate ca este in jur de 10nF secundarul este simetric fata de primar si deci nu intervine in capacitatea reziduala care oricum este nesemnificativa fata de valoarea condensatorului ales pentru rezonanta C=1uF Rezistenta in c.c. R=140 ohm este la rindul ei complet neglijabila in formula lui THOMSON cind se include si R in circuitul (L+R) II C F rez=1/2*3,14*RAD(1/LC-R*/L*) si atunci se ajunge la formula simplificata unde concret dupa masurarea rezonantei la 32 Hz a rezultat L=24 H fata de cei 19H masurati cu aparatul de 1800 $ (primul transformator bobinat are 17,8 H iar ultimul 20H) Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 3, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2019 Revin cu acest topic pe prima pagina, fiind in tema cu topicul deschis de colegul @popa marius: SE fara NFB . Poate fi educativ ptr. cei interesati. Apar si postari ai unor colegi care nu mai activeaza...din pacate. Link spre comentariu
300B SE Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 Să vedem, Bela, cu ce ne bucuri cu PL500 sau surorile ei sovietice? Link spre comentariu
simson Postat Decembrie 5, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2019 Eu zic, mai bine ne-ai bucura TU pe toti colegii de forum, daca ne prezinti un proiect de-al tau iar eu ma angajez sa te ajut cu reglaje si masuratori. Apropo : acu vreo 3ani am imperecheat niste tuburi sovietice, deci ar fi oportunitate ptr. un push pull. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 La 05.12.2019 la 7:02, simson a spus: Eu zic, mai bine ne-ai bucura TU pe toti colegii de forum, daca ne prezinti un proiect de-al tau iar eu ma angajez sa te ajut cu reglaje si masuratori. Apropo : acu vreo 3ani am imperecheat niste tuburi sovietice, deci ar fi oportunitate ptr. un push pull. Cunosc si eu pe cineva care colectioneaza lampi, unele de mare calitate dar nu a construit niciodata un amplificator cu ele nu ca nu ar sti sa faca dar se teme de aspectele mecanice insa problema este ca acesti oameni sint fani ai simularilor si de acea de ce nu incerca-ti sa-i propuneti un amplificator contra cost, eventual dupa ceva simulat de care este convins Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum