Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste cu PL500

simson

Postări Recomandate

se mai poate preciza un parametru pentru UT602 (scala 20H sau 200H) 100Hz /15µA adică determinarea/măsurarea/evoluţia L corespunde unei variaţii foarte mici a curentului(15µA) prin înfăşurarea primară(5K6) cu miezul variabil premagnetizat DC(secundar)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

se mai poate preciza un parametru pentru UT602 (scala 20H sau 200H) 100Hz /15µA adică determinarea/măsurarea/evoluţia L corespunde unei variaţii foarte mici a curentului(15µA) prin înfăşurarea primară(5K6) cu miezul variabil premagnetizat DC(secundar)

Am modificat mai sus:

-scala 20H

...oricum,importanta este evolutia inductantei in prezenta unui curent de premagnetizare prin miez.

Link spre comentariu

un curent de doar 15µA(100Hz) de sine stătător fără premagnetizare DC urneşte mai greu alinierea magnetică ca atare se măsoară mai puţin(6,2H)

practic diagrama ne arată ca pentru 15µA ac(100Hz) un optim de premagnetizare în pajă de curent premagnetizare dc 1,8mA-15mA echivalent primar (plaja L_maxim, pentru care L depăşeşte 9H)

desigur Lăzăroiu poate extinde determinarea pentru variaţii mai mari de curenţi AC în primar (diferite frecvenţe) , de ce nu 100mA vârf la vârf evident nu în baza UT602(15µA ac100Hz)

prezentarea este foarte bună(sugestivă) depinde de interesul şi ingeniozitatea noastră cum vrem/reuşim să măsurăm/determinăm L

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Interesanta evolutia inductantei functie de premagnetizarea miezului.Ar fi mai edificator un test cu tensiuni mai mari aplicate primarului care sa simuleze conditiile reale de lucru, asa cum sugereaza valderama, evident ca trebuie imaginata o metoda de masura indirecta(nu stiu de vre-un instrument care sa masoare direct inductanta la un curent de 100maVV).

Link spre comentariu

Am facut urmatorul experiment pe un transformator de iesire de la un RR GERUFON,traf original pentru un SE cu EL84 si cu intrefier cu grosimea de 0.07mm:

- am injectat in secundar un curent variabil incepand de la 3mA pana la 2000mA avand pe bobina primara montat un L-metru UT602/scala 20H

- transformatorul avand inductanta initial la zero curent de premagnetizare de 6,2H

- raportul de transformare fiind de 26,45

- curentul injecatat in secundar ca valoare va corespunde unui curent in primar conform raportului de transformare (vezi in tabel)

- generand un camp magnetic echivalent cu campul generat de primar in cazul unui curent DC prin bobina primara,imi permite

masurarea inductantei fara probleme avand separare galvanica.

Experimetul l-am dezvoltat si pe alte cateva trafuri pentru SE-uri iar variatia inductantei are aceeasi evolutie,bineinteles la alte valori.

- am pastrat polaritatea/sensul curentului asa cum sunt utilizate trafurile pe schema.

Schema_test_inductanta.png

Variatia_inductantei_functie_de_curentul

Foarte interesanta metoda asta de masurare a inductantei, mai ales ca nu necesita aparatura complexa. Totusi, cum creste valoarea inductantzei odata cu DC bias_ul ? Dupa cate stiu inductantza scade in prezentza componentei continue. Ce rezistentza interna are sursa DC din secundar? Nu cumva pune in scurt secundarul?

Link spre comentariu

Inductantmetrul meu nu imi permite refacerea acestor masuratori facute de d-l Olimpiu fiindca se pare ca este suntat de rezistenta interna a sursei de c.c. de acea am sa pregatesc un CCS cu reglare de curent pentru izolare in c.a. a sursei fata de inductanta secundarului si toate aceastea fiindca idea d-lui Olimpiu este foarte interesanta, merita verificata practic mai ales ca initial posibila explicatie teoretica data de Adigh m-a contrariat la inceput dar acum ar trebuie vazuta altfel...

Link spre comentariu

Arata cam ciudat graficul asta https://postimg.cc/image/6knrzti6r/

Ciudat pentru ca inductanta trebuie sa coboare mai mult pe masura ce miezul e saturat de curentul continuu.

In grafic pare ca valoarea inductantei vrea sa se stabilizeze. Insa la toate miezurile apare o cadere importanta a inductantei dupa ce miezul incepe sa se satureze.

Toate miezurile se satureaza inclusiv acel traf GERUFON. Iar asta trebuie sa se vada. Pe grafic saturatia apare ca fiind neglijabila.

Curba corecta e aceasta. Ma refer la curba permeabilitatii, fiind identica cu curba inductantei.

In formula inductantei unei bobine numarul de spire, lungimea si sectiunea bobinei apar ca si constante. Singurul element ce varieaza e permeabilitatea.

De asta curba permeabilitatii e identica cu curba inductantei.

Se vede cit de mare e caderea curbei dupa intrarea in saturatie. Nu exista miezuri de ferosiliciu nesaturabile.

post-187390-0-20696400-1492718976_thumb.png

O explicatie la care ma gindesc e ca acea cadere nu e asa de mare din cauza intrefierului.Fara intrefier curba ar cadea mai repede asimptotic inspre zero.

@LMOlimpiu, daca aveti un traf fara intrefier, un push-pull sa zicem, se poate vedea daca curba are o tenta mai rapid cazatoare.

Caz in care intrefierul e "vinovat" iar metoda de masura e buna. Eu cam asa ma gindesc, ca de la intrefier arata asa.

Si ca o previziune, la miezurile C-core fara intrefier curba va fi mai rapid cazatoare decit la miezurile EI testat tot fara intrefier.

Masurarea cu tensiune mare e nerecomandata fiindca tensiunea de masura va parcurge o portiune mai mare din curba B-H. Cu cit tensiunea de masura e mai mica cu atit aflam inductanta mai aproape de un punct pe curba nu pe o plaja a curbei ca valoare medie pe acea portiune a curbei.

Editat de adigh
Link spre comentariu

@LMOlimpiu, daca aveti un traf fara intrefier, un push-pull sa zicem, se poate vedea daca curba are o tenta mai rapid cazatoare.

Caz in care intrefierul e "vinovat" iar metoda de masura e buna. Eu cam asa ma gindesc, ca de la intrefier arata asa.

Si ca o previziune, la miezurile C-core fara intrefier curba va fi mai rapid cazatoare decit la miezurile EI testat tot fara intrefier.

In experimentul de mai sus eu am vrut sa pun in evidenta comportamentul unui miez utilizat pentru amplificatoarele SE care au un curent DC prin bobina primara si bineinteles un intrefier si se vede clar ca intrefierul este "vinovat" si raspunzator pentru evolutia acestei curbe,insa se mai vede ca si o componenta continua parca "organizeaza" particulele magnetice (graunti) aceasta ducand la imbunatatirea calitati miezului in jurul valori curentului specific de mers in gol pentru tubul folosit,in cazul de fata EL84,vedeti ca in jurul valori unui curent de 30mA...40mA,specific lui EL84, bobina primara "castiga" 1,3H,deci imbunatatind oarecum raspunsul la frevente joase,zic si eu !!

Pentru testul urmatoar am cautat un transformator relativ echivalent in ceea ce priveste masa de fier cu traful de la GERUFON si am gasit un traf PP de la RR MODERN ce are in etajul final 2xEL84,se intelege ca traful nu are intrefier iar dupa ce studiem graficul vom constata efectul de saturatie al miezului dupa un anumit curent de magnetizare:

Test_inductanta_OT_PP.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Nu cumva din cauza campului magnetic intens, (la traful respectiv ma refer) intrefierul e presat respectiv diminuat? Diminuat proportional cu intensitatea curentului. Evident, nu e sigur, dar e un fenomen posibil.

Link spre comentariu

Nu cumva din cauza campului magnetic intens, (la traful respectiv ma refer) intrefierul e presat respectiv diminuat? Diminuat proportional cu intensitatea curentului. Evident, nu e sigur, dar e un fenomen posibil.

Sigur efectul de electromagnet este evident,dar asta-i o dovada ca si daca am avea un curent prin bobina primara echivalent cu cel injectat de mine in bobina secundara cu raportul de transformare pentru acest experiment care sa genereze aceeasi forta electromagnetica,efectul ar fi acelasi si in situatia reala/practica in aplicatia unde va fi folosit acel traf si DA,poate fi o explicatie destul de inspirata,dar...totusi inductanta (valoarea inductantei) creste iar daca intrefierul s-ar micsora valoarea inductantei ar trebui sa scada pentru ca s-ar ajunge la o saturatie prematura a miezului,cazul trafului PP.

Oricum eu vreau sa gasesc un algorim de care o sa tin seama la calcului/dimensionarea unui traf de iesire care are bobina primara parcursa de un curent DC.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Bineinteles ca efectul magnetic din punct de vedere continuu e acelasi daca tinem cont de raportul primar secundar. Mai e si problema semnalata mai sus, adica impedanta sursei de tensiune. Ea e un scurt circuit ( practic o sarcina) pentru semnalul de masura. Ar trebui o sursa de curent rapida, clar fara condensator pe iesire.

Link spre comentariu

Cu aceasta sursa de curent constant transformatorul pe miez hipersil a avut o variatie a inductantei functie de curentul injectat in secundar descrisa de teorie

0 mA 20,5H

50mA 20,5H

160mA 20,5H

320mA 20,5H

600mA 20,2H

850mA 19,8H

1,35A 17,3H

1,5A 16,4H

2A 12,8H

In schimb un transformator cu tole E+I de 22 cm* Np=3079 sp si Ns=165 sp si intrefierul de 0,05mm a avut o alta variatie

0 mA 22H

850mA 22H

1,35A 21,9H

1,5A 21,7H

2A 20,9H

Probabil exista undeva o eroare intre aceste masuratori si cele date de d-l Lazaroiu pe care eu le banuiesc ca fiind date de sursa de alimentare in c.c.

Link spre comentariu

........ o metoda mai "vintage", pe care o folosesc frecvent, ......

Pentru masurarea inductantei primarului, secundarul trebuie lasat neconectat la nimic ca sa poata fi folosita metoda (frecvent)

Altfel da eronat (frecvent).

post-187390-0-24736600-1492802861_thumb.jpg

Editat de adigh
Link spre comentariu

Cu sarcina in secundar se masoara IMPENDANTZA primarului la o anumita frecventza. Probabil @dvb s-a grabit la desen. Schema pusa de @Lazaroiu nu este ok pt masurarea inductantzei primarului, este inspirata din setup_ul de masura al inductantzei de scapari, dar nu poate fi folosita pt o masurare corecta a inductantzei primarului. Chiar cu doua drossele inseriate cu sursa de curent continuu, eroarea de masura depaseste 10% la care se adauga clasa de precizie a LCR_metrului. Oricum, la o tensiune de masura de pana intr-un volt, ca mai mult nu scot LCR_metrele astea portabile, vor rezulta niste valori diferite fatza de un test cu tensiune de masura mare si DC_bias apropiat de conditziile de lucru nominale.

http://www.plitron.com/wp-content/uploads/2010/04/Atcl_3.pdf

Informativ, cam asa arata un adaptor pt masura cu DC_bias si pe 4 fire (Kelvin).

Test_fixture_DC_bias_007.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări