Vizitator Postat Aprilie 13, 2017 Partajează Postat Aprilie 13, 2017 Valoarea inductantei masurata fara curent de bias e data ca sa stim orientativ cam pe unde sta traful. Sa calculam cu acea valoare ceva precis e inselator. Singurul test adevarat e cel cu tub si diagrama Bode masurata. Abia atunci vom sti cu precizie cit coboara in frecventa traful. Vad ca am fost destul de aproape cu estimarea numarului de spire, 1989 estimate fata de cele 2100 reale din primar. Cit despre simularea transformatoarelor cred ca e o gluma. Nici macar modelele existente in simulator nu sunt folosibile cita vreme ceea ce declara producatorul in datasheet nu e real la masuratoarea practica. Producatorii astia mint de sting. Cu ce sa se potriveasca modelul, cu datasheetul sau cu traful real? Am scris mai sus ca am de rezerva un strat cu 88 spire prevazut cu prize pentru eventuale reglaje deci...2012sp Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 13, 2017 Partajează Postat Aprilie 13, 2017 (editat) Asta inseamna ca am fost chiar mai aproape ( 1% ), 1989sp estimat........2012sp real. Editat Aprilie 13, 2017 de adigh Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 13, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2017 Valoarea reala a trafului de iesire vom afla cand va fi testat amplificatorul integral finalizat.La frecvente joase la 35-40Hz se obtine un palier cu o cadere de 10% dar drept si nu curbat zic eu ca este un traf reusit tinand cont de componenta continua de 65mA. Insa nu cred ca va fi suficient acel intrefier de 65microni...ramane de vazut ce arata osciloscopul. Folosesc si eu aceste tipuri de miezuri hipersil SM85b;Ce am observat la ele: 1)greu gasesti doua miezuri identice care sa aiba aceasi inductanta la un numar de spire si 2) carcasa lor originala este mult prea larg dimensionat astfel incat se pierde din spatiul util de bobinat.Observ ca don Marius nu a folosit carcasa originala. Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 13, 2017 Partajează Postat Aprilie 13, 2017 (editat) Valoarea reala a trafului de iesire vom afla cand va fi testat amplificatorul integral finalizat.La frecvente joase la 35-40Hz se obtine un palier cu o cadere de 10% dar drept si nu curbat zic eu ca este un traf reusit........ Daca ar fi asa ar fi bine numai ca nu prea cred. Estimez la 40Hz niste paliere ca niste topogane pina aproape de axa. Asta nu inseamna ca e un traf nereusit. Numai ca se intimpla ca de obicei. Ca sa performezi la inalte nu poti pune prea multe spire si sectiuni mari de miez. Iar atunci vor fi mai slabe joasele. Si invers, ca sa ai joase bune sacrifici ceva la inalte. Cel mai greu e sa le ai pe amindoua, dupa cum spuneam. La 40Hz am avea si termen de comparatie http://www.sacthailand.com/Transformer_TestOutput.html Singurul traf din acel test care nu are palierele asa de nasoale la 40Hz e Hammondul 1628SE, numai ca obtine asta sacrificind inaltele. Si chiar si acel Hammond cu inductanta mult mai mare tot nu are doar 10% cadere pe palier. Asta ar fi minunat numai ca un SE in bucla deschisa obtine foarte greu asa ceva si sa mai aibe si o extensie buna a benzii la inalte. Editat Aprilie 13, 2017 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 (editat) să luăm ceva consacrat din "termenul de comparaţie" similar situaţiei OT prezentate aici să vedem dacă devine posibil 18Hz cu -1db pentru 17H inductanţă primarTango U-808mărim un pic imaginea/oscilograma sqw 40,49Hz pentru a putea aprecia mai bine Atenţie transformatorul de ieşire Tango U-808 se vrea de 3k5 nu 4K4 dacă se calibra pentru 4K4 pierderea/atenuarea devenea mai însemnată o pagină în urmă am estimat pentru 4K4 prezentarea OT Popa Marius ca fiind probabilă/posibilă o atenuare în putere -5db pentru 18Hz, ce ziceţi greşesc ? sau greşeşte Marius când precizează banda OT pentru -1db PS cred că puteţi face un exerciţiu de imaginaţie cu răspunsul Tango U-808 pentru 18Hz-sqw Editat Aprilie 14, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Am pus direct decibelmetrul pe rezistorul de sarcina din wattmetru si iata cum se comporta transformatorul la frecvente joase : 20 Hz 30 Hz 40Hz 100 Hz 1W 0,2dB 0,1dB 0,1dB 0dB 3W 0,4dB 0,2dB 0,1dB 0dB 6W 0,7dB 0,5dB 0,2dB 0dB 8W 1dB 0,6dB 0,3dB 0dB Pentru 8W sinusul este perfect dar la 8,8w apare limitarea simetrica asa ca nu are rost sa mai fac masuratori peste aceasta valoare iar previziunea cu cei -5dB la 18 Hz este complet gresita, chiar si oscilograma la 40 Hz are o alura mai buna ca transformatorul Hammond asa ca realitatea este alta mai ales cind se vor vedea osilogramele pe care le voi posta in curind Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Testul a fost facut normal adica cu tub? sau intrarea a venit prin secundar dupa schema prezentata? traful ffind ridicator in cazul asta. http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2017/post-220265-0-58664500-1491840332.jpg Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Tub 100% 390v/67mA Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Ceva nu se potriveste. Adica cu 17H are un semnal mai bun decit Hammondul cu 64.5H/40.78H(1kHz/120Hz). Nu are inteles. Inteles avea daca era testat cu amplificatorul cu siliciu, ca si OT parafeed. Sub nici-o forma nu se poate testa asa la joase, fara curenbt de bias. Cu curent de bias miezul e pozitionat pe curba B-H in cadranul 1. Iar fara curent de bias lucreaza in cadranul I si III permitind o excursie cel putin dubla a intensitatii cimpului magnetic si deci o putere de cel putin 4 ori mai mare in locul unde limiteaza. Sa gasim explicatia, altfel aruncam cartile de eloctro. Nu e totusi o eroare de operator? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Deloc, dar trebuie gasita explicatia fara sa aruncam cartile de electro insa excursionarea intensitatii cimpului magnetic din miez pentru mine nu prea este cunoscuta asa ca ma bazez pe rezultatele masuratorilor de putere electrica reale si care pot eventual sa descrie acesta variatie a intensitatii magnetice Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 (editat) Am pus direct decibelmetrul pe rezistorul de sarcina din wattmetru si iata cum se comporta transformatorul la frecvente joase : 20 Hz 30 Hz 40Hz 100 Hz 1W 0,2dB 0,1dB 0,1dB 0dB 3W 0,4dB 0,2dB 0,1dB 0dB 6W 0,7dB 0,5dB 0,2dB 0dB 8W 1dB 0,6dB 0,3dB 0dB Pentru 8W sinusul este perfect dar la 8,8w apare limitarea simetrica asa ca nu are rost sa mai fac masuratori peste aceasta valoare iar previziunea cu cei -5dB la 18 Hz este complet gresita, chiar si oscilograma la 40 Hz are o alura mai buna ca transformatorul Hammond asa ca realitatea este alta mai ales cind se vor vedea osilogramele pe care le voi posta in curind posibil ai greşit determinarea inductanţei..., tabelul prezentat acum/aici nu bate domnule cu Lprimar 17H (când sarcina la anod se vrea a fi de 4k4) Editat Aprilie 14, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 15, 2017 Partajează Postat Aprilie 15, 2017 Inductanta nu a fost determinata ci masurata Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 15, 2017 Partajează Postat Aprilie 15, 2017 (editat) domnule mă uimeşti cu măsurătorile...ce mare brânză să faci un calcul elementar/simplu ai precizat Rs=4k4 ai precizat Lprimar 17H ai constanta 2π rămâne doar să aplici datele în formula simplă f_min(-3db) exemplu pentru Tango U-808 dacă admitem L 17,1H si Rs 3k5 ajungem cu f_min(-3db) la 32,6Hz, normal ca pentru 40,49Hz să găsim aproximativ -2,2db dumneata ai construit/bobinat un transformator oarecum similar ca parametri Tango U-808 dar cu cotaţie uşor mai mare Rs(4k4) ca atare pentru transformatorul prezentat de dumneata trebuie să vedem răspunsul la joase similar Tango U-808 cu precizarea că datorită Rs 4k4>3k5 o să fie un pic sub Tango U-808 ca răspuns la frecvenţe joase nu înţeleg ce/cum măsori acolo Editat Aprilie 15, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 15, 2017 Partajează Postat Aprilie 15, 2017 Faci o eroare sistematica atunci cind interpretezi formula ce descrie scaderii tensiunii pe sarcina cu 3dB si anume F=Z/6,28 L si unde Z nu este 4,4 K ci Zp//Ri sau explicitat Zp este impendanta primarului si Ri este rezistenta interna a tubului si daca te uiti in catalog cit de mic este Ri pentru PL504 ai sa vezi ca masuratorile mele sint corecte Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 15, 2017 Partajează Postat Aprilie 15, 2017 Chiar si daca nu sti sa calculezi nimic, experienta iti spune ca cu 17H nu poti avea decit niste paliere-topogan la 40Hz/8W/65mA. Nici vorba de cadere de 10%. Testat pe n+1 trafuri. Poate vedem niste oscilograme si vom vedea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum