Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce se ard ledurile?

Vizitator Constantin Oncea

Postări Recomandate

Iar randamentul luminos in cel mai fericit caz abia atinge 10 lm/W, mai slab decat la tuburile black-light blue.

Vreau doar să atrag atenția că termenul ”lumen” este total nepotrivit pentru radiația UV . O lampă UV ( fie ea LED sau altceva ) are 0 ( zero ) lumeni !

Deci cei care își vând produsele cu specificații de genul celei de mai sus , fie se referă la ”resturile” de radiație vizibilă , fie habar n-au , fie mizează pe faptul că cei care citesc habar n-au .

Pentru UV ar trebui folosit W sau , după caz, mW eventual ca densitate mW/sr.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pai firma Zexstar foloseste termenul de lumeni, si nu sunt chiar niste ageamii...e doar pentru a da idee legata de intensitatea luminii UV.

Producator Zexstar Cod Producator 15401 icon_details.gif Garantie 6 luni icon_details.gif Durata de viata la 15mA: 3.000 ore icon_details.gif Consum 0.1 W Culoarea Luminii UV Specificatiile urmatoare pt curent de: 30 mA Tensiune 3.30 V Eficienta luminoasa 10 lm/W Intenistate luminoasa 400 mcd Flux luminos 1 lm
Link spre comentariu

Nu vreau să fac comentarii la adresa sus numitei firme .

Pentru termenii din fizică ar trebui însă folosită altă sursă de informare/documentare . Chiar și Wikipedia !

Sunt și producători care folosesc așa, nu e treaba mea de ce . Tot greșit rămâne .

Iată, pentru comparație , un Data Sheet de la un producător serios:

http://www.tme.eu/ro/Document/36d49d301d1eed8881fe804718c094a8/LTPL-C034UVH3x5.pdf

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pai exact asta este, cine a avut relatie cu cele doua firme stie clar ca T... este firma serioasa in timp ce Z... sunt ageamii, ... clar. In afara de faptul ca au exclusivitate cu Nichia in rest nu vad nimic atractiv... in orice caz nu preturile.

Oricum oamenii sunt consecventi, asta pentru ca si culoarea este UV, asa ca eu va las pentru ca am o vizionare de culori UV...

Uite ca eu am comentat la adresa firmelor.

Multumim Udar, corect ca intotdeauna.

PS

In documentul de pe linkul lui Udar, la pagina 18 este si un exemplu corect de legare a rezistentelor de echilibrare, pentru conectare in paralel, valabil pentru orice LED.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Lm/W are relevanta doar pt. ledurile folosite la iluminat. La cele folosite la aplicatii speciale nu are nici un rost sa amintim de asa ceva. Un led IR tot lumina emite dar nu are nici un lumen. Prin lumeni masuram cantitatea de lumina vizibila emisa de un corp, ochiul este cel mai sensibil la culoarea de 550nm, iar cu cat ne indepartam de aceasta frecventa intensitatea luminii scade chiar daca puterea emisa este aceiasi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări