Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reconditionare potentiometre

Postări Recomandate

Am incercat sa gasesc informatii despre reconditionarea unor potentiometre dar n-am gasit, desi sunt sigur ca se afla pe aici pe undeva, nu sunt eu primul care are problema asta.

Am un cass deck Denon, la care potentiometrele de bias si balance nu lucreaza iar cel de output functioneaza dar haraie.

Am incercat sa gasesc unele noi, echivalente macar, dar n-am gasit. Poate nu am cautat unde trebuie.

Ma gandesc sa le reconditionez, mare lucru nu e de facut la ele.

Mi-ar fi de mare ajutor niste sfaturi de la cei cu experienta in domeniu, ca sa ajung la ele trebuie sa-l desfac complet si n-as vrea sa repet toata operatia asta.

am pus si niste poze

post-231980-0-55988700-1490553318_thumb.jpg

post-231980-0-46927200-1490553322_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• stmatei

9

• sesebe

5

• Dxxx

1

• mihai1979

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In primul rand merita sa zici care este aplicatia: doresti sa restaurezi pentru colectie / doresti sa recapeti functia.

Pentru primul caz solutia simpla este sa gasesti originali.

Cu multa cazna dar si cu risc ai varianta de reconditionare pastrand carcasa si inlocuind componentele de uzura: pelicula rezistiva si cursor.

Daca doresti doar sa devina functional, atunci ai diverse variante de inlocuire cu ceva compatibil cu aproximatie mai mica sau mai mare, mergand pana la refacerea PCBului respectiv cu potentiometre diferite.

Ti-ar folosi sa ai o trusa cuprinzatoare de repere recuperate din potentiometre: carcase, pelicule rezistive, contacte de cursor, nituri, piulite etc cu speranta ca ceva merge pentru reconditionare.

Ca gaselnite practice tijele de actionare se pot demonta, curati, gresa si remonta. Cu mentiunea ca uzual exista si asamblari nedemontabile prin deformare (tip nit) care pot fi insa deblocate cu multa rabdare si refixatre cu adeziv.

Ca reparatii aproximative se poate considera si inlocuirea contactului cursorului rupt plus "resinteza" rezistentei zgariate prin depunere pur si simplu frecand cu varful unui creion.

Totusi de multe ori diametrul rezistentei este compatibil cu potentiometre noi si atunci depinde de talentul tau de mecanica fina daca poti transfera rezistenta si inlocui contactul cursorului incat sa ai practic componentele esentiale ale unui potentiometru nou, introduse in vechea carcasa.

Succes!

Link spre comentariu

Cam păcătoase și greu de reparat . M am apucat și eu odată sa repar unul și m am lăsat păgubaș. De desfăcut le desfaci dar sa le pui la loc și sa fie presate bine și sa aibă contact cam greu . Sunt total din plastic și nu prea mai ai cum . Încearcă pe la talcioc poate găsești vrea placa de are asa ceva pe ea . Dacă eram în România sigur aveam ceva prin maimuțele mele ... dar asa ... unica soluție sa le înlocuiești cu ceva ce se potrivește la dimensiunea axului și... dai înainte. Dacă nu ... poate au magazinele online de la noi. Părerea mea ... succes !

Link spre comentariu

Am presimtit ca va fi o treaba greu de dus la bun sfarsit. De inlocuit cu originale...ce sa zic, si daca am bafta sa le gasesc, putin probabil sa fie intr-o stare mai buna decat ce am eu acum, modelul este Denon drm 710, destul de vechi. Unele echivalente sunt si ele greu de gasit sa se potriveasca, o sa mai incerc pe net, dar nu am mari sperante, asa ca o sa incerc sa le repar pe astea, iar daca nu merge le pun pe direct si gata. De sunat aparatul suna bine si il pot folosi fara reglajele astea.

Le-am desfacut deja, fiecare arata altfel inauntru, o sa pun niste poze sa le vedeti si voi.

Link spre comentariu

Descarcă datasheetul la un potentiometru si vezi acolo ce dimensiuni sint necesare.

Stereo sau mono?

In poze par mono.........

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ai schema? Posteaza bucățile cu potentiometrii.

Data sheet poți descărca de pe magazinele online, nu pot da exemple ca ma taxează.

Sint aproape sigur ca exista mai multe optiuni pt potentiometrii ăștia dar probabil nu-s albastri si nici nu ai cautat cum trebuie.

Link spre comentariu

Vezi daca asta seamana cu ce ai tu nevoie.

Gasesti acolo si link la datasheet si verifica dimensiunile.

Daca e pe aproape dat nu-i cel corect cauta din catalo ce serie are cel dorit si apoi cauta pe net la magazine consacrate dupa codul dorit de tine.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

E destul de aproape, dar imi trebuie de 1k. Cum il identific pe cel de Balance care are rotatie stanga -dreapta? Are si 5 pini de fixare pe placa

Cred ca acolo sunt sanse sa gasesc ceva, multumesc.

Editat de stmatei
Link spre comentariu

Pt cel de 1K se poate inlocui numai pista din interior cu una de la unul cu montare verticala.

La fel si pt cel de balans.

Daca nu te descurci mai bine apelezi la un prieten cu mai multa dexteritate.

Link spre comentariu

Asta ar merge pentru balance? E tot acolo 200mW, 10k, dimensiuni f apropiate, dar nu stiu cum se cauta cele cu cursa stanga-dreapta

post-231980-0-01853000-1490805373_thumb.jpg

Editat de stmatei
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări