VAX Postat Aprilie 3, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2017 (editat) Rusii au tehnologie sa fabrice dispozitive performante de microunde, nu asta este problema. Unde n-au stiut cum sa faca, au furat din Vest prin serviciile de spionaj. Am citit recent ca americanii sunt ingrijorati pentru ca rusii fabrica tranzistoare de putere (microunde) pe baza de GaN, cu care au construit radarele instalate pe rachetele S400 si S500, care pot sa dea jos orice racheta de croaziera si orice supersonic. Ideea este ca tineretul n-are habar de cum lucreaza amplificatoarele parametrice si ar fi bine (instructiv) daca s-ar juca cu unul care sa functioneze in domeniul undelor scurte. Sa inteleaga principiul de functionare, sa vada cum se regleaza si cam la ce este bun. Un astfel de amplificator nu aduce nimic in plus, in privinta sensibilitatii receptorului, pentru ca zgomotul din banda este cu mult mai mare decat zgomotul propriu. Se poate obtine amplificare cu zgomot la fel de mic utilizand MOSFET-uri cu transconductanta mare (de ex. BF998) sau tranzistoare cu SiGe (de genul BFP540). Este vorba de "joaca", de experiment. Amplificatorul descris in articolul din revista Radio nr.5 din anul 1961 (pag. 17) este simplu si usor de construit. Semnalul din antena este aplicat la circuitul oscilant realizat cu L1 si dioda varicap (merge bine BB139). Condensatorul C1 (6800 pF - ceramic) are reactanta neglijabil de mica la frecventa de lucru si izoleaza in cc, permite aplicarea tensiunii de polarizare inversa pe dioda varicap, prin rezistorul R1 (de 2 Mohm). Tensiunea de pompaj (pe frecventa de doua ori mai mare decat cea la care amplifica) se aplica prin L2, L3, Dr.1 si C2 (de 3 pF). Droselul Dr,1 rezoneaza (serie) cu C2 pe frecventa de pompaj. Circuitul respectiv are rolul sa permita trecerea semnalului de pompaj spre dioda varicap, fara sa sunteze circuitul oscilant alcatuit din L1 si dioda varicap. Cu grid dip metru (sau prin alta metoda) se acordeaza circuitul oscilant cu L1 pe frecventa de receptie (in banda de 28 MHz). Se aplica tensiune de pompaj (pe frecventa de 56 MHz), cu amplitudinea si frecventa reglabile. Se regleaza tensiunea de pompaj la nivelul la care montajul amplifica suficient (cam 20 dB). Banda de trecere este ingusta, de zeci de KHz. Din acest motiv trebuie sa se regleze si frecventa tensiunii de pompaj si trebuie ca oscilatorul sa fie destul de stabil (ecranat, un Hartley sau mai bine Clapp). In mod evident, intre oscilator si trafo de cuplaj cu L2, L3 trebuie sa fie un etaj separator si ceva care sa permita reglarea amplitudinii semnalului. Este bine ca bobina L1 sa fie reglabila (cu miez de ferita), iar tensiunea continua pe dioda varicap sa fie mai mare (de cel putin 8 V). In timpul functionarii circuitul oscilant cu L1 si dioda varicap se acordeaza la rezonanta pe frecventa de lucru, modificand tensiunea pe varicap (sa nu scada sub 5 V). Daca exista persoane care doresc sa experimenteze acest montaj, putem continua discutia. Ar fi bine daca cineva, care stie limba rusa, sa traduca tot articolul. Iar cei care detin scheme si documentatie (explicatii, relatii de calcul, date concrete) despre amplificatoarele parametrice utilizabile in unde scurte, sa ne lumineze si pe noi. Sunt utile si schemele concrete de amplificatoare parametrice din domeniul UUS si microunde. Orice informatie in plus este bine-venita. Editat Aprilie 3, 2017 de VAX Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 4, 2017 Partajează Postat Aprilie 4, 2017 (editat) De facut, rusii fac o groaza de componente, problema de care m`am lovit eu era reproductibilitatea, daca trebuia sa inlocuiesti un KT904 sau 907 cu altul de acelasi tip se lasa in majoritatea cazurilor cu lucrari ample de reacordare. Asta nu se intimpla cu echivalentii vestici, 3375, 3632. Oricum nici amplificatoare parametrce in uzul amatorilor n`am vazut. Prin anii 79-80 cind mi`am pus problema unui amplificator in 144 erau deja disponibile BF256 sau U310, un pic mai dificil. Cu ei rezulta un amplificator cu factor de zgomot in jurul a 2dB, absolut suficient pentru trafic normal. Ca material didactic are valoare si in ziua de azi un amplif parametric. Editat Aprilie 4, 2017 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
VAX Postat Aprilie 5, 2017 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2017 Unii sunt pasionati de constructiile electronice, le place sa regleze aparatura, sa masoare, sa oscilografieze, sa interpreteze datele. Pentru acestia am postat. Amplificatoarele parametrice sunt putin cunoscute de radioamatori, mai ales ca lipsesc schemele utilizabile in unde scurte (cu circuite LC). Nici principiul amplicarii parametrice nu este cunoscut. Pe net se dau informatii despre proiectarea amplificatoarelor parametrice, dar sunt cu multe calcule (utile, nimic de zis) si fara explicarea fenomenului, pentru incepatori. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum