Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A construit cineva amplificatoare parametrice pentru US sau UUS ?


VAX

Postări Recomandate

Teoretic amplificatoarele parametrice se pot folosi si la frecvente joase, nu numai in domeniul microundelor. Prin anii '60 am vazut scheme simple de amplificatoare parametrice utlizabile la receptia TV si in general, in reviste si carti rusesti. Foloseau jonctiuni colector-baza de la tranzistoare cu germaniu (P401-P403, etc). Acum tranzistoarele sunt extrem de performante si nu are sens sa te complici cu amplificatoare parametrice. Pe mine ma intereseaza doar in scop didactic (demonstrativ) si nu gasesc date concrete, decat foarte putine.

Link spre comentariu

Sa intelegem ca au dreptate cei care spun ca scolile sint doar pentru ca profesorii sa aiba servici? Adica se invata in continuare tehnica interbelica la cea moderna nefiind timp sa se ajunga pentru ca se termina scoala??

Link spre comentariu

Matale nu stii ce vorbesti si intri in discutie ca sa enervezi. Amplificatoarele parametrice se utilizeaza inca (microunde, amplificare parametrica a luminii, etc). Este mult mai usor sa explici principiul de functionare si sa experimentezi amplificarea parametrica la frecvente joase. Diode varicap pentru amplificare parametrica (la radare) se fabricau si in Romania.

Link spre comentariu

Tinind cont de ce se preda astayi, este exact asa cum spun eu: scolile sint pentru ca profesorii sa aiba un loc de munca, nu pentru elevi!

Gata, promit ca nu mai intervin nici daca o bagati si pe aia cu "caracteriscopul"!

Link spre comentariu

@ndor

PDF-urile astea le stiam si eu. Nu dau scheme practice, trateaza teoria. Pe vremuri am incercat un amplificator parametric dupa o schema publicata de rusi, pentru banda II de televiziune. De atunci n-am mai vazut scheme de amplificatoare parametrice pentru radioamatori. Voiam sa stiu daca a lucrat cineva cu astfel de amplificatoare. Prezinta interes didactic si ca hobby.

Cred ca sunt mai rezistente la impuls electromagnetic decat amplificatoarele cu tranzistoare de microunde. Adica ceva aplicatii militare ar mai putea avea (la radare, linii de comunicatie, etc).

Link spre comentariu

Singurul loc in care am folosit un varactor ( in fapt jonctiune CB de la un 2N3632) a fost un triplor pentru 432Mhz.

Tin minte ca rezultatul n`a fost grozav.

Ca hobby in momentul de fata ai suficiente componente GasFet incit sa nu mai fie de actualitate amplificatorul parametric.

La militare, la fel.

Cred ca in momentul de fata doar in radioastronomie se mai folosesc.

Ca studiu didacti, da se merita.

 

Grig

Link spre comentariu

Acum tranzistoarele sunt extrem de performante si nu are sens sa te complici cu amplificatoare parametrice.

 

Tuburile oricum erau superioare tranzistoarelor din anii '60, din punct de vedere al utilizarii lor la frecvente inalte/ultrainalte.

Amplificatoarele parametrice reprezentau o tentativa de a utiliza semiconductorii vremii in domeniul respectiv de frecvente.

Link spre comentariu

@Florin

In anii '60 productia de dispozitive semiconductoare era pusa la punct si devenise clar ca viitorul tuburilor electronice era sumbru. Se lucra inca cu tuburi din N motive:

- se produceau in cantitate mare

- din obisnuinta (ma refer la personalul tehnic)

- din inertie (ma refer la structurile de decizie)

- in unele aplicatii erau superioare tranzistoarelor

...

In perioada programului Apollo deja se lucra la greu cu MOSFET-uri, cu procesoare si cu memorii semiconductoare, cu dispozitive semiconductoare de microunde.

Cam tot ce fabricau romanii (si in general tarile din Europa de Est) inainte de '89, in materie de dispozitive semiconductoare, la care acum le ducem dorul, erau cu tehnologie americana din anii '60. In anii '80 produceam ce facusera americanii in anii '60 (2N3632, BFY90, 2N709 si 2N2369, 2N2222, JFET-uri si MOSFET-uri, etc). Studiati cataloagele vechi de la firmele consacrate.

In anii '70 erau in productie de serie componentele proiectate cu ceva ani in urma.

http://bitsavers.informatik.uni-stuttgart.de/pdf/fairchild/_dataBooks/1969_Fairchild_ch1-5.pdf

http://bitsavers.informatik.uni-stuttgart.de/pdf/fairchild/_dataBooks/1973_Fairchild_Linear_Integrated_Circuits_Data_Catalog.pdf

http://bitsavers.informatik.uni-stuttgart.de/pdf/motorola/_dataBooks/1966_Motorola_Semiconductor_Handbook_2ed_Aug66.pdf

http://bitsavers.informatik.uni-stuttgart.de/pdf/ti/_dataBooks/

https://ia601205.us.archive.org/26/items/19681969TexasInstrumentsPreferredSemiconductorsAndComponentsDatabook/1968-1969%20Texas%20Instruments%20Preferred%20Semiconductors%20and%20Components%20Databook.pdf

 

@nanopico

Pe langa circuitul cu diode varicap (varactor), este nevoie si de un circuit de pompaj (oscilator + amplificator) si de circuite de dupa amplificatorul parametric (separator, etc). Astea se pot construi cu orice (tranzistoare sau tuburi electronice). La frecvente joase se pot construi amplificatoare parametrice cu inductante cu ferita (ca dispozitiv comandat).

 

@Ion_Bumbu

Tehnica veche ar putea deveni de actualitate, in conditiile razboiului radioelectronic (arme cu impuls electromagnetic). Dispozitivele cu GaAs sunt fragile. Diodele parametrice pot fi mult mai rezistente, daca sunt protejate suplimentar cu dispozitive speciale (tuburi cu descarcari in gaze, etc).

http://romanian.ruvr.ru/2014_04_24/Aegis-Si-a-gasit-naSul-in-Marea-Neagra-0658/

http://epochtimes-romania.com/news/ce-a-ingrozit-distrugatorul-donald-cook-in-marea-neagra---226794

https://www.youtube.com/watch?v=jCjnxIECinw

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daca exista radioamatori mai tineri dispusi sa experimenteze un amplificator parametric utilizabil in unde scurte (de ex. in 28 MHz), eu pot sa proiectez o schema de amplificator regenerator (cu frecventa de pompaj dublul frecventei de lucru). Nu dispun de soft de simulare pentru astfel de circuite si va fi nevoie de incercari (corectii ulterioare). Ar fi ceva instructiv si interesant.

Circuitul nu este chiar simplu. Generatorul de pompaj are cel putin trei tranzistoare (oscilator, separator si "final") si necesita condensator variabil dublu (pentru oscilator si final). Dupa amplificatorul parametric urmeaza un circuit de adaptare (un fel de separator) cu JFET-uri si tranzistor bipolar. Trebuie si diode varicap (mai multe BB139 puse in paralel). Este nevoie de "rabdare si tutun", de cafele, etc, pe langa piese si pofta de munca.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Aveti aici un link unde puteti sa vedeti o schema practica de amplificator parametric utilizabil la frecventa joasa (<100MHz), publicata intr-o revista "Radio" (URSS) din anul 1961.

https://radiowiki.ru/index.php?title=Файл:Радио_1961_г._№05.djvu&page=19
In perioada cand la conducerea URSS a fost Hursciov, stiinta si tehnologia sovietica a facut un mare salt. Lumea scapase de dictatura sangeroasa a lui Stalin (cu criminalul Beria). Puteti sa cititi despre acest aspect in cartea fizicianului Petre Capita, intitulata "Experiment, teorie, practica"

Sa descarcati DJVU-ul cu tot numarul. Puteti sa traduceti (aproximativ) cu Translate Google.

Sa va uitati cu atentie, sa vedeti ce eforturi faceau rusii ca sa-i ajunga din urma pe americani. Sunt date multe scheme cu tranzistoare (pe Ge), se forta modernizarea.

Va mai indic o adresa pe Internet, tot de la rusi, unde este un articol despre amplificatoarele parametrice regeneratoare.

http://osc.phys.msu.ru/mediawiki/upload/0/06/РПУ_описание.pdf

Rusii inca lucreaza cu amplificatoare parametrice. Nu pentru ca n-ar fabrica tranzistoare cu GaAs.

Link spre comentariu

Rusii din pacate nu`s in stare sa faca niste dispzitive GaAs de calitate.

Prin urmare in caz de necesitate trebuie sa se bazeze pe productia nationala.

Impuls electromagnetic, e problematic ce rezista si ce nu, in ideea asta rusii au

dezvoltat tuburile cu bare.

Prin anii 80 au renuntat la ele pentru productia de serie, cel putin asa stiu eu.

Link spre comentariu

Sunteti sigur ca rusii n-au tehnologie sa faca tranzistoare cu GaAs, din moment ce si chinezii le fabrica ? Chiar de-ar fi asa (total improbabil), au bani sa cumpere din Vest, prin intermediari sau chiar direct (capitalistii sunt in stare sa vanda si funia cu care ulterior vor fi spanzurati - asa a zis Lenin).

 

Mai bine ganditi-va la o configuratie de amplificator parametric regenerator. Schema data in revista Radio din anul 1961 are imperfectiuni, desi functioneaza, Iar in documente date free pe net, in limba engleza, n-am vazut scheme concrete de amplificator parametric (regenerator sau cu conversie) care sa mearga in domeniul undelor scurte.

Link spre comentariu

Este vorba despre industria de aparare.

Aia se bazeaza pe ce se poate produce in tara in momentul ruperii

tuturor contactelor comerciale cu alte tari.

Pentru mine este inutl a ma mai gindi la un experiment din `61.

In nici un caz, chiar daca as incerca nu as reusi sa obtin performante mai bune decit

cu actualele componente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări