Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Solid State Relay

Vizitator i2r

Postări Recomandate

Salutare. Am nevoie de control On/Off (comandat de un microcontroller) pentru un circuit de iluminat la 220V si as dori sa folosesc o schema asemanatoare unui releu solid-state. Cum nu ma pricep prea mult am cautat pe internet si am ajuns la solutia din imagine, cu un optocuplor MOC3021 si un triac BT136.

M-ar interesa daca gasiti in schema propusa probleme/dezavantaje si cum se poate imbunatati (de exemplu MOC3021 nu este zero-crossing, ar trebui sa ma astept la EMI sesizabil sau poate alte probleme?). Sau o alta propunere mai buna pentru un circuit SSR (strict on/off, nu dimmer)? Multumesc.

post-264613-0-53531800-1490469236_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

2

• briobit

1

• UDAR

1

• pop_ady44

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La schema ta o sa apara triac blocat pe deschis adica nu o sa stinga lumina.

Am ceva ce folosesc la un incubator pt comanda rezistentei .daca reusesc sa o decupez ti-o postez aici .

Partea de jos

Daca ajuta pot pune si un mic cablaj

clocitoare_ouatu.pdf

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Păi cum comanzi schema aia ? Căci ar trebui să dai un impuls de comandă la începutul fiecărei semialternanțe.

Mai simplu folosești un optocuplor cu zero cross detect .

EDIT Răspunsul este pentru @i2r . N-am observat că s-a postat între timp.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator i2r

@pop_ady44 daca nu-mi scapa mie ceva, diferenta intre cele 2 scheme (exceptand un rezistor si triacul "mai puternic") este optocuplorul MOC3041 care suporta zero-crossing; doar din cauza lipsei de zero-crossing spui ca o sa ramana triacul blocat pe deschis?

@UDAR cat timp uC alimenteaza optocuplorul (un semnal HIGH trimis continuu) circuitul 220VAC este inchis si se va deschide cand uC trimite LOW pe pinul de control

In cazul iluminatului aveam impresia ca zero-crossing ma ajuta doar ca sa evit EMI si eventual arderea becurilor incandescente, nu ca ar bloca triacul pe ON (ceva detalii aici). Daca inteleg gresit va rog sa ma corectati, sau poate o alta schema de SSR.

Link spre comentariu

Ultima schema din cele postate mai sus de @briobit completata si cu un snuber pe triac este ceea ce folosesc eu de vreo 8 ani pt comanda rezistentei de incalzire de la un filtru de cafea cu termostat electronic custom made.

Nu-ti fa probleme cu zero crossing la comanda becuri dar e obligatoriu la tuburi neon cu dosel pasiv.

Link spre comentariu

Am tot folosit comenzi cu optotriac+triac, pot recomanda următoarele:

-dacă faci controlul fazei cu microcontroler, sau vei avea de gînd pe viitor, trebuie opto fără zcd. Altfel, dacă vrei doar on/off, ia opto cu zcd. În plus de asta ia versiunile cu 3 în coadă 3023 sau 3043, că ledul se comandă cu 5mA față de 15mA la 3021/3041

-referitor la triac ia versiuni snuberless gen BTA06-600BW, care evident nu mai necesită acel snuber RC. Funcție de sarcină, acel snuber poate deveni enervant, pentru că la OFF permite trecerea unui curent slab prin snubber spre sarcină.

Link spre comentariu
Vizitator i2r

Multumesc pentru sfaturi.

@XAN77 pentru ca inca ma simt in ceata, imi poti spune te rog care sunt avantajele zcd pentru controlul on/off? Inteleg ca totusi nu este ceva obligatoriu, insa are anumite avantaje.

Link spre comentariu

Daca se face comutarea aleator pot aparea paraziti in retea, se pot genera zgomote electrice pe retea. In cazul ZCD zgomote sint inexistente sau foarte mici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări