Blacksmith Postat Martie 26, 2017 Autor Partajează Postat Martie 26, 2017 UDAR, De mult voiam sa te intreb care e treaba cu cei 2 pini de masa ai PIC-ului (si 2 pini 2 Vdd). Cumva trebuie 2 alimentari separate ? Eu mereu am legat impreuna cele 2 mase si cei 2 pini de Vdd. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) @sesebe Remarcabil setup-ul ! Ar fi și mai remarcabil dacă ai face publice , măcar parțial , rezultatele măsurătorilor . După cum vezi noi postăm rezultatele noastre obținute cu mijloace mai modeste . Eu am în plan , chiar în curs de pregătire , un test de liniaritate pentru ADC PIC dar mijloacele mele se limitează la un BM859cfa iar ca sursă de intrare mă gândesc să improvizez un divizor Kelvin - Varley . Orice informație venită din terțe surse ar fi aur , atât pentru mine , cât și pentru alți colegi care vor să vadă care sunt limitele tangibile pentru un ADC cu PIC - eu anticipez 11-12 biți dar trebuie testat . EDIT @ dudikoff Cei doi pini de masă și (unde există) cei doi pini de alimentare trebuie legați împreună . La unele microcontrolere Atmel ( posibil și la altele ) există Vddanalog și Vdddigital . La familia PIC16 nu e cazul . Vdd este unic cu excepția celor cu 40 pini iar Vss se splitează de la 28 pini în sus . Aceste măsuri , în special splitarea masei sunt luate tocmai pentru a atenua efectele de care vorbeam . Imaginează-ți în interiorul capsulei µC un circuit legat la masă printr-o rezistență nenulă ( poate să aibă zeci-sute de mΩ) . Tot curentul care vine din Vdd trece prin aceasta și determină o cădere de tensiune . (E ca la amplificatoare cu alegerea punctului de culegere/aplicare a reacției negative .) Masa ADC aflat în interiorul capsulei se află deci la un potențial pozitiv față de masa exterioară . Trebuie deci ca tu să urci câțiva mV - zeci de mV până când el să simtă de fapt zero. Editat Martie 26, 2017 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) Ce rezultate domnul meu? Fiecare microcontroler are alte rezultate si nu au nici o impotanta pt cazul de fata. Ideea este ca tot timpul - sa se elimine din masuratoare toare caderile de tensiune pe firele de legatura, - firele ce duc la multimetre trebuie sa fie lipite exact pe pinii uProcesorului (sau macar pe pad linga pin), - preferabil sa nu se foloseasca decit un singur tip de aliaj de lipit si un singur tip de aliaj pt fire, - se masoara obligatori si referinta simultan cu intrarea ADC-ului, - grija FOARTE mare la cum se fac decuplarile alimentarilor si referintei (am avut un caz in care imi picau testele din cauza ca exista zgomot indus de portile digitale interne ale uP in timpul conversiei, - exemplele pot continua cind vorbim de tensiuni mici si foarte mici - nu am auzit vorbindu-se despre efectul de thermocuplu de exemplu. Editat Martie 26, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 26, 2017 Autor Partajează Postat Martie 26, 2017 Asa arata legaturile mele in realitate. Nustiu daca intelegi ceva... Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) @sesebe Sunt ușor surprins de atitudine dar , desigur, nu ești obligat la nimic . Eu mă refeream la ”curba” Cod ieșire PIC vs. Tensiune intrare , de exemplu . Dar dacă spui că rezultatele nu au nicio importanță , de ce ai menționat , totuși , acest setup remarcabil ? În ce privește sfaturile generale pe care le dai , sunt perfect de acord cu ele ( poate mai puțin treaba referitoare la tensiunile generate termic care , cred, sunt ultima problemă a lui Dudi aici. La câțiva µV/°C nu cred că e cazul să ne stresăm . Doar dacă nu cumva deții , și în acest caz , niște rezultate secrete .... @Dudi Oauuu ! Există un traseu de masă comun destul de generos . Acu , nu știu eu cât e căderea de tensiune acolo , dar prin el trece și alimentare PIC , și referința stabilizatorului ... Încercă , dacă e posibil, să măsori ce-am sugerat. Editat Martie 26, 2017 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 @Udar ti-am raspuns pe privat. @Dudikoff: ai o bucla de masa imensa acolo. schimba punctul de masa de la divizor, referinta si condesator DIRECT pe pinul procesorului. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 26, 2017 Autor Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) UDAR, iarta-ma ca sint atat de dobitoc si nu inteleg fata de care punct de masa (ca sint mai multe acolo) sa masor tensiunea de pe pinul fortat in 0 logic. Edit: Am recitit postarile si am observat ca deja mi-ai zis treaba asta. sesebe, o sa incerc si cum ai zis tu. PS: Am uitat sa trec pe schema si LCD-ul al carui backlight consuma vreo 70mA si masa lui e legata la GND-ul de pe placa din dreapta mijloc. Editat Martie 26, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 P .............................. PS: Am uitat sa trec pe schema si LCD-ul al carui backlight consuma vreo 70mA si masa lui e legata la GND-ul de pe placa din dreapta mijloc. Parca stiai ce inseamna aia masa stelata........dece faci greseli ca cele de mai sus. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 26, 2017 Autor Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) Am masurat un pin in logic zero fata de masa in care vine referinta ADC-ului si masa divizorului si.... am 14 mV !! Apoi am intrerupt alimentarea backlight-ului LCD-ului si imi arata 2mV ! Deci e clar de unde e... Trebuie sa refac conexiunile de masa... numai ca nu stiu cum... Cand ma uit la ce e acolo imi vine rau... Editat Martie 26, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 O ideie ti-am dat eu - nu-i cea mai buna dar tot e mai bine. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) Dudi , ideea e următoarea : Între punctul în care e conectată masa generală - față de care se aplică în mod normal tensiunea de măsurat care vine din divizorul tău - și masa ADC PIC aflată undeva în interiorul capsulei , există o rezistență diferită de zero . Cu cât este mai mare curentul care trece prin această rezistență (indiferent că el vine din PIC sau din exteriorul lui ) , cu atât mai mare este eroarea . Din ultima ta editare înțeleg că o parte din acest traseu este străbătută de curentul de backlight al afișajului .... Fă-ți o schemă prin care fiecare porțiune de traseu relevantă să fie simbolizată printr-o rezistență . Vei vizualiza astfel eventuala amploare a fenomenului. Dar , repet , e o ipoteză ( destul de plauzibilă zic , după ce am văzut traseele. ) Iată cam despre ce vorbim : EDIT . Mă bucur că ai găsit cauza . Mi-a luat ceva timp în trecut să găsesc metoda asta cu pinul logic în zero .... EDIT 2 . O parte din postare e dublă , nu știu de ce . O să șterg ..... Editat Martie 26, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 26, 2017 Autor Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) Nu pot sa vad imaginea. Cand dau pe ea imi arata ca se incarca si ramane asa... Edit: Gata a aparut imaginea. Edit2: Aha... deci masa tensiunii masurate trebuie sa vina cat mai direct in pinul de masa al PIC-ului. Chiar si asa tot ramane rezistenta aia interna din PIC la care n-ai ce sa-i faci... Am facut legatura cum a zis sesebe si acum am 0,8mV cu backlight si 0,4mV fara Editat Martie 26, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) La mine se vede .... O fi legat de ce-am editat ultima dată . Oricum era o imagine generică , de principiu , care voia să explice posibilile cauze. Ideea mea e însă aceeași cu a lui @sesebe - evitarea traseelor comune între circuitele ”de forță” și cele ”de semnal mic” EDIT și OFFTOPIC . Iertare , dar nu mă pot abține . Se mai demontează un mit de cât de proaste sunt PIC-urile în a măsura tensiuni. Vă promit un set complet de teste - cu mijloacele pe care le am la îndemână - spre sfârșitul lunii aprilie sau pe-acolo . Nu prea le am cu termenele autoimpuse . Editat Martie 26, 2017 de UDAR Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 Radu, daca vrei sa testezi si ADC-uri externe, as putea contribui cu cele de 12b (Microchip) sau de 16b (TI). Daca vrei sa testezi si implementezi o solutie de 12b interna PIC-ului (eu nu am reusit-o), pot contribui si cu PIC-uri care au ADC pe 12b. Evident, testele tale imi sunt foarte utile pentru scopuri personale. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 26, 2017 Autor Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) Thunderer, cum se numesc acele ADC-uri de la Microchip pe 12biti (banuiesc ca sint ADC-uri dedicate) si cum se numesc cele integrate in PIC, tot pe 12 biti, de care vorbesti ? Editat Martie 26, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum