djvas Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Ce deriva terminca ? A cui ? A urmatoarelor componenete : - referinta TL 431 are un drift termic intre 5 si 50mV conform fisei de catalog. Nu uita ca este o referinta de 2 lei la propriu ! Nu o vei gasi niciodata in aparate de masura pentru ca nu are ce sa caute. - a divizorului rezstiv de la referinta. - a divizorului rezistiv de tensiune - si nu in ultimul rand al ADC-ului. Cat despre ADCi trebuie sa intelegi ca nu vei avea liniaritate de 1 LSB in veci, oricat de scump ar fi el. Am vazut mai demult un seminar de la Renesas ( pe care nu-l mai gasesc) in care se punea problema de un lookup table pentru corectarea liniaritati. Raspunsul a fost ca nu este o solutie deoarece ar trebui un tabel pentru fiecare adc in parte si cu toate astea tot nu ar fi sigura rezolvarea. Eu zic ca daca chiar te streseaza problema mai bine incerci cu un ADC de o rezolutie mai mare gen 12biti. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Despre liniaritatea ADC s-a mai vorbit - probabil în altul din grupul de subiecte deschise de Dudi în legătură cu acest voltmetru . Nu se pune problema obținerii unei liniarități superioare , nici măcar egale , celei a ADC . Discutăm de scara 99,9V respectiv 9,99A . În ce privește deriva termică rezistențele THT cu peliculă metalică au frecvent sub 25 ppm/°C , hai fie 50 ppm/°C . La temperatura camerei ( adică +/- 5°C față de temperatura de etalonare ) , cu toate rezistențele variind în sensul cel mai rău , nu se depășește o eroare de +/- 0,1% Și în fine , TL431 nu este nici pe departe atât de prost pe cât pare . 50mV este o valoare maximă , pe tot domeniul de temperatură ( -40 .... +85°C) . În jurul temperatuii camerei nu avem uzual mai mult de +/- 2mV. E drept totuși că , pentru un aparat de măsură mai serios , o referință superioară este recomandată . De exemplu, un LT1009 care în varianta de la TI este chiar ieftin. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 25, 2017 Autor Partajează Postat Martie 25, 2017 Deci daca eu compensez offsetul cu schema de la postul #6, referinta o las tot la 0V - 4.096V ? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Referința , pentru PIC-ul tău , e diferența dintre Vref+ și Vref- , respectiv Vref+ și masă . Nu este afectată de ce faci tu la intrare . Din ajustarea fină a referinței poți să faci ajustarea capătului de scară. 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Ce fain...ceea ce o mina de ingineri cu echipamente hi-end se chinuie sa faca de vreo 3 ani face Dudica in jumate de an folosind un multimetru non-true-RMS .......... Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Dudi, uita-te la curba asta ca sa intelegi de ce offset negativ. . @radu, ma refeream la DS lui 887. Nu am incercat inca cu Vref-, mi-am zis doar ca daca ajuta ADC-ul sau nu, apoi nici nu distruge PIC-ul. Eu m-am lasat pagubas sa incerc liniarizarea ADC-urilor. Sunt erori pe care le accepti. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 25, 2017 Autor Partajează Postat Martie 25, 2017 (editat) Ce vreau eu sa fac, sesebe ? Poate n-ai inteles despre ce se vorbeste aici. Pe mine ma intereseaza doar corectarea offsetului ADC-ului nu si a neliniaritatii. E adevarat, s-a mai vorbit si de neliniaritate dar nu eu am cerut asta. Si apropo, mai nou am si multimetru true RMS ! Dar asa esti tu, iti place sa citesti printre randuri... Editat Martie 25, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 @thunderer . Da , am găsit figura . Diodele sunt evident pentru protecție , nu rezultă vreo funcționalitate . Dar ! Înainte nu găseam figura că mă uitam la 877 ! Dudi , cu ce PIC lucrezi până la urmă ? 877 sau 887 ? Întreb asta pentru că 887 n-ar trebui să aibă offset negativ !!! Extras pentru 87x : și pentru 88x : Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Cred ca mie mi se adresa o parte din mesajul de mai sus. Nu mereu offset-ul este mana in mana cu liniaritatea. Ai dreptate, Dudi. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 25, 2017 Autor Partajează Postat Martie 25, 2017 UDAR, Cu 887 lucrez. Nu stiu ce sa zic dar mie asa imi da la masuratoare, abia la 20mV am cod 1 la ADC. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 (editat) Ce vreau eu sa fac, sesebe ? Poate n-ai inteles despre ce se vorbeste aici. Pe mine ma intereseaza doar corectarea offsetului ADC-ului nu si a neliniaritatii. E adevarat, s-a mai vorbit si de neliniaritate dar nu eu am cerut asta. Si apropo, mai nou am si multimetru true RMS ! Dar asa esti tu, iti place sa citesti printre randuri... Vrei precizie prea mare de la componente prea simple. Stiam ca acum ai si unul trueRMS dar cind te-ai apucat de asta nu aveai. Felicitari pt achizitie! Nici eu nu am unul TRMS decit de scurt timp. Editat Martie 25, 2017 de sesebe Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 UDAR, Cu 887 lucrez. Nu stiu ce sa zic dar mie asa imi da la masuratoare, abia la 20mV am cod 1 la ADC. Hmmmm . Cam ciudat , mai ales că e cam mare . Să nu fie altceva acolo . Cum testezi ? Cu PIC-ul în breadboard ? Să nu ai căderi de tensiune pe circuitul de masă sau ceva ..... Zic și eu .... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 26, 2017 Autor Partajează Postat Martie 26, 2017 (editat) Pai bag tensiune pe intrare pana trece ADC-ul in 1. N-am folosit breadboard in viata mea. PIC-ul e pus pe o placa de test si restul pe niste cablaje mai mici. Numai Dumnezeu stie daca am caderi de tensiune pe circuitul de masa. Editat Martie 26, 2017 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 Păi placa de test e tot un fel de breadboard ! Există o modalitate ( nu 100% sigură dar foarte pe aproape) de a măsura căderea de tensiune pe circuitul de masă . Forțezi o ieșire logică a PIC-ului în zero, fără sarcină, și , cu restul circuitului în condiții cât mai apropiate de cele reale , măsori tensiunea pe ea față de masă . Ideal e , evident, zero . Practic e cât o să vezi . PS Ieșirea respectivă trebuie să fie din grupul de masă al ADC . În cazul tău , cred că preferabil ar fi una din RA0-RA7. Masa față de care se măsoară este desigur masa generală a montajului , mai precis masa față de care se aplică tensiunea de măsurat . PS2 E doar o ipoteză de verificat ! Nu susțin că asta e cauza dar eu am pățit-o pe breadboard , cu afișaj LED . Curentul afișajului îmi ”ridica” masa la zeci de mV . Chiar și legăturile interne în interiorul PIC-ului pot duce la erori de mV , poate mai mult . TOATE însemnând offset negativ ! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 26, 2017 Partajează Postat Martie 26, 2017 Si de unde stii tu cu precizie cit ajunge la pinul microprocesorului? Setupul utilizat de mine pt masurarea liniaritatii unui ADC contine 4 (citeodata chiar 5) multimetre 34410 iar achizitia este facuta controlat de un calculator, printre altele pt a face toate masuratorile exct in acelsi timp pt a conta mi putin zgomotul captat de setup. Eu iti recomand sa nu mai pierzi timpul cu asta pt ca nu vei reusi sa faci imbunatatiri semnificative ale masurarii cu ceea ce ai tu. Mai bine investesti timpul imbunatatind alte aspecte ale schemei/lor tale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum