Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balast electronic la tuburi fluorescente


florin.bulau

Postări Recomandate

Salut!Adresez o rugaminte meseriasilor, poate a intervenit cineva in asemenea montaje si-mi da o sugestie:Am instalat intr-o lampa de 2x20W cate o placuta cu balast electronic de la becuri economice (chinezesti) de 22W (pentru aprindere rapida).Scopul urmarit a fost atins (aprinderea rapida), dar tuburile se inegresc cam repede la capete si se "termina" (cam repede, dupa parerea mea). Cum as putea sa reduc curentul prin tub? In serie cu tubul se afla montate o bobina si un condensator (exista modele care nu au acest condensator, dar condensatorul de filtraj al tensiunii redresate e compus din 2 condensatoare inseriate si tubul e conectat intre ele). Mai exista o chestiune care ma intriga: la unele realizari se foloseste miez deschis (bastonas) sau miez EE cu intrefier (acest aranjament impiedica saturatia) dar altele au miezul fara intrefier (sau au intrefier doar pe coloana centrala, care e in bobina??).Multumiri anticipate!!Florin.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • florin.bulau

    3

  • niq_ro

    1

Nimic, nimic???Probabil cei care mai umbla cu surse in comutatie nu agreeaza "depanarile casnice"....S-ar parea ca la pornire, cu tubul "inchis", circuitul format are atat bobina de balast si condensatorul de izolare, cat si condensatorul de pornire, inseriate cu filamentele; frecventa de rezonanta e data de condensatorul echivalent celor doua condensatoare inseriate (mult mai mic decat condensatorul "de izolare" (care are 33-47 nF)) iar pe condensatorul "de pornire" (2,2 pana la 6,8 nF) apare o tensiune mare, care aplicata pe capetele tubului amorseaza descarcarea. Dupa aprinderea tubului, descarcarea scurtcircuiteaza condensatorul de pornire, frecventa de rezonanta a circuitului de balast fiind de aceasta data sub frecventa chopperului.Teoria ne spune ca un circuit oscilant serie se comporta ca o rezistenta (mica) la rezonanta, sub aceasta frecventa are un caracter predominant capacitiv ( reactanta capacitiva scade la cresterea frecventei) iar peste rezonanta are un caracter predominant inductiv (reactanta inductiva creste la marirea frecventei). Chestia asta ma cam nedumereste, deoarece in functionare bobina ar trebui sa constituie elementul principal de limitare (la montajele cu punte capacitiva nici nu exista condensator de izolare!). iar la pornire tensiunea maxima e asteptata pe condensator (ala "de pornire"), ceea ce-i cam invers ca teoria, nu? Daca gresesc, va rog sa ma corectati!!!Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Multumesc pentru interes, dar...La site-ul domnului Matei am gasit o sumedenie de scheme, cea mai aproape fiind transformatorul electronicpentru bec halogen, despre care insa se pomenesc doar niste generalitati in legatura cu depanarea, schema a doua e cu totul altceva. Incerc sa precizez: doresc sa modific (reduc) in mod permanent curentul prin tubul fluorescent, prin modificarea fixa si permanenta a unui element (fie element de reactanta, fie, in masura posibilului frecventa de lucru, in sensul reducerii - in ideea ca ridicarea ei ar mari solicitarea tranzistoarelor de comutatieMai bine incerc pe sectiunea de alimentatoare, desi si acolo, am observat o categorie care habar n-are, dar "incearca marea cu degetul", altii care "nu au timp" si ar cumpara, altii care aplica oarecum mecanic scheme de aplicatie si laconici - pe buna dreptate - care stiu cate ceva, dar mai mult tin pentru ei, in parte si din cauza pericolului lucrului in contact direct cu reteaua, de care multi nu prea par constienti.Multumesc !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări