Vizitator Cismas Alexandru Postat Martie 23, 2017 Partajează Postat Martie 23, 2017 Am incercat refacerea circuitului unei sirene ce funcționează la 12 V. Diferenta intre schema originală și această este c28, un condensator pus de mine pentru a filtru componența continuă. Žn cazul în care compensatorii este pus sirena (piezoelectric) nu suna. Decat foarte încet. Scoate un zgomot tare iar apoi suna foarte încet dar la frecvența corecta. Žn cazul în care scot compensatorii se încălzește foarte rau tranzistorul. Am incercat sa pun in baza tranzistorului zxtn un resistor dar acesta a dus la arderea tranzistorului bc817. Vreo idee cum pot rezolva această problemă? Link spre comentariu
validae Postat Martie 23, 2017 Partajează Postat Martie 23, 2017 Schema sirenei o poți posta ? Fiindcă fără ea, discutăm degeaba. Dar în principiu, traductorii piezo se comandă cu tensiune mare, de obicei prin transformator ridicător, nu prin cuplaj capacitiv. De aceea nu funcționează corespunzător. Foarte probabil acea sirenă avea difuzor dinamic cu compresie, nu piezo.Dacă pui schema ei, putem să facem modificările ca ea să funcționeze corect cu traductor piezo.Dacă nu ai schema originală, poți măcar să faci poze clare de aproape ale circuitului, atât partea cu piesele, cât și a cablajului. Link spre comentariu
Vizitator Cismas Alexandru Postat Martie 28, 2017 Partajează Postat Martie 28, 2017 Aceasta este schema. A fost scoasa din schema originala, presupun eu cu o greseala. Am verificat de mai multe ori si nu am descoperit greseala. Schimbarile care au fost facute sunt tranzistorii. Si condensatorul, C28 care nu are nici un rol. Tranzistorul care este acum ZXTN era un D965. iar in locul Bc817 erau s9014. In cazul tranzistorului final am verificat Vcesat, crezand ca in cazul ZXTN este mai mare, dar se pare ca este mai mic. Nu stiu e alte verificari sa mai fac. Mentionez ca am incercat sa pun o rezistenta in baza ZXTN care a dus la arderea tranzistorului BC817. am mai incercat sa pun o rezistenta atat pe colectorul celor doua tranzistoare, ceea ce a dus la incalzirea acesteia, datorita puterii pe care trebuia sa o disipe, undeva la 1,5 W, cat si in emitorul ZXTN, care s-a comportat la fel, s-a incalzit rezistenta. Schema originala are tot un piezo. Link spre comentariu
validae Postat Martie 28, 2017 Partajează Postat Martie 28, 2017 Schema e greșită în partea de comandă a transformatorului de ieșire.Ar fi bine să te inspiri din scheme similare, cum ar fi asta: http://www.555-timer-circuits.com/siren-100db.html de unde refaci doar partea de final audio în clasa A. Link spre comentariu
Vizitator Cismas Alexandru Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Schema scoasa este copiata de la goara de la linkul http://www.tme.eu/gb/details/bps-1500-01/piezo-transducers-with-generator/bestar/ , diferentele sunt date de tranzistori( am inlocuit s9014 cu bc817 si d965 cu zxtn25020). Am inlocuit apoi pe placa mea tranzistorii cu tranzistorii originali si tranzistorii inca se incing. Am incercat si in partea finala sa pun 2 zxtn dar se incingea transformatorul . Fac cinste cui ma ajuta sa rezolv problema asta. Am verificat schema de cateva 10 de ori . Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Schema pusă e greșită în partea de amplificator final. Ți-am recomandat să te inspiri din alte scheme cu piezo, dar se pare că te încăpățânezi să faci cum te taie capul.....Poți încerca să pui un amplificator integrat gen TDA2003 care să comande traful driver. Link spre comentariu
Vizitator Cismas Alexandru Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Nu ma incapatanez, doar ca nu inteleg de ce nu merge. Din moment ce pe cablajul de sirena nu se incalzeste nimic si suna cum trebuie, inseamna ca schema e ok. Sincer nu stiu cum sa refac partea de amplificator final, daca se poate sa ma ajuti ar fi super. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Ultima mea intervenție aici. Ai copiat schema unei sirene întocmai, sau ai reparat/modificat una existentă ? Chestia cu copiatul unei scheme se lasă des cu erori dacă nu ai experiență. Chiar dacă ai copiat exact schema, fără erori (ca în cea postată), e posibil să nu fi folosit exact același tip de transformator (aceleași caracteristici), fiindcă acela e foarte critic pentru schema asta.Nu orice traf va merge la fel. Repet ultima oară, tot ce ai nevoie să știi s-a scris deja, recitește postările mele anterioare.Vezi și link-ul cu scheme asemănătoare.... Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 (editat) Schema este prelevata gresit aici practic se pune in scurt o parte din transformator. Editat Aprilie 9, 2017 de miron1947 Link spre comentariu
Vizitator Cismas Alexandru Postat Aprilie 9, 2017 Partajează Postat Aprilie 9, 2017 Schema este prelevata gresit aici 1.jpg.png practic se pune in scurt o parte din transformator. Exact asa era pusa si pe schema originala. Schema este copiata exact la fel. Nu am modificat si nu am schimbat schema. Am schimbat doar tranzistorii cu unii uzuali, exact cum am spus mai sus. Link spre comentariu
Vizitator Cismas Alexandru Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 @Miron1947: Prin punerea in scurt a celor doi pini, am pus in scurt jumatate din secundarul trafului. Nu am desfacut niciun traf si nici nu am masurat iesirea fata de intrare, dar practic prin suntarea a jumatate din spirele acelei infasurari a fost dublata tensiunea de iesire pe iesirea trafului ( s-a dubla raportul spirelor intrare-iesire ). @validae: Schema sirenei a fost copiata intocmai, traful folosit a fost extras de pe una din sirenele originale si schema electrica este intocmai cu originalul. Intr-adevar eroare trebuie sa fie de la etajul final, pentru ca primele doua etaje a cate doi tranzistori sunt circuite flip-flop --> primul etaj realizeaza un semnal de frecventa mica ( condensatori mari intre B si C ale tranzistorilor ) iar al doilea etaj realizeaza frecventa purtatoare ( condensatori mici intre B si C ). Etajul final este scos de pe placa originala care este simplu strat, am masurat si cu multimetrul fiecare conexiune ca sa verific schema, nu are cum sa fie vreo eroare. Rugamintea este sa imi spuneti de ce este gresit etajul final de amplificare. Va multumesc frumos! Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 (editat) @Miron1947: Prin punerea in scurt a celor doi pini, am pus in scurt jumatate din secundarul trafului. Nu am desfacut niciun traf si nici nu am masurat iesirea fata de intrare, dar practic prin suntarea a jumatate din spirele acelei infasurari a fost dublata tensiunea de iesire pe iesirea trafului ( s-a dubla raportul spirelor intrare-iesire ). Corect era sa lasati capatul infasurarii nefolosite in aer, spirele in scurt(chiar si una) consuma energie inutil si incalzesc(tot inutil) bobinajul. Editat Aprilie 10, 2017 de miron1947 Link spre comentariu
Vizitator Cismas Alexandru Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 Corect era sa lasati capatul infasurarii nefolosite in aer, post-176697-0-73305300-1491742602.png spirele in scurt(chiar si una) consuma energie inutil si incalzesc(tot inutil) bobinajul. Buna ziua, in momentul in care se pun in scurt doua terminale ale acelei bobine, se face un circuit paralel ( imaginar ) format din doua impedante: 1. Bobina ramasa intre cele doua capete 2. Cupru cu rezistenta ce tinde spre zero. Pe urma, conform legii 1 a lui Kirchhoff, suma curentilor de pe cele doua impedante este egala cu curentul care trece prin bobina ramasa activa. Deoarece caderea de tensiune pe cele doua impedante este aceeasi si pentru ca U=I*R => Ibobina*Zbobina=Icupru*Rcupru=cam 0, deci curentul prin bobina suntata este 0 ( pentru ca Z bobina nu e 0). Asadar puterea disipata de bobina este 0. Intrebarea mea ramane: ce e gresit la etajul final. Va multumesc Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 (editat) Mai multă atenție la aplicarea K în circuite cu surse de tensiune ! Chiar dacă K1 în nod spune ce spui tu , pe ochiul format din jumătatea șuntată există un generator de tensiune ... te las singur mai departe . Sau altfel , fără K . Dacă un secundar ( oricare ) al transformatorului este scurtcircuitat e ca și cum primarul ar fi scurtcircuitat ( la un transformator ideal , desigur ) Și , apropo, cine vorbește de pierderile în rezistență ( adică în scurt ) ? Colegul @miron1947 vorbește de pierderi în bobinaj . Editat Aprilie 10, 2017 de UDAR Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 curenti Foucault si alte cele...nu vrea domn”e sa priceapa. si nu e offtopic! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum