Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o intrebare de la mine - un necunoscator (despre filtre)

ionescu liviu

Postări Recomandate

salut !va "lovesc" si eu cu o intrebare :smt003 . cum se face un filtru? daca aveti un link (chiar daca e in engleza, e f bun) in care sa fie explicat ca pentru fraieri cum se filtreaza sunetul. ideea e ca eu nu am nici un fel de cunostinte despre componentele implicate intr-o asememnea constructie dar ma prind repede si m-as pricepe sa fac unul (adica stiu sa fac o bobina, stiu sa le pun cap la cap). am vazut la diferite boxe (multe erau vechi, cum ar fi tesla de la pickup-uri) si am vazut ca aveau doar pe inalte o componenta electronica, nici nu stiu ce este - de aceea va intreb. avea doar pe un fir un condensator CRED. adica n-o sa invat eu din prima sa fac un filtru mai complicat dar macar asa cum aveau acele boxe sa inteleg macar. P.S. de azi m-am apucat sa citesc link-urile de mai sus pt incepatori :yawinkle:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionescu liviu

8

• Craciun

1

• Mouser

1

• MifTy

1

Top autori în acest subiect

P.S.un link care sa explice si ce fac si ce rol au acele componente electronice din filtre ar fi bun pt mine, ca poate v-ati dat seama ca nu stiu absolut nimic dar sunt dornic si capabil sa invat.sa nu radeti si sa nu ma injurati (sau cel putin nu prea tare), ca doar am postat la sectiunea incepatorilor :smt005

Link spre comentariu

sunt cateva linkuri la incinte...poti incerca si cu google bagand la cautare urmatoarele cuvinte cheie: bessel, butterworth, tchebashev.ai mai putea incerca si o cautare dupa "baxendall" (o sa afli cum se calculeaza un corector de ton pasiv, elementele active din asemenea circuit de regula nu au alta treaba decat sa compenseze pierderile pe pasive, aka rezistente si condensatoare, rareori au intr-adevar rolul de amplificatoare...)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator emericpop

Din fizica se stie ca sunetele pe care le percepem au si o caracteristica importanta numita frecventa.Urechea umana percepe sunetele in domeniul40 Hz-16 Khz in general.Un difuzor care sa acopere toata gama de frecvente si de putere mare este practic greu de realizat, motiv pentru care se folosesc incintele acustice prin gruparea a doua sau trei difuzoare sau grupuri de difuzoare de frecvente de lucru diferite tocmai pentru a reda toata banda audio.Astfel se folosesc difuzoare pentru joase,medii si inalte sau joase si medii in functie de frecventa de lucru a difuzoarelor.Pentru a transfera banda de frecvente spre aceste difuzoare astfel incat fiecare tip de difuzor sa primeasca numai frecventa(banda) sa de lucru se folosesc filtre taie banda(in general LC).Deci calculul acestor filtre se face in functie de ce dispunem(difuzoare) astfel incat transferul de putere de la sursa spre difuzoare sa se faca cu maximum de randament.Deci pentru a continua va rog sa specificati date despre materialul de care dispuneti(impedanta difuzoarelor,puterea si frecventa de lucru) apoi vom continua cu exemple concrete de calcul.pop.

Link spre comentariu

Buna dimineata ! Ti-am atasat ceva despre filtre RLC. Daca esti pasionat de electronica si esti la inceput , iti recomand cu caldura , printre alte surse de documentare, si cartea " Introducere practica in electronica " , autori Sabin Ionel si Radu Munteanu , Editura Facla , Timisoara 1988 pe care o poti gasi la biblioteca. Succes ! Daniel , Ploiesti

Link spre comentariu

multam pt datele pe care mi le-ati dat. f folositoare. o sa caut si acea carte. daca m-ati putea ajuta in continuare v-as fi f recunoscator. spre exemplu luam acest difuzor de care dispun - normal, chinezarie dar cu asta zic ca s-ar incepe ca incepator,difuzor SAL SBX 1620. cu ce ar trebui sa se inceapa ca sa ii fac un filtru, de ce se ia in calcul prima oara? am doua astfel de difuri puse in 2 boxe bineinteles cu ceva inalte si le-am pus cate un filtru auto tot de la SAL pe care il aveam de la vecinul, mi le-a dat gratis, chestia e ca nu sunt bune de nici un fel caci sunt filtre pe 4 ohmi si nu cred ca e bine sa fie puse la dif de 8 ohmi, presupun ca se dubleaza frecventa de taiere (CRED). el taie de la 5000 Hz in jos, si nu rezista decat la 60 W pe cand diful rezista pana la 80 W dar oricum nu le dau deloc tare.

difuzorul este acesta http://213.163.44.150/jsp/folap.jsp?old ... &cikk=2497

si aici parametrii T/S http://www.sal.hu/cikkccs/cikkdokumentu ... _03_01.pdf

nu este specificata excursia maxima la aceste difuzoare

inca o data va multumesc pt sprijinul acordat pana acum

nuprea am mai stat deloc pe calculator pana acum -viata de student, lasa ca vine vacanta - abia acum am intrat pe forum. de asta am raspuns mai greu :smt001

salutare !

Link spre comentariu

revin cu inca o intrebare. calculatorul de filtre din acest link iti cere o frecventa. iti cere impendanta pt inalte si pt bas iar in acelai timp iti cere si o frecventa. cum se introduc datele acolo, ca nu inteleg? ma intereseaza la cel de ordinul 1 care cred ca e mai simplu. pe inalte cumva are un condensator iar pe bas o bobina si atat? si ca sa fiu sigur, C este condensator, L este bobina si R nu stiu - cumva o rezistenta?

era sa uit de link :smt003

http://www.izatech.ro/Calculator%20filtre.htm

Link spre comentariu

cred ca m-am prins. scrii frecventa pt fiecare in parte, nu? dar bobina cum o fac sa aiba xx mH? ca acel calculator de bobine de acolo parca nu merge...rog sa ma scuzati de posturile unul dupa altul dar nu m-am putut abtine :prayer: nu o sa se mai repete :yawinkle:

Link spre comentariu

gata. m-am mai documentat si acum stiu mai totul despre filtre, ce inseamna fiecare litera din schema si ce rol au acele componente dar tot nu stiu cum sa calculez dimnsiunile bobinei in functie de mH ca acel calculator de bobine din link nu merge si nu stiu ce frecventa sa scriu la calcularea filtrelor, se scrie toata banda de frecventa pe care o poate reda difuzorul, sau de la o frecventa in sus respectiv in jos. ce nu am mai inteles este treaba cu xx decibeli pe octava, adica ce este o octava?

Link spre comentariu
Vizitator emericpop

Difuzoarele de care dispui(bass-medii) chiar daca sunt chinezesti mergbune.Filtrul pe care-l propun a fost calculat pentru o frecventa de taiere de 7 KHz, si asigura o separarede cca 12 db/octava.Daca difuzoarele pentru inalte lucreaza pe frecventele 7-15 KHz cel putin atunci e bine.Bobinele se vor executa pe carcasa din PVC(recuperari de la cutiile de medicamente la care se monteaza capace) cu respectarea dimensiunilorde pe schema.ATENTIE!!! SE VOR RESPECTA CU STRICTETE FAZAREADIFUZOARELOR, altfel ele vor lucra in contratimp.O canditie esentiala ar mai fi ca impedanta sursei sa fie egala cu cea a boxelor.Se mai recomanda verificarea etansarii incintei,iar daca timpul iti permite,se pot verifica datele folosind formula lui Thomson.

Link spre comentariu

multumesc mult pentru schema care este foarte binevenita. ma apuc sa il fac cat de curand urmarind specificatiile oferite. inaltele de care dispun lucreaza intre 2 KHZ si 18 KHZ, deci este bine. :smt006 Bafta !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări