Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electromagnet industrial


viorel1964

Postări Recomandate

AJUTATI-MA SA DORM NOAPTEA!!!

Utilizez un electrumagnet industrial -fi 1300,alimentat cu 220 V cc/35 A-pentru incarcarea unor piese metalice.S-a ars si a fost rebobinat cu 2x 2.5 mm fi cupru dublu emailat.Bobina a fost executata ingrijit-izolatie dupa fiecare strat,rigidizata cu banda la citave straturi,impregnata in lac de bobinaj.In carcasa a fost asezata pe un tor din sticlotextolit de 3 mm grosime,a fost rigidizata cu rasina epoxidica cu latimea de 10 mm spre interior si 50 mm spre exterior iar in partea inferioara -de lucru -s-a pus un strat de tesatura de fibra de sticla pentru amortizarea socurilor mecanice.

Dupa o luna de lucru fara probleme,rezistenta a scazut brusc de la 6.7 la 1.5 ohmi.

Dupa demontarea capacului,bobina nu prezenta semne de incalzire anormala,in schimb rasina din exteriorul bobinei este neagra si descompusa pe jumatate din circumferinta !

DE CE nu am urme de incalzire pe bobina? (culoarea rasinii,a lacului sau a izolatiei nu s-a schimbat?

DE CE este descompusa rasina doar pe jumatate din circumferinta ?

Electromagnetul intra in regim termic stationar cam dupa 2 ore-are 75-80 grade si lucreaza 24/24 6 zile cu DA 50 %.Carcasa este din fonta si are grosimea de 50-60mm si greutate de 1800 kg.

Am dat amanunte poate vede cineva o problema de transfer termic care mi-a scapat!

Am sa pun si poze.

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • q_acdc

    3

  • viorel1964

    3

  • Marele Savant

    1

  • MifTy

    1

Top autori în acest subiect

Poti incerca si cu cupru cu izolatie panzata sau fibra de sticla. :yawinkle: (cum sunt facute aparatele de sudura) Pentru a scoate bobina originala ai fost nevoit sa folosesti o temperatura ridicata? pt scoaterea ei . (cum se procedeaza la motoarele bobinate adica ardere) .

Link spre comentariu

Intimplator stiu pe cineva care a avut aceeasi problema, electromagnetul a fost bobinat de meseriasi dar de fiecare data a avut viata scurta. Pina la urma au cumparat unul SH, nu mai retin pretul ca nu m-a interesat dar a costat de ordinul miilor de euro.

Link spre comentariu

foarte frumos, dar care e smecheria??pentru ca pare ca si viorel1964, si meseriasii de care ai pomenit au scapat ceva din vedere cand au facut bobinarea... dar ce???(o fi vre-o legatura intre fonta, tipul de rasina si cuprul folosit la bobina in sine??? una chimica sau electrochimica, ceva...)

Link spre comentariu

La socurile mecanice si electrice pe care le incaseaza bobina aia, nu ma mira ca a cedat intre niste spire izolatia. Ar fi trebuit bobinata cu platbanda de Cu izolata cu matase si bobina batuta cu un calup de lemn ca sa se aseze spirele bine, dupa care se matiseaza toata bobina. Chiar nu e nevoie de lac.

Link spre comentariu

Bobina originala era din banda de aluminiu cu grosimea de 0.16 mm si latimea de 110 mm,izolata cu un lac .Nu am demontat eu electromagnetul dar ma interesez de modul de fixare (nu cu rasina pt. ca a fost demontata usor si nu s-a deformat). Bobina a fost executata intr-un atelier serios de catre un colaborator vechi care vrea s-o refaca dar trebuie gasita cauza sa n-o patim si a doua oara.

Link spre comentariu

Parere personala , dupa cum a scazut rezistenta (ohm) bobinei ,mai mult ca sigur ai scurt intre spire (intre straturi) datorita vibratilor.Posibil bobina nu a fost bine stransa si matisata .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări