Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Darclee S622A

Lonerider

Postări Recomandate

Vă salut. Am, de mai demult, un radioreceptor Darclee S622A cred, pe care l-am recuperat de la un vecin. Era ţinut în cămară pe post de raft pentru borcanele cu dulceţuri. Din această cauză a fost plin de dulceaţă scursă în urma unui incident, care s-a lăsat cu borcane sparte. L-am luat atunci, iar la demontare am reuşit să înjumătăţesc scala. Am reuşit, totuşi, să-l curăţ, dar l-am lăsat în aşteptare. Acum că am două zile libere, aş vrea să-l aranjez.

Îmi lipseşte tubul final (EL84), dar am un tub 6P15P nou, pe care l-aş monta în aparat, să nu mai stea degeaba. Vă solicit ajutorul, pe această cale, pentru eventuala modificare ce trebuie (sau dacă se poate) a fi făcută la înlocuirea acestui tub. Mă refer la altceva în afara punţii de legătură între pinii 3 şi 6 la soclu. Vă mulţumesc.

post-212368-0-56007800-1490074073_thumb.jpg

Link spre comentariu

dar am un tub 6P15P

Nu merge, alta panta, alta paranghelie...la 6P15P aveti o panta lineara, buna pentru video, difera de 6P14P. Atentie ca 6P15P suporta doar 200V anodica, si disipa maxim 1,5W. Teoretic merge folosita(in limitele de catalog) cu modificarea rezistor de catod(decrementare) si G2, dar nu merita. Gasiti EL84 cu 10-15 lei.

Link spre comentariu

In lipsa unui EL84/6P14P merge fara probleme si 6P15P, cu refacerea legaturilor la soclu.

https://frank.pocnet.net/sheets/010/e/EL84.pdf

https://frank.pocnet.net/sheets/113/6/6P15P.pdf

Tubul 6P15P poate disipa 12W pe anod si 1.5W pe grila ecran. Probabil dl. @Spitfire n-a fost atent la datasheet.

E compatibil cu fratele sau EL84 in conditiile unui etaj final audio de Darclee. Trebuie sa-i mai modifici rezistenta din catod (negativare automata) in asa fel incat curentul anodic sa fie identic cu cel al tubului original.

Oricum aceste finale audio n-au fost construite pentru a scoate "tot ce poate" un EL84. Puterea de iesire audio, conform normativului era in jur de 2W. :95

Traful de iesire anemic si un Ra dubios, dar si curentul anodic mult mai mic decat cei 48 mA necesari pentru "maximum rating la Ua=250V" (rezistenta din catod era de 180 ohmi/0.5W si se incalzea de o luau dracii) :rade: asigurau puterea conform normativului.

Finala video 6P15 e intr-adevar mai "nervoasa" ca panta, dar diferenta nu e mare (15mA/V fata de 11.5mA/V), nicio problema in a o inlocui daca faci ce trebuie.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi. Am si 6P14P, patru bucati, dar sunt cu aceeasi data, pentru un amplificator in lucru. Parca nu as descompleta"setul". Pentru probe o sa folosesc una, dar ma batea gandul sa pun 6P15P-ul acolo, ca radioul asta cu aia va muri...

Link spre comentariu

Pentru 10-15Ron gasesti pe forum 6P14P ca noua :rade:

Nu merita sa faci modificari!

Oricum o sa ai nevoie si de EABC ; EBF ; ECH sau si de ECC daca te aventurezi si in banda FM

Masoara negativarile...schimba macar toti electroliticii si pe cei maro :rade:

Editat de mila
Link spre comentariu

Nu vă fie cu supărare, d-nul Viorel, dar nu am avut timp, până azi, să mă mai ocup de radioreceptor. Am văzut ce s-a mai scris aici, dar folosind telefonul mobil, insă când trebuie să compun text utilizând touchscreen-ul, fac cu capu'. Normal că sunt dispus să primesc două EL84 gratuit (şi chiar cu bani), nu ar fi o problemă, doar că timpul limitat şi oboseala m-au făcut să nu mai deschid computer-ul zilele astea.

Dl. Mila, restul de tuburi le-am avut şi le am. Aparatul a fost complet, când l-am primit (cred că vreo doi ani de atunci), însă EL84 l-am folosit pe la alt radioreceptor, împreună cu altele şi am terminat stocul. Am zis că nu mă mai ocup cu deastea, dar nu mă pot abţine. Mă mai apucă din când în când.

Astăzi am reuşit să aranjez carcasa şi până s-a uscat lacul, m-am ocupat de şasiu. Rezistenţa din catodul lămpii finale a fost carbonizată şi întreruptă, am înlocuit-o cu 220 ohm/3W (nu am gasit de 180ohm prin ce am). Apoi am măsurat tensiunile anod, G2, şi curentul anodic cu un tub nou 6P14P, le-am notat, după care am pus tubul 6P15P în soclu, cu punte intre pinii 3 şi 6 şi am efectuat altă măsurătoare. 35 mA curent anodic la 6P14P şi 32 mA la 6P15P. La funcţionare (volum şi ton audio) nicio diferenţă. Nu se încălzeşte nimic anormal, nu sunt anomalii în funcţionare, testat vreo două ore continuu. Am recepţie programe şi pe UUS, fără să modific ceva la blocul UUS, la care am refăcut doar conexiunile, acesta fiind anulat fizic din circuit.

IMG_20170324_193657.jpgIMG_20170324_195519.jpgIMG_20170324_195525.jpg

Aş vrea să refac şi partea de pick-up, la care am rezolvat sistemul mecanic şi la care lipseşte, în întregime, doza cu ac. Nu am întâlnit acest model până acum, motiv pentru care poate îmi puteţi da ceva indicaţii.

IMG_20170324_203658.jpg

Butonul clapei "Oprit" o să-l înlocuiesc cu altul, numai să găsesc claviatura ce o am de piese, că nu mai ştiu unde am pus-o acum cinci ani, când mi-am recondiţionat Orizontul. Mulţumesc.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Rezistenţa din catodul lămpii finale a fost carbonizată şi întreruptă, am înlocuit-o cu 220 ohm/3W (nu am gasit de 180ohm prin ce am). Apoi am măsurat tensiunile anod, G2, şi curentul anodic cu un tub nou 6P14P, le-am notat, după care am pus tubul 6P15P în soclu, cu punte intre pinii 3 şi 6 şi am efectuat altă măsurătoare. 35 mA curent anodic la 6P14P şi 32 mA la 6P15P. La funcţionare (volum şi ton audio) nicio diferenţă. Nu se încălzeşte nimic anormal, nu sunt anomalii în funcţionare ...

Felicitari, ai reusit modificarea :aplauze . Dupa cum spuneam, finala video 6P15P poate inlocui cu succes si fara mari eforturi clasicul EL84. Cateodata ne e mai comod/mai rapid sa folosim ce avem prin casa. Puteai folosi chiar pentoda dintr-un ECL82/86 sau un EL83, in lipsa originalului.

Ar fi ideal sa procuri o doza originala sau sa adaptezi alta asemanatoare, bineinteles doza-cristal.

Cu riscul de a fi injurat de colectionari, precizez ca exista si varianta adaptarii unei doze stereo care se gaseste mult mai usor. Un mic montaj cu doua tranzistoare strecurat in aparat poate asigura mixarea celor doua canale, pentru a aplica semnalul rezultat amplificatorului mono din aparat.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări