Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor OP+ irf640/9640 !


mihai2000

Postări Recomandate

Salut .

Vreau sa refac ceva si incerc sa-mi dau seama cum este mai bine sa procedez.Este vb despre un amplificator ce utilizeaza un OP ne5534 si drept finali niste mosfeti complementari.Din cablajului acestuia am incercat sa scot schema si sa-mi dau seama cum pot sa o refac cit mai usor si sa fie usor de implementat pe acel pcb.

Schema o atasez mai jos

 

Posted Image

 

mai jos este simularea in Orcad

Astept parerile voastre pro sau contra si daca se poate cind expicati sa desenati pe poza postata de mine modificarile.....

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mihai2000

    7

  • bbg

    3

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

Daca tot vrei sa faci o schema cu SJ/SK de ce nu faci una verificata, e destul de greu sa faci experiente si mosii aia sint scumpi. Uite una asemanatoare, de care s-a mai discutat aici:Vad ca nu merge atasata. :axe:

Link spre comentariu

Incerc sa reiau subiectul .....si sa incerc sa explic ce vreau sa fac

Am scos schema de principiu de pe pcb ....reprezentand un amplificator (op+ prefinali + finali-bipolari)

Datorita faptului ca mai multi de jumatate din tranzistorii filani sunt dusi, si pt ca am asteptat f mult sa mi se aduca comanda de tranzistori bipolari...dar aceasta nu a fost nici acum onorata m-am hotarat sa schimb finalii din bipolarii in mosfet.

 

Schema originala : http://img142.imageshack.us/my.php?image=orion1fd7.jpg

 

Am nevoie de D-tra, cei care va pricepeti ..sa fac aceasta schema functionabila cu finali mosfet. (irf9640 / irf640)

Link spre comentariu

Datorita unui bun prieten (1234 )am ajuns la urmatoarea configuratie

Uit-o... n-are cum sa functioneze. De unde vrei sa vina curentul pentru a incarca capacitatea GS si a deschide finalii?Prima varianta are sanse mult mai mari de functionare. Eventual incearca sa micsorezi castigul pe etajul prefinal prin marirea rezistentei din emitor, mareste tensiunea intre bazele tranzistoarelor (pentru a adapta circuitul la tensiunea mai mare de deschidere a MOS-FET-ilor fata de bipolari) si introdu o reactie negativa locala de la iesire in emitorul aceluiasi etaj (asa cum apare si in schema originala pe bipolari - prin rezistenta de 1k).
Link spre comentariu

Sursa de inspiratie este aceasta.

Posted Image

 

 

iar amplificatorul meu arata exact asa...

Posted Image

 

Daca as scoate prefinalii...sa ajung la configuratia celei cu mosfet pot sa pastrez configuratia originala a operationalului cu tot cu reactie sau este obligatoriu sa fac exact acea schema (cu mosfet)

Link spre comentariu

Sursa de inspiratie este aceasta.iar amplificatorul meu arata exact asa...

Da, corect... m-am uitat superficial. Mea culpa. "Accelerarea blocarii", realizata cu bipolarele respective, este utilizata in special in circuite de comutatie. Intr-o aplicatie liniara se foloseste foarte rar, deoarece introduce neliniaritati. E utila, in schimb, pentru limitarea conductiei "incrucisate", simultan pe ambele ramuri, daca tranzistoarele de pe ramura opusa se deschid mai rapid decat se blocheaza cele de pe prima. Situatia poate apare la viteze de variatie ridicate ale semnalului.In configuratia respectiva, castigul in tensiune se obtine in principal pe finali. Daca nu se realizeaza o echilibrare cat mai buna a celor doua ramuri (castig, viteza de variatie), mai dificila in conditii de productie de masa, exista pericolul conductiei "incrucisate", motivul pentru care s-a apelat probabil la artificiul cu "accelerarea blocarii".

Daca as scoate prefinalii...sa ajung la configuratia celei cu mosfet pot sa pastrez configuratia originala a operationalului cu tot cu reactie sau este obligatoriu sa fac exact acea schema (cu mosfet)

Scuze, dar n-am inteles prea bine ce vrei...Apropo, NE5534 nu-i stabil la castig unitar. Sigur nu are un condensator de compensare?
Link spre comentariu

Ultima varianta care sa pus si in practica este

Posted Image

 

Dar apar probleme .....ampul oscileaza in configuratia de mai sus .

Daca maresc condensatorul de 10n la valoarea de 100n nu mai apar oscilatii.

Banuiesc ca este din cauza filtrului de pe iesire RC ( 5 ohm + 100n )

Link spre comentariu

Dar apar probleme .....ampul oscileaza in configuratia de mai sus .

Te mira? Am incercat sa-ti explic mai sus dezavantajele configuratiei...In varianta cu bipolari erau mascate in buna parte (simetrie complementara buna, viteza mica), etajul fiind stabilizat suplimentar prin reactia negativa locala.Cand ai trecut pe MOS-FET-i (in special verticali), te vei lovi de toate problemele inerente (exacerbate de lipsa simetriei complementare VMOS, viteza mare), accentuate si de operarea in bucla deschisa (partial compensata la frecvente mari prin condensatorul a carui capacitate ai fost fortat s-o maresti, pentru obtinerea unei stabilitati precare).Practic, incerci sa legi in paralel doua amplificatoare cu caracteristici diferite... rezultatele le observi.Nu intru in detalii "mai fine" gen stabiltate la variatia temperaturii, sarcina complexa, etc...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări