Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variere semnal 1-2MHz

Mircea

Postări Recomandate

@gsabac, cu LMH6503 obtin variatie de amplificare de la 1V/V la 100V/V. Inteleg ca e mai bine sa impart in plaje ca sa beneficiez de o variatie mai fina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

31

• gsabac

16

• sesebe

14

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu de un reglaj mai fin, ci de un nivel calibrat, destinat masuratorilor si de nivele de ordinal microvoltillor la iesire.

Circuitul LMH6503 se poate folosi in plaja de amplificare 0.1-1 sau 1-10 sau ce se potriveste.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Topicul asta este ca un micut mizilic, fata de complexitatea unui generator. Mai urmeaza ceva consistent, scheme, circuite, programe

sau cam asta este, doar reglarea nivelului ?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@gsabac, stau prost cu timpul. O sa fie in curand si scheme, cablaje (contez pe ajutorul celor cu experienta in MHz).

Programul o sa fie in Mikrobasic.

Link spre comentariu

Sunt profesionist in Visual Basic VB6b, Visual Basic Net 2008-2010 am aplicatii matematice extreme, credeti ca pot sa ma descurc in

MicroBasic pentru programat PIC-uri sau AVR-uri ? Ce versiune a programului folositi si ce poate face ?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Update

Am pus pe hartie schema:

1. etaj conversie semnal asimetric 5Vvv la 3.91Vvv simetric (inversor cu LM7171 sau LMH6609 - mai probabil). Control de offset DC (semipot).

2. etaj divizor rezistiv din 3.91Vvv cu 1000, 100 si 10. Valoarea de 3,91 este aleasa pentru a aplica maximum 0,391V pe intrarea lui LMH6503 care este amplificator cu maximum 10V/V.

3. etaj variator de amplitudine de la 1V/V la 10V/V cu LMH6503 (limitarea la 3,91V iesire este pentru ca LMH6503 este alimentat la numai +/-5V - practic ar putea mai mult). Control offset + si - cu semipoti si control amplitudine cu multitura (o merita?) de panou.

4. etaj amplificator cu 2,5575 (din 3,91 maximum 10Vvv) cu LM7171.

5. etaj iesire TTL (conectat in paralel cu intrarea primului etaj (exclusiv pentru semnal dreptunghiular) cu SN74LVC1G07.

Un oscilator de 25MHz imi lipseste, in rest toate componentele inteligente le am. Nu includ inca partea de control cu PIC, chiar daca si acolo piesele sunt disponibile.

Comutarea divizoarelor rezistive se face cu relee. Cei 3 pasi imi vor permite plaje limitate la 100mVvv, 1Vvv si 10Vvv.

Am sa pun schema pe curat si o expun aici spre weekend.

NB: castigul etajelor care amplifica sau reduc vor fi reglabile cu semipoti. Nu am idee exact ce amplitudine va scoate AD983x. Si nici nu am studiat inca foaia de catalog. D-aia am asumat ca noua tensiune de intrare e de 5Vvv asimetric.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

S-a schitat si cablajul. Mici schimbari in schema. Am hotarat sa am controlul offsetului (primul etaj) pe panoul frontal, este practic.

Toate alimentarile (3, +/-5V, +/-15V) sunt pe spate - cu mici exceptii, inclusiv planul de masa analogica. Masa digitala este pe fata, in mare parte.

Sursele sunt pe alta placa.

291g85s.jpg

Iesirile sunt pe BNC-uri la 90* care se vor suda direct pe placa. Potentiometrele vor fi probabil conectate cu fire de pe placa sau prelungite picioarele cu headere, caci nu stiu cum se vor alinia cu BNC-urile.

Nici cutia nu e horatata, deci cablajul poate sa se schimbe. In principiu: display-ul in stanga, potentiometrele unul langa altul sau chiar unul deasupra celuilalt (cel de offset fiind sus) si iesirile BNC in dreapta. Encoderul pentru schimbat frecventa si tipul semnalului deasupra BNC-urilor. Cand decid ce cutie folosesc, o sa pun un desen mecanic.

2017-AD983x+AN-TTL buffer.pdf

Link spre comentariu

Ati avansat rapid si cu mare pricepere spre finalizare, felicitari.

Am urmarit schema completa de la inceput si am doar doua constatari:

- Cuplajul direct intre DDS_OUT si U5 introduce "spicuri" pe forma de unda, cred ca ar trebui un separator

linear inainte de formator;

- Condensatorul CD2 din modulul DDS (AD9833) are o valoare prea mare. Acolo ar trebui sa fie un filtru trece sus

pasiv sau activ cu frecventa de trecere cit frecventa maxima de lucru. In varianta actuala eu as pune CD2=10pF.

Care este frecventa maxima pe care doriti sa o realizati si care este uC-ul probabil?

@gsabac

Link spre comentariu

Ati avansat rapid si cu mare pricepere spre finalizare, felicitari.

Am urmarit schema completa de la inceput si am doar doua constatari:

- Cuplajul direct intre DDS_OUT si U5 introduce "spicuri" pe forma de unda, cred ca ar trebui un separator

linear inainte de formator; - Daca ati putea elabora de ce si cum sa ameliorez. Nu as vrea sa introduc nimic care sa afecteze viteza semnalului. Totusi, semnalul TTL il voi utiliza in special ca semnal de clock, deci timpul de crestere nu ar trebui sa fie chiar asa de critic.

- Condensatorul CD2 din modulul DDS (AD9833) are o valoare prea mare. Acolo ar trebui sa fie un filtru trece sus

pasiv sau activ cu frecventa de trecere cit frecventa maxima de lucru. In varianta actuala eu as pune CD2=10pF. - Ala e pus acolo doar ca sa am pad-uri pentru un eventual condensator in caz de overshoot prea mare. Nu am inca o idee cat sa fie. Notez opinia dvs.

Care este frecventa maxima pe care doriti sa o realizati - TTL cat duce AD-ul. Voi incerca intai AD9837 care poate scoate 16MHz. Dupa cum vedeti, am suprapus pad-urile de la un AD9833 (SSOP) cu cel de la 9837 (LFCSP). Singura schimbare fiind oscilatorul. Pe partea "analogica" as fi multumit cu 1-2MHz semnal de calitate-amator (un timp de crestere sub 300-500ns si un overshoot de maxim 10-15%).

si care este uC-ul probabil? - Un 18F cu posibilitatea de 4xPLL ca sa lucreze la 64MHz. In teste va fi probabil un 18F45K22 si un LCD 2-4 Linii. Dar probabil ca varianta finala va fi cu un TFT + touchscreen, si atunci voi vedea de cati pini am nevoie. Nu am foarte multa experienta cu SPI-ul, am lucrat numai cu ADC si DAC-uri, deci il voi face functional (in teste) cat sa pot controla frecventa si forma de unda, si abia apoi lucrez la integrarea TFT-ului + touch. Totul va fi modular ca sa imi fie mai usoara implementarea.

@gsabac

Multumesc pentru comentarii, din pacate merge mai greu decat as vrea eu. Doar in weekend ce am ceva timp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări