Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variere semnal 1-2MHz

Mircea

Postări Recomandate

Schema era doar de principiu. Nu te opreste nimeni sa alimentezi simetric Op amp-ul. Cu alimentarea digitpot-ului nu cred ca ai treaba , este doar 5V logic.

Din pacate, "rezistenta" din digipot nu accepta semnal negativ (adica mai negativ decat Vss = 0V).

Care este motivul pentru care un generator de RF trebuie sa fie cuplat pe curent continuu ?

@gsabac

Nu cred ca inteleg unde bateti.

Dar sa explic ce inteleg: vreau semnal TTL (asimetric) de cativa MHz pentru diverse montaje cu controllere. Vreau semnal sin si dreptunghiular (zic eu "analog" simetric) pentru testare diferite echipamente analogice.

Mi-am zis ca nu e prea mult efort sa construiesc un astfel de aparat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

31

• gsabac

16

• sesebe

14

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asa este, AD9833 nu are, dar AD9834 are pin de ajustare digitala a nivelului si cu acesta l-am incurcat.

Am si eu o intrebare de nota zece.

Care este motivul pentru care un generator de RF trebuie sa fie cuplat pe curent continuu ?

@gsabac

Unde este specificat ca este un generator de RF?

Generatorul la care am pus eu link este un generator de uz general care merge din DC pina la 20Mhz si are si control a componentei continue de la iesire, sint sigur ca le cunosti.

Link spre comentariu

Cuplajul pe CC este folositor atunci cind exista modulatie video, la o modulatie in cod sau pentru un semnal

modulat in durata gen PWM. La un generator de RF este suficient cuplajul prin condensator.

Deasemenea cuplajul pe CC se mai foloseste cu un sistem gen RAA care mentine componenta continua nula

indiferent de nivel si frecventa.

O schema de iesire la TTL poate fi urmatoarea:

post-238209-0-96764000-1490110010_thumb.jpg

As vrea sa fac si eu un asemenea generator cu gama de frecventa extinsa la maximum, de exemplu

de la 10Hz la 20MHz, ce parere aveti ?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@gsabac, am vazut ca 9834 are control de amplitudine, dupa cum spuneti, si banda mai larga. Insa am deja si 9833 si 9837. Defilez cu ce am.

Cand vorbiti de cuplaj prin condensator, alegeti benzi de frecventa si comutati? Caci 983x pleaca de la 1Hz si ajunge la MHz. Ce solutie ati implementa?

Nu ma intereseaza PWM la frecventa aia. Pot folosi un controller ca sa generez daca am nevoie.

Link spre comentariu

Am priceput idea cu circuitul.

Pe CC merge oricit de jos, eu ma gindeam, daca impedanta unui LM7171 este foarte mare si il polarizam ca in schema de simulare

si se foloseste 2200uF cu 100nF in paralel, nivelul de iesire scade cu 5% la 1Hz. Am folosit in simulare 3Sec si 2200uF.

@gsabac

Link spre comentariu

Desigur @thunderer poate alege orice solutie doreste, variante sunt destule.

In legatura cu reglajul de nivel, am vazut in unele scheme ca se utilizeaza un potentiometru linear de 1K,

si un atenuator decadic cu comutator. Acesta poate fi cel mai bine in 50 ohmi. Astfel se ajunge la nivele reglate

de la sute de uV la 10V cu un comutator cu 6 pozitii.

@gsabac

Link spre comentariu

Asa este si ca replica ii spun ca am facut asemenea atenuatoare cu pina la 121dB si pina la 1024MHz.

Cu un comutator banal, rotativ, in 50 ohmi, se poate obtine o atenuare precisa la peste 100MHz, fara masuri speciale.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@SSB, eu am inteles ca tu imi sugerai cativa pasi. Cred ca nu ne-am inteles.

O solutie cu reglaj continuu dar in pasi nu e prima preferinta, dar nici de lepadat.

Link spre comentariu

SSB, nu tintesc sa fac ceva similar acelor aparate. Din pacate, HP-uri n-am mai atins de cam 15 ani, iar atunci modelele anilor 70 si 80 dar destul de rasarite pentru vremea lor.

Ca prima alegere, vreau ceva rezonabil prin simplitatea constructiei (nu a solutiei insa) fara multa mecanica. Daca nu reusesc, trec la alte optiuni. Componentele electronice de calitate imi sunt mai la indemana decat cele mecanice.

Link spre comentariu

Nu ai sa reusesti o variatie foarte mare numai din controlul unui integrat, cel putin nu fara distorsiuni semnificative.

Ideea mea era (pt ca vad ca o respingi) sa ai o variatie maxima posibila din controlul gainului in integrate dar fara ditorsiuni semnificative si suplimentar sa mai ai 2-3 divizaore fixe cu divizare mare, comutate cu releie.

Sa stii ca nu-i tehnologie invechita, se utilizeaza si in echipamente de ultima ora (proiectate chiar si cu numai 5 ani in urma) comutarea cu releie.

PS: stii cum arata placa la un generator de ala ? In nici un caz incarcata mecanic. Am reparat unul...........pe urma de calibrat l-au calibrat meseriasii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Peste tot se gasesc de vinzare generatori DDS de la oferta pe internet, la amatori, profesionisti sau chinezisme.

Unele modele sunt in cutie, altele doar placi si deasemenea se gasesc chituri, dar nici unul nu este realizat ca

un aparat care sa fie util pe deplin, de aceea se justifica realizarea unui generator DDS.

Programul poate sa cuprinda si o sectiune pentru realizarea unui sweeper si pe bord, butoanele de setare.

Deasemenea este utila si o eventuala modulatie de amplitudine si de frecventa.

O schema de iesire cu atenuator in trepte de cite 20dB (10 ori) in 50 de ohmi si arata in felul urmator:

post-238209-0-15398000-1490185476_thumb.jpg

Cu dublu click pe atenuator se obtin tensiuni de la 10Vvv la 100uVvv in simulare.

Pentru realizarea fizica, rezistentale se monteaza pe comutator si in apropierea mufei SMA de iesire.

Programul este in atasament.

@gsabac

Generatorul.zip

Editat de gsabac
Link spre comentariu

@thunderer: Sau poti folosi ideea din atasament.La intrarea in U1A semnalul este unipolar (0...5V), iar la iesirea din U1B vei avea semnal centrat pe zero, cu posibilitatea de reglare a offset-ului.

L.E.: Eroare

post-194122-0-67359300-1490187268_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări