Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre rezistente de putere

Blacksmith

Postări Recomandate

Se da o rezistenta de 0.05R/5W de tipul acesta : http://www.tme.eu/ro/Document/73629daa47957781636664bd0b4bcf15/res_10.pdf

In datasheet scrie:

"Derating : Linearly from 100% @ +25°C to 0% @ +275°C"

"Power rating: Based on 25°C free air rating"

Eu nu inteleg nimic din asta. Ale cui temperaturi sint alea ? Ale rezistentei, ale unui radiator infinit, ale mediului ambiant ?

Deci poate disipa 100%, adica 5W la 25 grade... Dar 25 de grade ale cui ? Ale rezistentei ? Deci cand rezistenta are 25 grade poate disipa 5W ? Dar daca ii dau sa disipe 5W se va incalzi si atunci... ce face, inseamna cu nu mai poate disipa 5W ? Sa mor daca inteleg ceva !

Pun toate tampeniile in datasheet dar ce e cel mai important nu pun: cum ar fi, cate grade va avea rezistenta de 5W daca ii dau sa disipe 3W, sau alta valoare... ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

2

• UDAR

2

• cristi7521

1

• danpin

1

Top autori în acest subiect

Temperatura aia e a mediului ambiant . Temperatura rezistenței este desigur mai mare - în funcție de cât disipă.

Temperatura rezistenței (a suprafeței acesteia) este limitată la o valoare - în cazul tău la 275°C .

La 5W ea se supraîncălzește cu 250°C , la 25°C ambiant rezultă 275°C temperatura rezistenței .

La 2.5W putem aproxima că se încălzește cu 125°C deci temperatura mediului ambiant poate fi de 275 -125 = 150°C.

La 0W e nu se supraîncălzește deci poate sta în aer de 275°C.

De fapt lucrurile trebuie interpretate astfel :

Pmax(Tx) = Pmax(25°C) * (275-Tx)/250

Link spre comentariu

Eu inteleg ca disipa 5W la 25 grade - temperatura ambientala.

La 275 grade poate disipa 0W

Faci un grafic cu temperatura pe coordonata x si puterea pe y

Unesti cele 2puncte si poti afla puterea la orice temperatura.

La 150 grade cred ca disipa 2.5W

Link spre comentariu

Asta e o tampenie si o tzeapa pe care ne-o dau firmele care fabrica rezistente ! Sa fim seriosi, cine vrea sa aiba pe cablaj rezistente a caror temperatura e 275 de grade ???? E absurd !! Ar trebui ratingul de putere al unei rezistente sa se dea la puterea la care temperatura rezistentei creste cu 30-40 de grade... aia e puterea de interes, nu 275 de grade. Hai, mai taie din ele...

La 275 de grade se topeste fludorul de pe placa... Asta e bataie de joc !

Link spre comentariu

5W putere max. disipata la 25 grade temp. ambient

In data sheet parca spune ca temp max de functionare este de 200gr.C

Derating factor liniar (275grC-25grC)/5W= 50grC/W

De ex. la o temp. ambient de 50 grC avem: (50grC-25grC)/50grC/W=0,5w

Adica daca temp. ambient este 50grC rezistenta va putea disipa doar 5w-0,5w=4,5w

La o temp. ambient de 100grC rezistenta va putea disipa (100grC-25grC)/50grC/W=1,5w deci: 5w-1,5w=3,5w

Ca la cablurile electrice, cu cat temp. ambient este mai mare cu atat derating factor este mai mare; deci pentru un curent dat trebuie sa aleg un cablu de sectiune mai mare.

Vrei sa folosesti rezistenta in cuptor la 100grC, ca sa-ti disipe 5w trebuie sa alegi o rezistenta cu putere mai mare...dar aici nu e cazul...

Parerea mea...

Editat de danpin
Link spre comentariu

275°C e la suprafața rezistenței - deci nu se topește fludorul - și e valabil pentru rezistențe de putere . La rezistențele normale de 0.4-0.6W e 125-155°C.

Și din graficul/formula respectivă calculezi la ce temperatură vrei tu .

Link spre comentariu

Daca vrei sa stii puterea la care temperatura creste cu 30 - 40 de grade nu te opreste nimeni sa o calculezi singur si sa alegi in consecinta, producatorul da puterea maxima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări