Kostas1 Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 (editat) Buna ziua! Posed aparatul rusesc Alpinist RP-221. Am observant ca, pe partea de radiofrecventa are o piesa tip circuit integrat cu 8 pini - КР159НТ1Д, care este de fapt un tranzistor dublu (asa cred ca se cheama). Am observant ca proiectantul a prevazut ca aceasta piesa sa poata fi inlocuita la nevoie cu 2 tranzistoare separate NPN, pe placa fiind date gauri si delimitate cu vopsea alba. Intrebarea mea este cu ce model de tranzistoare de RF? M-ar interesa daca poate fi inlocuita cu piese europene. Atasez si poze. Partea cablajului am facut-o ''in oglinda'' ca sa se vada similitudinea cu partea placata si am desenat cu rosu pozitiile pentru tranzistoare. De asemenea, la ce foloseste priza de impamantare? Este primul aparat de radio portabil cu tranzistoare la care vad asa ceva! Multumesc anticipat! Editat Martie 17, 2017 de Kostas1 Link spre comentariu
validae Postat Martie 17, 2017 Partajează Postat Martie 17, 2017 Caracteristicile tranzistorilor folosiți în acel integrat sunt date în acest tabel : http://zapadpribor.com/static/images/catalog/20880/1600x1200/mykroskhemy-seryy-159-photo-8.jpg unde se indică și un echivalent direct http://www.rdalfa.lv/en/menu/15-Transistor_pair.html Împământarea se folosește numai împreună cu o antenă exterioară. La cele telescopice nu e nevoie. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 19, 2017 Partajează Postat Martie 19, 2017 Nu-i obligatoriu sa fie tranzistoare de RF. Acolo merg si doua BC-uri în capsula de plastic cu beta apropiat. Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 19, 2017 Partajează Postat Martie 19, 2017 (editat) Tranzistorii sunt in partea de frecventa intermediara,de preferat sunt tranzistorii de RF cu siliciu,dar trebuie tinut cont de ordinea pinilor. Schema:http://doc.vintagetorg.com/images/stories/foto/new1321.jpg Editat Martie 19, 2017 de vio2007 Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 2 X BF214 cred ca ar merge onorabil... Link spre comentariu
puriu Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Se folosesc in circuitul RAA cu dinamica mare. Pot fi si doua BC 108 imperecheate si cuplate termic (lipire cu cositor a capsulelor). Link spre comentariu
Dan57 Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 BF214 sau echivalent este cel mai bine, Pe langa circuitul RAA tranzistori lucreaza si ca amplificatori in circuitul de FI unde BC urile au zgomot destul de mare, si inca ceva, nu este nevie sa unesti capsulele. Din cablaj nu reiese ca daca folosesti tz. separati trebuie sa unesti capsulele, probabil au avut in stoc de tranzistori in aceiasi capsula si au zis sa mai faca economie la metal. Chestie ruseasca. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum